Na de kerstdagen komt het nieuwe jaar snel dichtbij. Vaak denken we in deze tijd aan goede voornemens, waardoor je gezonder kunt zijn, gelukkiger wordt of je persoonlijk kunt ontwikkelen. In dit artikel lees je 7 tips om het nieuwe jaar online veiliger te beginnen. Want waar veel mensen niet aan denken, is hun online veiligheid.

1. Gebruik unieke, sterke wachtwoorden

Waarschijnlijk heb je online veel accounts. Denk hierbij niet alleen aan jouw sociale media- accounts, maar ook aan accounts bij webshops, apps, games etc. Het gebruiken van een ander wachtwoord voor elk account zorgt ervoor dat je minder risico loopt dat jouw account gehackt wordt, bijvoorbeeld als gevolg van een datalek.

Maak je vaak gebruik van een single sign-on (SSO) met bijvoorbeeld Google of Facebook? Dan kun je in deze accounts bekijken welke apps gekoppeld zijn aan dit account. Deze lijst kun je gebruiken om te bepalen welke accounts je wel houdt en welke accounts je verwijdert.

Nu je een overzicht hebt verkregen van welke accounts je allemaal hebt, kun je controleren of je voor elk account een uniek en sterk wachtwoord gebruikt. ‘Simpele’ wachtwoorden worden immers makkelijker gekraakt dan sterke wachtwoorden. Houd hiervoor onderstaande tips in gedachten:

  • Maak gebruik van een wachtzin
  • Vermijd persoonlijke informatie
  • Maak gebruik van een wachtwoordkluis

Gebruik je een online account niet meer? Dan is het verstandiger om het account te verwijderen. Zo is er minder kans dat de persoonlijke gegevens in het account gevaar lopen in het geval van een datalek of een hack.

2. Stel tweestapsverificatie in voor elk account

Wanneer je toch met de beveiliging van jouw accounts bezig bent, raden wij je aan om tweestapsverificatie in te stellen wanneer dit mogelijk is. Met deze veiligheidsmaatregel zijn jouw accounts namelijk extra goed beschermd. In deze video’s leggen we stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie instelt voor Google, Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter.

Ga naar de uitlegvideo’s

3. Controleer jouw social media accounts en privacy instellingen

Bekijk de privacy-instellingen van jouw social media-accounts. Welke onderdelen van jouw profiel wil je zichtbaar hebben voor wie? Welke posts heb je allemaal geplaatst op jouw profiel en wat kunnen andere mensen over jou lezen? Vaak kun je bepaalde persoonlijke gegevens op je profiel verbergen of, indien gewenst, een post op jouw profiel verwijderen. In het onderstaande artikel lees je onze tips:

7 tips voor het beschermen van je profiel op sociale media

4. Controleer op updates

Systemen van bijvoorbeeld Windows, macOS, Android, iOS en apps brengen regelmatig updates uit om functies toe te voegen of verbeteren, maar ook om kwetsbaarheden in de software te herstellen. Ga daarom bij al jouw apparaten (denk bijvoorbeeld aan jouw mobiele telefoon, desktop, laptop, smart home apparaten en router) na of er nog beschikbare updates zijn. Staat er nog een update klaar? Dan kun je deze gelijk uitvoeren en waar mogelijk automatisch updaten inschakelen. In deze video’s leggen we stap voor stap uit hoe je updates doorvoert voor instelt voor Windows, macOS, Android, iOS en jouw router!

Ga naar de uitlegvideo’s

5. Check regelmatig of jouw data gelekt zijn

Helaas zijn er in de laatste maanden veel grote datalekken aan het licht gekomen. Bekijk daarom regelmatig of bijvoorbeeld jouw wachtwoorden al niet zijn vrijgegeven. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen. Daarna kun je, indien nodig, jouw wachtwoorden aanpassen.

6. Maak een back-up van jouw apparaten

Wat als jouw telefoon, desktop of laptop ineens wordt aangevallen door ransomware, gestolen wordt of onbruikbaar is? Zijn al jouw persoonlijke data dan veilig en bereikbaar of ben je alles kwijt? Om het laatste scenario te voorkomen is het goed om regelmatig een back-up van jouw laptop, desktop en/of smartphone te maken, bijvoorbeeld in de cloud of met behulp van een harde schijf.

In het onderstaande artikel geven we specifiek tips over het maken van een back-up van een smartphone:

Hoe maak je een back-up van je smartphone?

7. Zorg dat je voor elk apparaat (wanneer mogelijk) beveiligingssoftware installeert

De bovenstaande tips gaan vooral over dingen die je zelf kunt doen om online veiliger te zijn, maar er zijn ook online dreigingen die zelf niet altijd kunt afweren, zoals het blokkeren van een phishingwebsite en verschillende vormen van malware die worden verspreid door cybercriminelen.

Internetbeveiliging helpt jou om deze dreigingen te ontwijken. Dit kun je aanschaffen voor Windows- Mac- en Android-apparaten. Let op: iOS-apparaten (iPhones en iPads) hebben hun eigen beveiligingssoftware vanuit Apple die standaard op jouw iOS-apparaat geïnstalleerd is. Dit kan niet samen met softwarebeveiliging van andere partijen, dus vertrouw geen aanbieders van beveiliging voor iOS.

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, ga je zeker online veiliger het nieuwe jaar in! Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om online veiliger te zijn? In de categorie Digitale hygiëne op onze website vind je nog veel meer tips!