“Doorgaan met Google”  is zo’n eenvoudige manier om je aan te melden en in te loggen op een website of app, vooral omdat je waarschijnlijk al bent ingelogd op je Google-account. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop drukken en toestaan dat sommige van je persoonlijke gegevens van je Google-account worden gedeeld met de externe app of website. Deze optie, ook wel bekend als Single Sign-On (SSO) of social login, lijkt op het eerste gezicht een gemakkelijk alternatief. Maar, je aanmelden met Google of Facebook, is dat wel verstandig? Dat lees je in dit artikel.

SSO: eenvoudig en tijdbesparend

SSO biedt een gemakkelijke ervaring. Met slechts één klik kun je toegang krijgen tot meerdere diensten, zonder steeds nieuwe accounts te hoeven aanmaken. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermijdt ook dat je talloze wachtwoorden moet onthouden. Websites en apps promoten deze methode vaak om gebruikersgemak te vergroten en het registratieproces te versnellen.

Echter, als je je Google-account koppelt aan een andere service, geef je Google toestemming om jouw persoonlijke gegevens te delen, in ruil voor gemakkelijke toegang. Hoe veilig is dat nu echt?

Om je te helpen een balans te vinden tussen veiligheid en gemak, hebben we de voor- en nadelen van SSO op een rijtje gezet.

De voordelen van SSO

 • Efficiëntie: Snelle en eenvoudige toegang tot meerdere diensten zonder aparte inloggegevens.
 • Minderwachtwoordvermoeidheid’: Vermindert het aantal complexe en unieke wachtwoorden dat je moet bedenken en onthouden.
 • Voorkomt wachtwoordlekken: Het gebruik van minder wachtwoorden die online worden bewaard, vermindert het risico van hacking, aangezien SSO minder wachtwoorden vereist.

De nadelen van SSO

 • Alles op één plek: Als je Facebook- of Google-gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot meerdere gekoppelde accounts.
 • Privacy risico’s: Door in te loggen met SSO deel je persoonlijke informatie met de dienst, en door de eenvoudige opzet geef je wellicht meer toestemming dan je eigenlijk wilt.
 • Gevolgen voor je digitale voetafdruk: Als je je registreert voor apps of websites die je nooit echt nodig hebt gehad, hoe lang duurt het dan voordat je ze vergeet? Om dat tegen te gaan, moet je bijhouden bij welke websites je je hebt geregistreerd en welke persoonlijke informatie ze over je bewaren. Je creditcardgegevens kunnen bijvoorbeeld worden opgeslagen op een website die je één keer hebt gebruikt en daarna bent vergeten.
 • Verliezen van toegang: Het gebruik van SSO via bijvoorbeeld je Facebook-account kan handig zijn, maar het brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Als je Facebook-account wordt verwijderd of gedeactiveerd, loop je het risico om toegang te verliezen tot gekoppelde accounts. Het kan daarom verstandig zijn om een geldig e-mailadres te koppelen aan je accounts voor communicatie en herstel.

Dus, SSO of niet?

In combinatie met andere veiligheids- en privacy maatregelen kunnen SSO’s veel tijd besparen. Maar in het geval van websites die je persoonlijke gegevens bewaren, zoals je volledige naam, adres, bankgegevens of creditcardnummers, is het veiliger om te kiezen voor een op zichzelf staand account dat is beveiligd met een complexe en unieke wachtzin, samen met tweefactorauthenticatie (2FA). Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:

 • Vertrouw het platform dat je gebruikt om toegang te krijgen tot de andere website
 • Gebruik betalingsdiensten zoals PayPal of een virtuele creditcard als betalingsopties voor elke website die je bezoekt met SSO; zo voorkom je dat je bankgegevens uitlekken
 • Gebruik de instellingen van je primaire account om bij te houden aan welke websites je deze gekoppeld hebt.

Is er een andere manier?

De balans vinden tussen eenvoudige toegang tot al je online accounts en ze veilig houden kan een uitdaging zijn. Er zijn andere manieren om dit te bereiken dan via SSO’s:

 • Wachtwoordmanagers: Maak voor elk platform zelfstandige accounts aan en gebruik een wachtwoordmanager voor deze gegevens.
 • Wegwerp e-mailadressen: Gebruik een tijdelijk e-mailadres voor websites waar je niet veel om geeft of die je niet van plan bent om opnieuw te gebruiken.

Inloggen met Google of Facebook via SSO is zeker handig, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de veiligheids- en privacy risico’s. Gebruik waar nodig alternatieven en blijf alert op je digitale voetafdruk. Zo kun je genieten van het gemak van SSO zonder je zorgen te maken over de veiligheid van je gegevens.

Meer lezen