Cybersecurity Awareness Month

In oktober is het Cybersecurity Awareness Month, een belangrijk initiatief dat erop is gericht om mensen bewust te maken van de risico’s die komen kijken bij de digitale wereld waarin we leven. Het thema van Cybersecurity Awareness Month 2023 lag heel dicht bij de boodschap van de campagne van vorig jaar. Namelijk: sterke en unieke wachtwoorden, het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA) en de noodzaak om alert te zijn op phishing-aanvallen. Het vierde aandachtspunt voor 2023 is het bijwerken van de software op apparaten om misbruik van bekende kwetsbaarheden door cybercriminelen te voorkomen.

Deze vier punten blijven een constante boodschap die cyberbeveiligers het hele jaar door uitdragen, niet alleen tijdens deze maand. Over deze onderwerpen hebben wij al vaak artikelen geschreven en tips gegeven. Daarom willen wij in dit artikel graag de nadruk leggen op een extra punt: de cyberweerbaarheidsstrategie.

Wat is een cyberweerbaarheidsstrategie?

Een cyberweerbaarheidsstrategie is een uitgebreid plan of een bepaalde aanpak om een organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen. Het doel van deze strategie is om ervoor te zorgen dat de organisatie niet alleen weerstand kan bieden aan cyberdreigingen, maar ook snel kan herstellen als er problemen optreden. Het is als het hebben van een noodplan voor online veiligheid. Maar waarom zouden alleen organisaties zo’n plan moeten hebben? Jij en jouw gezin zijn ook kwetsbaar voor online dreigingen, zoals identiteitsdiefstal, online fraude en phishing. Een strategie opstellen, die je helpt om weerbaarder te zijn tegen dreigingen. Hiermee vergroot je jouw online veiligheid en biedt het je hopelijk wat rust in deze digitaliserende wereld.

Door je niet voor te bereiden, bereid je je voor op falen

Cyberbeveiligingsprofessionals zeggen vaak: ‘Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer.’ Deze opmerking is om je op het ergste voor te bereiden. Omdat de kans groot is dat er op een bepaald moment een incident zal plaatsvinden. Jouw voorbereiding kan de impact van een incident aanzienlijk verminderen.

Of je nu deel uitmaakt van een klein bedrijf, een gezin hebt of alleen bent, er zijn enkele basisstappen die je kunt nemen om je voor te bereiden:

  • Maak regelmatig back-ups van je gegevens: Benadruk het belang van regelmatige back-ups om gegevensverlies te voorkomen in geval van aanvallen of een storing. Gebruik indien mogelijk zowel lokale, als back-ups in de Cloud en test deze back-ups regelmatig.
  • Informeer collega’s en familieleden: Maak ze bewust van de nieuwste dreigingen. Zelfs als dit zo simpel is als het noemen van een goed opgemaakte phishingmail die je deze week hebt gespot. En zorg ervoor dat ze weten hoe ze op een incident moeten reageren.
  • Stel een incident response plan op: Het plan moet beschrijven hoe je moet reageren op een cyberincident, met wie je contact op moet nemen en de stappen die nodig zijn om een aanval te beperken en ervan te herstellen. Zelfs als dit zo eenvoudig is als ‘bel een ouder of de technische persoon van het gezin’.
  • Blijf op de hoogte: Controleer regelmatig de nieuwste trends en dreigingen op het gebied van cyberbeveiliging om zelf op de hoogte te blijven.
  • Bespreek verdachte activiteiten: Moedig iedereen aan om verdachte activiteiten of beveiligingsincidenten te bespreken. Als je dit in het gezin of in een klein bedrijf toepast, voorkom je dat een incident verborgen blijft, totdat het van een klein probleem, naar een groot probleem gaat.
  • Laat geen apparaat achter: Grotere bedrijven hebben een overzicht van hun bedrijfsmiddelen en beheren deze voortdurend. Als je weet waar alle apparaten thuis of in je bedrijf zijn, kun je ze up-to-date houden en diefstal voorkomen.
  • Controleer accounts en toegang op regelmatige basis: Elke verbinding vanaf een apparaat dat gebruik maakt van een dienst waarop je bent geabonneerd moet worden onderzocht. Het zou kunnen betekenen dat je wachtwoord en persoonlijke gegevens zijn gestolen. Controleer dus welke apparaten toegang hebben tot het account, herken je een apparaat niet, is het belangrijk om de toegang van dit onbekende account te verwijderen en je wachtwoorden te veranderen.
  • Houd fysieke contactgegevens bij de hand Dit geldt voor alle financiële rekeningen, telefoonmaatschappijen, de internetprovider en dergelijke. Als er zich een incident voordoet, moet je misschien contact opnemen met sommige van deze bedrijven om kaarten te laten blokkeren, simkaarten onklaar te maken of andere maatregelen te nemen om verder misbruik te voorkomen.

Grote bedrijven hebben duidelijke en uitgebreide cyberweerbaarheidsplannen en een beleid om verstoring en verlies van bedrijf en reputatie tot een minimum te beperken. Thuis en in kleine bedrijven is het net zo belangrijk. Als je de impact kunt minimaliseren, houd je de gevolgen zo klein mogelijk.