Een traag werkende computer kan een groot irritatiepunt zijn en onnodige stress veroorzaken. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige en effectieve stappen die je kunt nemen om je computer te versnellen. In dit artikel vind je zeven tips om een trage Windows computer te versnellen.

Trage Mac? Lees dan dit artikel.

1. Maak ruimte vrij

Hoe voller je computer staat, hoe meer ervan wordt gevraagd. Je kunt schijfruimte vrijmaken door bestanden naar een andere schijf of een extern opslagapparaat te verplaatsen en vervolgens de bestanden die je niet meer nodig hebt van de opstartschijf te verwijderen. Het is aan te raden om altijd een back-up te bewaren van alle belangrijke bestanden.

Vergeet ook niet regelmatig je prullenbak te legen!

2. Beheer je apps

Programma’s die je niet meer nodig hebt, nemen onnodige ruimte in en zorgen ook voor onnodige vertraging van je computer. Ga naar Start en klik op Instellingen. Kies aan de linkerkant voor Apps en Geïnstalleerde apps. Ga door de lijst van alle apps op je computer en als er iets is dat je niet nodig hebt, kun je op de drie puntjes in de rechterhoek klikken en kiezen voor Verwijderen.

Je bespaart hiermee niet alleen ruimte, maar ook veel achtergrondactiviteit, omdat de diensten die met die apps te maken hebben geen onnodige prestaties meer opeisen.

3. Optimaliseer je opslag met Storage Sense

Sinds Windows 10 heeft Microsoft de functie Storage Sense toegevoegd, die je helpt een beter idee te krijgen van hoe de opslag van je computer wordt gebruikt. Dit omvat het automatisch verwijderen van tijdelijke bestanden, het legen van je prullenbak of het verwijderen van oudere gedownloade bestanden. Om het in te schakelen en in te stellen wat het moet doen, ga je naar het menu Instellingen, klik op Systeem en kies dan Opslag.

Als je bang bent dat Windows iets verwijdert dat je wilt bewaren, kun je dit ook handmatig doen. Kies in hetzelfde Opslagmenu voor Opschoonaanbevelingen. Hier kun je controleren of je grote bestanden hebt, die je al een tijdje niet geopend hebt en mogelijk te veel ruimte innemen. Als dat gedaan is, klik dan op Zie Geavanceerde Opties en ga door de lijst van bestanden die verwijderd kunnen worden, waarbij je er op moet letten dat je geen Downloads kiest, als je deze wilt behouden. Druk vervolgens op Bestanden verwijderen.

Alleen de apps en bestanden die je echt nodig hebt, zijn nu op je computer te vinden.

4. Beheer de opstartprogramma’s

Vaak merk je meteen bij het opstarten al dat een computer trager is geworden. Om dit te verminderen, beperk je de apps die opstarten als je inlogt. Ga daarvoor naar het menu Start en zoek op Taakbeheer. Druk links in dat venster op Startup Apps. Je zult misschien verbaasd zijn welke programma’s die je zelden nodig hebt, meteen opstarten als je je computer aanzet. Selecteer alleen apps die je kent en raak niets aan wat je niet kent; Windows heeft misschien wat tijd nodig om goed op te starten. Zodra je een app selecteert klik je met de rechtermuisknop en kun je de app uitschakelen.

5. Schakel visuele effecten uit

Deze maakt je Windows misschien wat minder mooi, omdat animaties worden uitgeschakeld, maar het kan wel voor meer snelheid zorgen. Ga hiervoor naar Instellingen, kies Toegankelijkheid en vervolgens Visuele effecten. Hier kun je Transparantie-effecten en Animatie-effecten uitschakelen.

6. Regelmatig updaten

Updates zijn essentieel. Het bijwerken van je computer zorgt ervoor dat specifieke apps veel beter presteren, waardoor je algehele ervaring veel soepeler wordt. Tegelijkertijd bieden updates de nodige bescherming tegen kwetsbaarheden waar hackers op kunnen inspelen.

Typ in het Startmenu Windows Update en druk op Enter. Windows toont dan alle beschikbare updates. Je hoeft alleen maar te klikken op Downloaden en Installeren. Windows zal je een seintje geven bij toekomstige updates, maar als je er zeker van wilt zijn dat je altijd up-to-date bent, raden wij aan af en toe een kijkje te nemen in dit menu.

7. Reset je computer

Dit is de laatste maatregel die je thuis kunt doen, zonder professionele hulp te vragen. Om je computer te restten ga je naar Instellingen, Systeem en kies je voor Herstel. Je kunt dan kiezen om je bestanden te bewaren of alles te verwijderen voor een reset naar fabrieksgegevens. Bedenk dat, zelfs als je ervoor kiest om je bestanden te bewaren, je ze kwijt kunt raken als er iets misgaat, dus bewaar altijd een back-up van alle belangrijke documenten en informatie.

Tot slot nog een bonustip! Laat je computer niet dagenlang non-stop draaien, maar zorg ervoor dat je hem minimaal elke twee/drie dagen opnieuw opstart. Het opnieuw opstarten zorgt ervoor dat je computer alle noodzakelijke installaties en updates uitvoert en alle apps afsluit.

Trage computer door malware?

Een tragere computer, die vaak vastloopt kan ook een teken zijn dat je apparaat is geïnfecteerd met malware. Om dit te checken kun je de gratis online scanner van ESET gebruiken. Door je computer te beschermen tegen malware voorkom je dat hij wordt gebruikt voor kwaadaardige doeleinden en bescherm je je bestanden, activiteiten en persoonlijke informatie

Meer weten over malware op je apparaten?  Lees dit artikel!

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis