Hoe oplichters hun doelwitten klaarstomen en hun slag slaan, door een voorbeeld te nemen aan oplichters op het gebied van romantiek en investeringen. Lees meer over romantische fraude: de ontwikkeling van een snelgroeiende dreiging

Social media heeft een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Je hebt de wereld binnen handbereik en kan snel en gemakkelijk je familie en vrienden bereiken. Deze uiteenlopende mogelijkheden om mensen online te bereiken gelden echter helaas niet alleen voor jou, maar ook voor oplichters.

Recentelijk zijn er meer oplichtingspraktijken waarbij mensen door middel van cold calling* een bericht ontvangen van iemand die ze niet kennen. Er wordt een band opgebouwd met de verzender van het bericht, maar de verzender heeft als doel persoonlijke informatie te verkrijgen, financiële fraude te plegen of gebruikers proberen te verleiden en tot actie over te laten gaan, met nadelige gevolgen. Deze vorm van oplichting wordt ook wel pig butchering genoemd. Omdat het lijkt op het vetmesten van een varken, voordat het wordt geslacht, met als doel zoveel mogelijk vlees te verkrijgen. In de digitale wereld is dit ‘’vlees’’ gelijk aan geld of gegevens.

*In de online wereld zijn er verschillende vormen van oplichting die steeds vaker voorkomen. Eén  daarvan is de bekende praktijk van cold calling, waarbij bijvoorbeeld verkopers opdringerige verkooppraatjes gebruiken om mensen te overtuigen. Deze techniek wordt nu ook gebruikt via e-mails en berichten en kan zowel voor legitieme als voor frauduleuze  doeleinden worden ingezet. Wil je meer weten over voorbeelden van frauduleuze doeleinden? Lees dan dit artikel.

Monetaire slachting

Een andere vorm van oplichting is de zogenaamde monetaire slachting, een ‘slachting’ gericht op geld. Deze zwendel maakt gebruik van apps, websites en zelfs mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel, om gedurende weken of maanden het vertrouwen van nietsvermoedende personen te winnen. Vaak gebeurt dit door romantische interesse op te bouwen

Uiteindelijk draait het bij slachting gericht op geld, om de investeringen en de winst die te behalen valt in cryptocurrency. De oplichters gebruiken de ‘gemaakte winst’ om slachtoffers op te lichten.

Zodra je als slachtoffer geld stort, verandert de situatie. De oplichters staan in eerste instantie toe dat het geld wordt opgenomen, maar blokkeren uiteindelijk de rekening. Ze beweren dat er een storting  nodig is van een bepaald percentage van het saldo van de belegger om weer toegang te krijgen. Zelfs wanneer het slachtoffer aan deze eis voldoet, wordt het geld niet teruggegeven. De oplichters zullen steeds weer nieuwe redenen verzinnen waarom er meer geld moet worden gestuurd.

Steeds meer romantische fraude

In 2022 hebben romance scams wereldwijd slachtoffers 1,3 miljard dollar gekost. Volgens de Amerikaans Federal Trade Commission hebben bijna 70.000 mensen aangifte gedaan van dit misdrijf, met een gemiddeld verlies van 4.400 dollar per persoon. Er is zelfs een specifiek geval bekend waarin een slachtoffer maar liefst 2,5 miljoen dollar verloor door misleiding met cryptobeleggingen.

liefde-scam

De omvang van deze oplichtingspraktijken is alarmerend. Als een persoon al duizenden dollars kan verliezen, kan de totale opbrengst van dit soort operaties met meerdere slachtoffers enorm zijn. In 2021 alleen al werd er wereldwijd 429 miljoen dollar verloren aan oplichting. Dit is oplichting op een industriële schaal, waarbij duizenden mensen voor kleine of zelfs voor niets worden opgelicht. Het probleem is zo ernstig geworden dat zowel de EU als de VS actie ondernemen door onderzoeken en vervolgen in te stellen tegen verdachten van deze oplichtingspraktijken.

Helaas wordt het probleem verergerd door de opkomst van geavanceerde online taalmodellen en chatbots. Deze tools stellen oplichters in staat om overtuigender en efficiënter te opereren dan ooit tevoren. Dit opent de deur voor nog meer wereldwijde operaties.

Het is van cruciaal belang om bewustzijn te creëren over deze vormen van oplichting en mensen te informeren over de risico’s die ze met zich meebrengen. Het is goed om samen te werken om dit groeiende probleem aan te pakken en mensen te beschermen tegen financiële verliezen en emotionele schade die door deze oplichters worden veroorzaakt.

3 tips om oplichting tegen te gaan:

Wees voorzichtig als het gaat om ongevraagde berichten

Vertrouw niet iedereen die je online ontmoet en deel geen persoonlijke gegevens

Bespreek je financiële situatie niet met onbekenden online en wees voorzichtig met ongevraagd beleggingsadvies

De FBI deelde ook een advies omtrent zwendelpraktijken, met pig butchering kenmerken, die als waarschuwing moeten worden beschouwd:

  • Een persoon met wie je lang geen contact hebt gehad of een onbekende op social media zoekt contact met je.
  • De URL van het investeringsplatform komt niet overeen met de officiële website van de betreffende cyrptocurrency. Vaak lijkt de URl er wel heel erg op.
  • De beleggingsapp die je gedownload is, toont waarschuwingen dat hij ‘’onvertrouwd’’ is wanneer hij wordt gestart op Windows.
  • De investeringsmogelijkheid klinkt te mooi om waar te zijn.

Krijg je een verdacht bericht of ben je slachtoffer geworden? 

Slachtoffer worden van online fraude kan iedereen overkomen, cybercriminelen gebruiken immers steeds geavanceerdere technieken. Hieronder vind je linkjes voor meer informatie, inclusief linkjes naar websites van andere organisaties die jou in dit geval kunnen helpen:

In dit artikel lees je wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude:

Denk je dat je een phishingbericht hebt ontvagen? In dit artikel over phishing vertellen we wat je kunt doen:

Ben je slachtoffer geworden van digitale oplichting?

  • Bij de Fraudehelpdeskkun je een melding maken en persoonlijk advies krijgen.
  • Op deze pagina van de politiestaat informatie over aangifte van internetoplichting.
  • Voor identiteitsfraude specifiek kun je contact opnemen met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude(CMI) van de Rijksoverheid.
  • Slachtoffer worden van oplichting is een vervelende gebeurtenis. Via de website van Slachtofferhulp Nederland kun je lezen hoe anderen zijn omgegaan met wat hen is overkomen. Ook kun je online andere mensen ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt.