Wat betekent ChatGPT voor het onderwijs?

Stel je voor dat je een gesprek voert met een machine die bijna elk woord begrijpt dat je zegt of typt en reageert zoals een mens dat ook zal doen. Dat is de belofte van ChatGPT, een uitgebreid taalmodel ontwikkeld door OpenAI. ChatGPT kan teksten schrijven die moeilijk te onderscheiden zijn van die van een mens. Om die reden heeft ChatGPT de aandacht getrokken van veel onderzoekers, ontwikkelaars en het grote publiek. Maar hoe kan ChatGPT invloed hebben op jouw kinderen en het onderwijs? Leraren vragen zich af: kan ik nog wel aan mijn leerlingen vragen een origineel werkstuk te schrijven, als zij ChatGPT kunnen gebruiken om het hele werkstuk te schrijven?

Wat zijn de voordelen van ChatGPT voor kinderen?

 • Verbeteren van de spellingsvaardigheden

  Kinderen kunnen aan ChatGPT vragen om bijvoorbeeld een verslag te schrijven of feedback vragen op stukken die ze zelf al hebben geschreven. ChatGPT heeft in enkele seconden een heel verslag voor je uitgewerkt.

 • Makkelijk te lezen teksten

  ChatGPT is erin gespecialiseerd om teksten te schrijven die makkelijk te lezen en te begrijpen zijn voor kinderen. Hierdoor kan ChatGPT bepaalde moeilijke onderwerpen gemakkelijker uitleggen, op het niveau waarop kinderen deze uitleg kunnen begrijpen.

 • ChatGPT als sparringsmeter

  Kinderen kunnen aan ChatGPT vragen om ideeën voor schoolopdrachten te bedenken en hierdoor creatiever worden.

Wat zijn de mogelijke risico’s van ChatGPT?

 • Maken van nepnieuws of propaganda

  ChatGPT haalt af en toe gegevens door elkaar waardoor ze bijvoorbeeld bepaalde informatie als feitelijk wordt gepresenteerd. Dit kan ervoor zorgen dat er verkeerde informatie wordt gebruikt. Aangezien ChatGPT zijn antwoorden baseert op input van gebruikers en dus niet altijd de waarheid vertelt.

 • ChatGPT kan gebruikt worden voor andere doeleinden

  Voor jonge kinderen is het lastig om te beoordelen of de informatie vanuit ChatGPT ook de juiste informatie is om te gebruiken voor bijvoorbeeld verslagen. Daarnaast kan het kinderen in de verleiding brengen om zo snel mogelijk hun huiswerk af te krijgen. Het is verstandig om als ouder te laten zien hoe je als kind informatie kunt herkennen die niet goed is.

 • Opslaan van persoonlijke gegevens

  Het is mogelijk dat ChatGPT jouw persoonlijke gegevens opslaat zonder dat je dit doorhebt. ChatGPT geeft op de eigen website aan dat ze hier bekend mee zijn en al maatregelen hebben genomen om inhoud die kan zorgen voor problemen te blokkeren.

Welke invloed heeft ChatGPT op het onderwijs?

Minder digitale opdrachten

Om te voorkomen dat leerlingen alles door ChatGPT laten schrijven is het verstandig om de opdrachten handgeschreven op school te laten maken. Zo weten leraren zeker dat de leerlingen het zelf maken zonder hulp van ChatGPT.

Meer groepsprojecten

Om verschillende invalshoeken van leerlingen te zien is het verstandig als docenten opdrachten in teamverband laten uitvoeren zodat er meer meningen samenkomen en niet alleen de informatie vanuit één bron zoals, ChatGPT, komt.

De ontwikkeling van AI-hulpmiddelen zoals ChatGPT gaat steeds sneller, in de toekomst beschikken kinderen waarschijnlijk over nog meer AI-hulpmiddelen. We zullen moeten accepteren dat de AI-ontwikkeling steeds sneller gaat en daardoor alternatieven verzinnen om nog steeds creatief te blijven denken.