Graaf maar even diep in je geheugen, je kinderen die buiten aan het spelen zijn en thuis moesten komen voor het eten of wanneer de lantaarnpalen aangingen. Het internet heeft een hoop veranderd. Tegenwoordig brengen jongeren elke dag uren op sociale netwerken of games door en moet je ze vragen tijdens het eten eventjes hun telefoon/iPad weg te leggen.

We begrijpen de zorgen die je hebt over je kind dat veel tijd doorbrengt in de digitale wereld. Daarom hebben we een gids voor ouders samengesteld. Hierin is informatie te vinden over de mogelijke bedreigingen die op de loer liggen op sociale netwerken en oplossingen die zullen helpen jouw gezin te beschermen.

Waar kun je op letten?

Malware
Malware is een samentrekking van het Engelse ‘malicious software‘. Dat is kwaadaardige software die aanvallers op een digitaal systeem zetten om er op afstand bij te kunnen, het te vernielen of informatie te stelen. De ene keer verleiden ze je met aanbiedingen die je voorbij ziet komen op het internet, en de andere keer doen ze zich voor als een bekend bedrijf en sturen ze je een mail met daarin een aantrekkelijke link die je vervolgens nietsvermoedend opent.

Lees hier wat je moet weten over malware op jouw apparaten.

Phishing
De term “phishing” is afgeleid van “fishing”, omdat er ‘aas‘ wordt gebruikt om slachtoffers te vangen. Veel aanvallers gebruiken deze methode om gevoelige informatie te stelen, zoals de inloggegevens voor het profiel van een sociaal netwerk van een kind. Meestal gebeurt dit via een e-mail die gekoppeld is aan een nepwebsite van een sociaal netwerk, gemaakt door een kwaadwillende.

Wil je weten hoe goed jij bent in het herkennen van phishing? Doe de test!

Identiteitsdiefstal
Hierbij bemachtigen criminelen de persoonlijke gegevens van gebruikers en gebruiken deze om zich voor kwaadaardige doeleinden, als hen voor te doen. Er zijn twee belangrijke manieren waarop de aanvaller aan deze gevoelige gegevens kan komen:

  1. Met behulp van social engineering, vaak door zich voor te doen als de vriend van jouw kind
  2. Met behulp van informatie die openbaar toegankelijk is op een profiel van een sociaal netwerk. Het selecteren van de juiste privacy-instellingen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk gegevens privé blijven.

Online pesten en misbruik
Pesten gebeurt niet alleen op school, maar tegenwoordig gaat het thuis digitaal verder, op een manier die net zo schadelijk is als pesten in het echte leven.

Een ander ernstig risico is kinderlokkerij, vooral als het om jongere kinderen gaat. Bij kinderlokkerij probeert een volwassene het vertrouwen van een kind te winnen en een relatie met hem of haar op te bouwen om hem of haar over te halen seksuele handelingen te verrichten. Dit omvat vaak sexting (berichten met ongepaste inhoud die naar of door jouw kind kunnen worden gestuurd).

Wat zijn goede maatregelen om je kind te beschermen?

Als je kijkt naar de mogelijke gevaren, lijkt het gebruik van sociale netwerken misschien een gevaarlijke activiteit. Maar jouw kind verbieden om ze te gebruiken, lost het probleem waarschijnlijk niet volledig op. Hieronder zijn tips te vinden die het gebruik van sociale netwerken veiliger maken en je kinderen en gezin voldoende bescherming bieden.

1

Ga het gesprek aan

Een open en eerlijke communicatie met je kinderen is van cruciaal belang als je wil dat ze jouw mening respecteren en je advies opvolgen.
2

Gebruik software voor ouderlijk toezicht

Gespecialiseerde software kan de toegang tot bepaalde apps blokkeren en/of het gebruik ervan beperken door tijdslimieten. Leg wel altijd uit waarom je dergelijke hulpmiddelen gebruikt.
3

Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing

Voorkom infecties op je apparaat door het installeren van een beveiligingsoplossing, antispam- en firewalltools.
4

Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie (2FA)

Zorg ervoor dat je kind geen gemakkelijk te raden opties gebruikt zoals “wachtwoord” of “12345”. Het wordt aangeraden om minstens tien tekens, hoofdletters en kleine letters, een cijfer en een speciaal symbool (zoals # of @) te gebruiken.
Ook is het belangrijk om bij het inloggen gebruik te maken van tweestapsverificatie (2FA). Een eenmalig te gebruiken code op bijvoorbeeld hun smartphone voegt een extra beveiligingslaag toe die voor aanvallers moeilijk te kraken is.
5

Verander profielinstellingen naar ‘’privé’’

De standaard privacy-instellingen voor sociale netwerken garanderen geen veiligheid voor je kind. Het is daarom aan te raden wat tijd te besteden om ze goed in te stellen.

Conclusie

Sociale netwerken kunnen een waardevolle bron zijn voor internetgebruikers. Toch zijn er, zoals deze gids aantoont, veel dreigingen waaraan kinderen kunnen worden blootgesteld wanneer ze er gebruik van maken. Onderschat cybercriminelen of andere kwaadwillenden niet. Het is van essentieel belang kennis toe te passen en betrouwbare beveiligingshulpmiddelen te gebruiken om de belangrijke mensen in jouw leven te beschermen. Nuttig advies te geven, kan van doorslaggevend belang zijn om hen veilig te houden.