Vandaag de dag staan kinderen vanaf een jonge leeftijd al nauw in contact met technologie. Ook op school gebruiken veel kinderen technologische hulpmiddelen, zoals ChatGPT, om bijvoorbeeld hun werkstukken te maken. AI speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij, maar hoe kun je de creativiteit van kinderen stimuleren met AI?

Wat is AI?

Voordat we uitleggen hoe AI kan helpen bij de creativiteit, is het belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. AI staat voor Artificial Intelligence, wat vertaald kan worden als “kunstmatige intelligentie”. Het doel van AI is machines te ontwikkelen die in staat zijn om taken uit te voeren, die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals het begrijpen van spraak, het herkennen van beelden en het nemen van beslissingen op basis van gegevens.

De creativiteit van kinderen stimuleren met AI

Onderstaande AI-modellen kunnen de creativiteit van kinderen stimuleren door het bieden van inspiratie, het genereren van ideeën en het geven van feedback.

1

ChatGPT

Een taalmodel dat getraind is om een instructie in de vorm van een vraag te beantwoorden. Kinderen kunnen aan ChatGPT vragen om stukken voor hun werkstuk te schrijven op basis van korte aanwijzingen. Hiermee kunnen de spellingsvaardigheden van kinderen verbeterd worden.
2

DALL-E

Een systeem dat realistische beelden kan creëren op basis van een beschrijving in de menselijke taal.
3

Midjourney

Een onafhankelijk onderzoekslaboratorium dat nieuwe manieren van denken onderzoekt en de fantasierijke gedachtes van de mens uitbreidt.
4

Storyboard

Maak samen met je kinderen een storyboard met de machine learning tool Midjourney. Met Midjourney kan je afbeeldingen toevoegen die gemaakt zijn door AI.

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid die kinderen kan helpen hun verbeelding, probleemoplossing en kritisch denken te ontwikkelen. AI-modellen kunnen helpen om een ander perspectief te vinden. Ze kunnen een jonge gebruiker laten zien hoe een onderwerp voor bijvoorbeeld een werkstuk of een project op een interessantere en creatievere manier benaderd kan worden. Ook kunnen ze vragen hoe ze met een bepaalde conflictsituatie om moeten gaan.

Belangrijke tip! Wees verstandig en geef geen persoonlijke informatie die kan worden opgeslagen voor kwaadwillende doeleinden.

Stimuleer de ontwikkeling

AI-modellen kunnen invloed hebben op jouw kinderen en hun creativiteit. Leraren vragen zich ook terecht af of ze nog wel aan leerlingen kunnen vragen een origineel werkstuk te schrijven, als zij ook ChatGPT kunnen gebruiken om het hele werkstuk te schrijven. De ontwikkeling van AI-hulpmiddelen gaat steeds sneller en in de toekomst worden dit er waarschijnlijk alleen maar meer. We zullen deze ontwikkeling moeten accepteren en alternatieven verzinnen om nog steeds creatief te blijven denken. En de tools zo goed mogelijk inzetten, zodat de creativiteit gestimuleerd blijft.