Contact houden via smartphones

Dankzij social media is het een stuk makkelijker geworden om contact te onderhouden en te zien wat je vrienden en familie dagelijks doen. Maar social media en smartphones maken het ook makkelijker voor anderen om jou in de gaten te houden. Hoe ga je daar mee om?

Misbruik van vertrouwen

Een verontrustend hoog percentage van mensen ervaart geweld of intimidatie vanuit een naaste. Wat dit nog zorgwekkender maakt is het groeiende aantal gevallen waarbij gebruik wordt gemaakt van technologie zoals smartphones en social media.

Zo komt het regelmatig voor dat er stalkerware op de telefoons van slachtoffers wordt geïnstalleerd door iemand die zij kennen. Via deze software kunnen misbruikers hun slachtoffers in de gaten houden en mogelijk volgen – ze kunnen je dus stalken. Vaak weten slachtoffers niet dat dit wordt gedaan of weten ze niet hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Wat is stalkerware?

Stalkerware is een software die onopvallend op je apparaat (zoals smartphone of tablet) draait waarmee een misbruiker je potentieel in de gaten kan houden.

Wat kun je zelf doen?

Een groot deel van misbruik kan voorkomen worden door zelf maatregelen te nemen. Zo is het belangrijk je privacy-instellingen bij diensten die jij gebruikt, zoals GoogleMicrosoft en Facebook, goed na te lopen. Controleer bijvoorbeeld welke informatie de diensten en/of apps op je apparaat opslaan of tot welke gegevens zij toegang hebben. Stel jezelf de volgende vragen bij alle rechten die deze diensten en/of apps hebben: heb ik dit werkelijk nodig? Heeft dit toegevoegde waarde? Of is dit daadwerkelijk nuttig voor mij? Als het antwoord nee is, kun je de rechten die de app voor die functie heeft intrekken.

Tip!

Als je niet uitkijkt, kun je per ongeluk je huis als locatie instellen of jouw telefoonnummer openbaar zichtbaar maken op social media. Let dus goed op welke locaties je deelt en wie jouw gedeelde informatie kan zien.

Aanvullende tips

  1. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden. Zo maak je het moeilijker voor mogelijke kwaadwillenden om jouw wachtwoord te kraken.
  2. Sterke pincodes, voor toegang tot je smartphone en sommige apps, zijn ook belangrijk. Kies iets anders dan je verjaardag of geboortejaar en wees voorzichtig met het delen van je pincode (of deel ‘m liever helemaal niet!).
  3. Gebruik tweefactorauthenticatie. Hiermee kan iemand niet zomaar op jouw account inloggen, ook al hebben ze wel je gebruikersnaam en wachtwoord, en heb jij een extra laag beveiliging.

Je staat er niet alleen voor

Vermoed je dat je gestalkt wordt en/of iemand stalkerware op jouw telefoon heeft geïnstalleerd? Neem vooral contact op met instanties die hierbij hulp kunnen verlenen. Deze instanties zijn gespecialiseerd in dit onderwerp en helpen je graag verder.