WiFi is overal

Het is geen nieuws dat de mens steeds mobieler wordt. Door de grote groei in het gebruik van mobiele telefoons en andere mobiele apparaten is er in het afgelopen decennium een behoefte ontstaan om continu verbonden te zijn – ook als je niet thuis bent. Hier wordt goed op ingespeeld door bedrijven, diensten, winkels en horecagelegenheden over de hele wereld die nu gratis WiFi aanbieden. In Nederland zou het haast meer moeite kosten om een restaurant te vinden dat geen openbaar WiFi-netwerk heeft voor hun gasten dan andersom.

Echter zijn deze faciliteiten niet altijd geheel veilig. Hoe dat zo? Ik leg het je uit.

Het verschil tussen een openbaar en een gesloten netwerk

Openbaar netwerk

Je hebt geen wachtwoord nodig of het wachtwoord is publiek bekend (in restaurants, bijvoorbeeld) om verbinding te maken van het draadloze netwerk.

Gesloten netwerk

Je hebt een wachtwoord nodig om verbinding te maken van het draadloze netwerk en deze is niet publiek bekend.

Mogelijk misbruik van een openbaar WiFi-netwerk

Doordat een openbaar WiFi-netwerk vrij toegankelijk is voor iedereen met een geschikt apparaat, weet je niet wie nog meer met het netwerk verbonden is. Dit is niet direct problematisch, maar daardoor is het voor een kwaadwillende mogelijk om het verkeer van de verbonden apparaten af te luisteren. Zo kan door gebruik van speciale programma’s bijvoorbeeld bekeken worden welke applicaties in verbinding staan (communiceren) met een online dienst (server). Deze persoon zal niet gelijk in staat zijn alle data in te zien, maar veel waardevolle informatie ligt wel voor het oprapen. Zo kan de aanvaller zien welke websites je bezoekt en dergelijke info gebruiken voor gerichte phishingaanvallen.

Een andere aanvalstechniek kan zijn dat een kwaadwillende een kopie maakt van een openbare netwerkverbinding. Omdat je apparaat onthoudt met welke netwerken het eerder verbinding heeft gemaakt en daar automatisch verbinding mee maakt, kun je hierdoor per ongeluk verbinding maken met deze kwaadaardige kopie.

Do’s & Don’ts

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je zelf kunt doen om het gebruik van een openbaar WiFi-netwerk voor jezelf veiliger te maken. Om hierbij te helpen, heb ik een paar do’s en don’ts op een rijtje gezet:

Do’s: Hoe ga je veiliger met openbaar WiFi om?

  • Schoon je lijst met onthouden WiFi-netwerken regelmatig op. Zo voorkom je dat jouw apparaat per ongeluk verbinding maakt met een kwaadaardige kopie van een netwerk.
  • Wil je zekerder zijn van een veilige dataverbinding? Gebruik dan je mobiele data. Je kunt er vanuit gaan dat deze verbinding veilig is omdat deze altijd versleuteld is.
  • Maak gebruik van een erkende anti-malwareoplossing met een firewall op je mobiele apparaten. Dergelijke software beschermt je tegen zowel malware als cyberaanvallen.

Don’ts: Wat kun je beter niet doen?

  • Verwerk geen privégegevens als je verbonden bent met een openbaar netwerk. Denk hierbij aan het gebruiken van diensten als DigiD en DUO.
  • Gebruik voor het verwerken of checken van je bankrekening of -gegevens niet de browser op je apparaat, maar de app van de bank
  • Accepteer de voorwaarden van openbare netwerken niet zonder ze te lezen. Ja, het is saai om dit te doen, maar doe het toch. In de voorwaarden staan vaak regels over het bezoeken van bepaalde pagina’s of het verzenden van informatie over jouw internetgedrag.

Wees op je hoede

In de praktijk komt misbruik van openbare WiFi-netwerken gelukkig niet heel vaak voor. Toch blijft het belangrijk om op je hoede te zijn en bewust om te gaan met de netwerken die je tegenkomt. Bovenstaande tips zijn eenvoudig uit te voeren en kunnen je helpen voorkomen dat een onbevoegd persoon toegang krijgt tot jouw gegevens. Zo ben jij weer een stukje veiliger.