In Europa speelt de helft van de bevolking tussen 6 en 64 jaar videospelletjes, aldus de ISFE (Europe’s video games industry). Dit aantal stijgt aanzienlijk onder 6 tot 10-jarigen (68%), 11 tot 14-jarigen (79%) en 15 tot 24-jarigen (72%). Volgens sommige onderzoeken kunnen tieners wel drie uur per dag gamen. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, zolang ze nog wel genoeg tijd overhouden voor andere activiteiten.

Waar kun je als ouder op letten om te zorgen dat de balans tussen online gamen en offline activiteiten goed blijft? In dit artikel geven we een aantal tips!

Waar kun je op letten?

Ouders die niet zijn opgegroeid met de huidige technologie en games, kunnen het lastig vinden om te weten wanneer en hoe ze kunnen reageren als hun kinderen veel tijd doorbrengen achter een scherm.

Er kunnen wel degelijk terechte zorgen zijn wanneer de schermtijd van een kind uit de hand loopt. Bijvoorbeeld over met wie je kind online contact heeft, of er gevolgen zijn voor de slaap, stemming en het gedrag, en tot slot of gamen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid van een kind.

Voor zowel kinderen als volwassenen is het mogelijk om zo ver in de digitale wereld op te gaan dat je geen aandacht meer besteedt aan dingen die in het echte leven gebeuren. Hieronder vind je een aantal van de signalen waar je bij jouw kind in het specifiek op kunt letten:

Ze besteden geen of minder aandacht aan persoonlijke hygiëne of eten

Ze vermijden persoonlijk contact met hun vrienden

Ze lijken prikkelbaar en rusteloos als ze hun favoriete games niet spelen

Ze lijken oververmoeid, krijgen hoofdpijn of hand-/oogpijn van langdurig gamen

Ze kunnen moeilijk in slaap komen

Ze weigeren naar school te gaan om meer te kunnen spelen

Ze zijn niet eerlijk over hoelang ze gamen

Elke poging om hun schermtijd te beperken leidt tot grote confrontaties of woede-uitbarstingen

De uitdaging voor ouders is dat als je kind één of meer van deze symptomen ervaart, het misschien niet is omdat hij of zij veel tijd achter een scherm doorbrengt. De beste manier is om met je kind over je zorgen te praten, en als dat niet lukt, deze zorgen te delen met de leraren van je kind.

De speeltijd inkorten

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid tijd die je kind aan gamen besteedt, dan kunnen de volgende stappen een goed begin zijn:

Communiceer

Wat er ook gebeurt, blijf praten. Je kinderen hebben begeleiding nodig, maar ook een open, niet-oordelende omgeving, waarin ze hun eigen zorgen en gevoelens kunnen delen. Laat de verwijtende houding achterwege en probeer elkaar beter te begrijpen.

Vertrouwen opbouwen

Een deel van dit communicatieproces gaat over het opbouwen van vertrouwen in elkaar. Je kinderen simpelweg vertellen wat ze moeten doen, zal negatief gedrag alleen maar forceren. Wees zo open en empathisch mogelijk over de ervaringen die je kinderen tijdens het opgroeien meemaken.

Stel samen grenzen op

Net zoals je moet proberen om je kinderen geen bevelen op te leggen, probeer je het beste ook de drang te weerstaan om hun apparaten of consoles in beslag te nemen. Ga in plaats daarvan samen zitten om een plan uit te werken om de schermtijd te beperken. Dit moet misschien in etappes gebeuren. Stel bijvoorbeeld een dagelijkse tijdslimiet vast voor gamen, of een tijdslimiet voor het gebruik van de Wi-Fi thuis. Als je dit samen doet, heb je meer kans op succes.

Plan digitale pauzes

Op een vergelijkbare manier als hierboven, kun je het beste met je kinderen te gaan zitten om korte pauzes te plannen, weg van hun apparaten en consoles. Dat kan een uitstapje van een paar uur zijn, of zelfs een weekend. Probeer iets leuks te doen waar jullie allebei van genieten, en houd de aanmoediging en motivatie zo hoog mogelijk.

Overweeg een app voor ouderlijk toezicht

Gespecialiseerde software kan de toegang tot specifieke game-apps blokkeren of het gebruik ervan beperken door tijdslimieten. Als je bezorgd bent dat je kinderen zich niet aan hun deel van de afspraak houden, kan dit een nuttige manier zijn om de schade te beperken. Belangrijk: leg wel altijd uit waarom je dergelijke hulpmiddelen gebruikt.

Veiligheid voorop

Naast zorgen over overmatig gebruik van games, maken veel ouders zich ook zorgen over met wie hun kinderen online omgaan en aan welk soort inhoud ze worden blootgesteld.

Ouders moeten bereid zijn met hun kinderen om de tafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren in de digitale wereld. Zorg ervoor dat ze de risico’s begrijpen van het delen van persoonlijke informatie en van online kwaadwillenden. Ze moeten je alles kunnen vertellen, zonder een oordeel te krijgen.

Ouders vergeten soms hoe stressvol het opgroeien kan zijn. In die context kan gamen een prachtige onderbreking zijn van alle spanningen en emoties, terwijl het kinderen ook helpt een aantal onderschatte vaardigheden te ontwikkelen, zoals oog-handcoördinatie en probleemoplossing. Maar het is ook belangrijk om ze veilig en gezond te houden, door zo snel mogelijk in te grijpen als het uit de hand loopt.

Maak je je zorgen dat kinderen die opgroeien met technologie gevaarlijk kan zijn? In dit artikel nemen wij een aantal van de veel voorkomende zorgen weg.