AI (Artificial Intelligence)-apps en websites zoals Lensa en ChatGPT zijn momenteel zeer populair. De applicaties waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie voor het creëren van teksten, foto bewerkingen, controleren van code of het maken van avatars zijn in de afgelopen paar weken viral gegaan.

Lensa en haar controversiële AI-avatars

Lensa, gemaakt door Prisma AI, is één van deze apps. De app is ooit begonnen als fotobewerkingsapp maar heeft sinds kort een nieuwe functie: Lensa Magic Avatars. Nadat je enkele foto’s van jezelf uploadt in de app en een bedrag betaalt krijg je vervolgens meerdere portretten van ‘jezelf’ te zien, die gemaakt zijn met kunstmatige intelligentie. Deze avatars zijn vaak kunstzinnig en kleurrijk. Je ziet jezelf ineens als astronaut of superheld. Maar regelmatig gaat de AI hier te ver in. Een foto van een hoofd, wordt soms een volledig naaktbeeld. Een klein beetje decolleté wordt in de AI avatars al snel veel dieper en sommige avatars kijken wel heel erg zwoel waardoor er een seksuele uitstraling kan ontstaan.

Een vertegenwoordiger van Prisma Labs, die eigenaar is van Lensa AI, stuurde The Guardian een lijst met FAQ’s met daarin onder andere de volgende tekst: “Let op, incidentele seksualisering wordt waargenomen in alle geslachtscategorieën, weliswaar op verschillende manieren. (…) Makers zijn zich bewust van de mogelijkheid van maatschappelijke vooroordelen. Dat doen wij ook.”

De schaduwkant van AI

Hoewel de resultaten leuk zijn om te zien en de app leuk is om te gebruiken, is het belangrijk om te beseffen dat onze gegevens en foto’s mogelijk gebruikt worden voor andere doeleinden. In het geval van Lensa geef je na betaling en het invoeren van je foto’s de app toestemming om meer van je te gebruiken dan alleen je geld.

Hoewel dit vermeld staat in het privacybeleid en de algemene voorwaarden, lezen niet veel mensen die documenten. Lees je deze niet, dan geef je Lensa onbewust toestemming om jouw content, de avatars die van jou gemaakt worden, te mogen gebruiken en zelfs te wijzigen. De content mag Lensa zelfs wereldwijd gebruiken zonder ‘royalties’. Dit betekent dat jouw avatars aangepast kunnen worden en mogelijk op de website van Lensa kunnen verschijnen, zonder dat je daar invloed op hebt.

Tegen Techradar heeft Lensa aangegeven dat er een nieuwe functie aan komt waarbij gebruikers hun avatars definitief van de Lensa-servers kunnen verwijderen.

Lensa geeft in hetzelfde artikel ook aan dat je alleen foto’s van jezelf of waarvan jij de rechtmatige eigenaar bent mag uploaden in de app. Tevens geven zij aan dat de app niet geschikt is voor minderjarigen. Zij zeggen hierover: “Helaas hebben al deze inspanningen de AI nog niet absoluut veilig gemaakt voor bevooroordeelde inhoud en expliciete beelden. Daarom bepalen we dat het product niet bedoeld is voor gebruik door minderjarigen en waarschuwen we gebruikers voor de potentiële inhoudelijke risico’s.”

Privacy do’s en don’ts

Nu je iets meer weet over Lensa kan je weloverwogen beslissen of jij wel of niet avatars van jezelf zou willen laten maken door deze app.

Voordat je de app wel of niet besluit te downloaden geven wij je graag nog de volgende tips mee:

  • Lees het privacybeleid en de algemene voorwaarden van de app.
  • Houd in je achterhoofd dat jouw avatars op dit moment nog op allerlei manieren gebruikt kunnen worden door Lensa en je deze nu nog niet kan verwijderen van de Lensa-servers.
  • Upload daarom geen foto’s van kinderen, ook geen foto’s van je eigen kindertijd, en ook geen (semi)blote foto’s. Niet alleen levert dit mogelijk verontrustende avatars op, het gaat ook tegen het beleid van Lensa in.
  • Heb je besloten de app een keer te proberen en wil je deze daarna niet meer gebruiken? Verwijder dan na gebruik de app en houd in de gaten of je jouw data bij Lensa al kan laten verwijderen.