TikTok is één van de populairste social media platformen ter wereld. De gebruikers kunnen oneindig korte video’s delen en bekijken. In de VS en het VK besteden gebruikers al meer tijd aan TikTok dan aan Youtube. Het platform heeft op dit moment meer dan 1,2 miljard dagelijkse gebruikers.

Cybercriminelen houden de trends goed in de gaten en spelen hier slim op in. Ze voorspellen veranderingen voordat anderen dat doen, op die manier zijn ze je altijd een stapje voor.

Ben je je bewust van de gevaren die TikTok met zich mee kan brengen? Wij zetten vier veelvoorkomende TikTok-scams voor je op een rijtje, zodat jij en je kind veilig blijven op TikTok!

Voor welke 4 TikTok-scams moet je alert zijn?

1. Geld- en crypto-scams

Cybercriminelen proberen TikTok-gebruikers naar zich toe te lokken door een groot geldbedrag te beloven, waar ze weinig moeite voor hoeven te doen. Daarnaast proberen oplichters TikTok-gebruikers te verleiden door aantrekkelijke crypto reclames te laten zien. Crypto wordt onder jongeren steeds populairder, omdat je er veel geld mee kan verdienen. Deze trend maakt het voor cybercriminelen gemakkelijk om crypto reclames te gebruiken voor kwaadwillende doeleinden.

2. Phishingberichten

Phishingberichten worden door cybercriminelen vaak gebruikt om achter de persoonsgegevens van gebruikers te komen. Cybercriminelen kunnen dan een neppe e-mail uit naam van TikTok naar je toesturen. In de mail staat dan bijvoorbeeld een klikbare link voor een samenwerking, maar zodra je daarop klikt en inlogt met je TikTok-gegevens hebben de cybercriminelen toegang tot jouw account.

3. Nep-accounts

TikTok heeft veel nep-accounts die beheerd worden door cybercriminelen. Met deze accounts doen ze alsof ze een echte gebruiker zijn en voeren online gesprekken. Soms proberen cybercriminelen zelfs accounts van beroemdheden na te maken, volgers te genereren en deze volgers op te lichten. Het neppe account is moeilijk te onderscheiden van het echte account, doordat cybercriminelen alle video’s van het echte account kopiëren en op het neppe account plaatsen.

Het is verstandig om je kinderen ervan bewust te maken dat niet elk account op TikTok ook een echt persoon is. De nep-accounts kunnen gebruikers proberen te phishen of malware op hun telefoon te implementeren, door gevoelige informatie te vragen of links te sturen.

4. Valse apps

De nep-accounts die worden beheerd door cybercriminelen promoten soms apps die gedownload kunnen worden, maar dit blijken dan achteraf valse apps te zijn. Via deze apps proberen cybercriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen of malware te installeren op je apparaten.

Wat kun je als TikTok-gebruiker doen om geen slachtoffer te worden van oplichting?

 • Tweestapsverificatie (2FA) inschakelen:
  Het is verstandig om gebruik te maken van een extra beveiligingslaag die de toegang tot je TikTok-account en gegevens beter beschermt. Tweestapsverificatie is niet automatisch door TikTok ingeschakeld, dus het is goed om deze zelf aan te zetten via de instellingen van jouw account. Zo voorkom je dat cybercriminelen kunnen inloggen op jouw TikTok-account en je persoonsgegevens dus veiliger zijn.
  Hoe activeer ik tweestapsverificatie voor mijn TikTok-account?
 • Deel nooit je persoonlijke gegevens:
  Het platform TikTok zal nooit om je accountgegevens, wachtwoorden, eenmalige wachtwoordcodes of andere persoonlijke gegevens vragen. Let dus goed op en geef deze gegevens nooit aan onbekenden die hierom vragen via bijvoorbeeld een e-mail of een app-bericht.
 • Melden van oplichting:
  Wanneer je als TikTok-gebruiker video’s, reclames, verdachte links of andere ongebruikelijke berichten tegenkomt is het verstandig om dit direct aan TikTok te melden, zodat cybercriminelen niet langer fraude kunnen plegen. Lees hoe dit moet op de website van TikTok.