Zoek een balans tussen een veiligere digitale wereld creëren voor jouw kinderen en hen tegelijkertijd de vrijheid geven om online te ontdekken, leren en socializen.

De digitale wereld blijft groeien. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk voor kinderen op het internet, maar er is hierdoor ook meer kans op gevaar. Het wordt voor ouders steeds lastiger om hun kinderen tegen digitale ontwikkelingen te beschermen.

Software gemaakt voor ouderlijk toezicht wordt daarom ook steeds populairder onder ouders. De juiste tools bieden een middenweg tussen het verbeteren van de veiligheid van jouw kinderen en ze de vrijheid geven om het internet te verkennen.

Waarom is het verstandig om software voor ouderlijk toezicht te gebruiken?

Kinderen brengen steeds meer tijd door op hun apparaten. Vóór de pandemie werd de schermtijd voor Amerikaanse kinderen geschat op bijna vier uur per dag. Volgens hetzelfde rapport is dit verdubbeld, mede door de lockdowns in de coronapandemie. Toch was technologie in die tijd ook een redding voor jongeren, toen velen het gebruikten om op de hoogte te blijven van lessen, in contact te blijven met vrienden en de tijd te doden op hun favoriete websites en apps. Of we het nu leuk vinden of niet, het blijft een belangrijk onderdeel van hun leven.

Wat kunnen de gevaren zijn van de digitale wereld?

 • Ongepaste inhoud:
  Dit kunnen bijvoorbeeld seksuele of gewelddadige beelden zijn. Wat je als ouder ongepast vindt, kan afhankelijk zijn van de leeftijd van je kind.
 • Cyberpesten:
  Helaas komt het pesten onder kinderen nog vaak voor. Door de groeiende online wereld gaat het pesten vaak thuis nog online door. Door de vele mogelijkheden van communicatie, kunnen kinderen elke keer wanneer ze een apparaat ontgrendelen of inloggen op social media-accounts, geconfronteerd worden met online haat.
 • Grooming:
  Kinderen kunnen mensen die ze online tegenkomen snel vertrouwen. Helaas kunnen er volwassenen zijn die hier misbruik van maken. Ze proberen vertrouwen bij kinderen op te bouwen door zich voor te doen als iemand van dezelfde leeftijd.
 • Per ongeluk lekken van gegevens:
  Kinderen delen – al dan niet per ongeluk – vaak veel online en kwaadwillenden kunnen deze informatie gebruiken. Bijvoorbeeld als je kind deelt dat jullie op vakantie zijn, kan dat zorgen voor digitale of zelfs een fysieke inbraak.
 • Identiteitsdiefstal en phishing:
  Wanneer je kinderen zich registreren voor een e-mail- of social media account, is het mogelijk dat ze valse berichten ontvangen van kwaadwillende personen die aan persoonlijke- of financiële informatie proberen te komen.
 • Overmatig schermgebruik:
  Als je kinderen te lang achter een scherm zitten, dan hebben ze geen interactie met de fysieke wereld. Ook kunnen er bijvoorbeeld oogproblemen ontstaan. Het is belangrijk om een grens te vinden voor de schermtijd van een kind.

Software voor ouderlijk toezicht kan gebruikt worden door ouders om het internetgebruik van kinderen te reguleren en hen online veilig te houden.

Het verschil tussen Parental Control en Stalkerware

Wat veel mensen niet weten, is dat achter een neppe Parental Control app, soms stalkerware schuilt. Stalkerware is een kwaadaardige spionagesoftware, om de activiteit op iemands digitale apparaat in de gaten te houden.

Wij raden daarom aan om Parental Control software alleen aan te schaffen bij een legitieme partij, en om je in te lezen in het verschil tussen Parental Control software en stalkerware. Wat de verschillen zijn en hoe je stalkerware op je apparaten voorkomt, lees je in dit artikel.

Wat zijn de 5 belangrijke functies in software voor ouderlijk toezicht?

1. Toepassingsbeheer

Hiermee kan je als ouder bepalen tot welke applicaties kinderen toegang hebben en apps blokkeren die niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Door middel van een tijdslimiet kan je als ouder bepalen hoe veel tijd kinderen op bepaalde apps spenderen en de schermtijd van je kind verkleinen.

2. Rapporten over app- en internetgebruik

Als ouder kan je in de rapporten zien waar jouw kind zijn online tijd doorbrengt en welke apps eventueel verstandig zijn om te blokkeren.

3. Veilig browsen

Als ouder kan je vooraf ongeschikte websites blokkeren, zodat jouw kind veilig kan internetten.

4. GPS-locatie en zonemeldingen

Hiermee kan je als ouder precies zien waar je kind zich bevindt, via het mobiele apparaat dat jouw kind bij zich heeft. Daarnaast is er een zone functie, waardoor je als ouder een melding krijgt wanneer jouw kind de online gekozen zone verlaat.

5. Gebruiksgemak

Naast belangrijke functies is het ook niet onbelangrijk dat een platform gemakkelijk te installeren en te beheren is.

Hoewel software voor ouderlijk toezicht jouw kinderen beter kan beschermen op het internet, is het blijven praten met kinderen over internetgebruik nog steeds het belangrijkste. Wanneer je als ouder een software voor ouderlijk toezicht installeert, is het verstandig om je kinderen uit te leggen waarom je dat doet en samen basisregels op te stellen. Zo blijven je kinderen zich gehoord voelen.