Discord is een van de online diensten die een traditioneel online forum (ken je die nog?) combineert met voicechat en sociale media-achtige middelen, zodat je zelfs na een verhitte gamesessie in contact kunt blijven met dezelfde mensen.

Het verschil is dat Discord een servergebaseerde kern heeft, waar je verbinding kunt maken of je kunt aansluiten bij servers die voor specifieke onderwerpen zijn opgericht, in plaats van een focus die alleen op gaming of films ligt. Op deze manier kan iemand de meeste van zijn interesses behandelen en dagelijks met honderden mensen communiceren.

Maar omdat Discord ook een beetje directer en interactiever is dan een gewoon forum of chatdienst, heeft het ook zijn eigen ‘problemen’. In dit artikel leggen we de privacy- en beveiligingsrisico’s van Discord uit.

Jouw privacy op Discord

In een wereld waarin er steeds meer gevaren zijn omtrent privacy, roept het gebruik van gratis instant messaging platforms wellicht vragen op. Bijvoorbeeld over de manier waarop persoonlijke gegevens worden verwerkt. Gratis diensten maken vaak gebruik van gebruikersgegevens, door deze door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Hoewel het Privacy & Veiligheidsbeleid van Discord gebruikers toestaat in te stemmen met het gebruik van verzamelde gegevens, blijft de vraag of en hoe deze gegevens worden verzameld.

Het probleem is dat Discord gegevens verzamelt onder het voorwendsel dat gebruikers er in de toekomst mee kunnen instemmen, maar wat gebeurt er met die gegevens in de tussentijd? En wat als er een datalek optreedt? Wat kun je dan doen?  Gezien de waardevolle informatie die Discord-gesprekken bevatten, is dit iets om rekening mee te houden.

Wees voorzichtig met wat je zegt of verstuurt

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je zegt of stuurt en om op te letten voor doxing. Doxing betekent dat persoonlijke informatie per ongeluk wordt verstuurd of bekendgemaakt, waardoor anderen je locatie, persoonlijke kenmerken, adres of andere persoonlijke gegevens kunnen ontdekken, zonder dat je dat wilt.

Meer weten over hoe je je beschermt tegen doxing? Klik hier!

Het delen van informatie in gesprekken op een server onthult steeds meer over wat je leuk vindt, naarmate je andere gebruikers leert kennen. Op openbare servers kan dit gevaarlijk zijn, omdat er mensen kunnen zijn die kwaad willen doen en stiekem informatie verzamelen. Iemand die vaak op een server komt, kan per ongeluk zijn bureaublad onthullen tijdens het streamen van een game of bestanden delen waar een naam of foto op staat. Zelfs het regelmatig plaatsen van foto’s van je reis naar werk kan in theorie een stalker helpen je op bepaalde tijden van de dag te vinden.

Hoewel sommige gebruikers het leuk kunnen vinden om hun gezicht te delen, kan het uploaden van foto’s van jezelf naar een openbare server betekenen dat kwaadwillende mensen toegang krijgen tot je foto en deze gebruiken voor slechte dingen, zoals misleiding of mensen dwingen iets te doen, afhankelijk van wat er op de foto staat. Daarnaast kan een profielfoto je identiteit onthullen, waardoor iemand je online kan vinden door gewoon je foto te gebruiken en enkele van je berichten te bekijken.

Mogelijke gevaarlijke situaties op discord

Online games en gemeenschappen kunnen soms onveilig zijn. Er zijn zorgen over het beschermen van je persoonlijke gegevens, maar er is ook pestgedrag, op bijvoorbeeld sociale media, waarover we vaak horen in het nieuws.

Over het algemeen heeft Discord, op het gebied van cyberveiligheid, veel kwetsbaarheden vergelijkbaar met e-mailservices of sociale media. Het draait vaak om menselijke fouten die gebruikers maken en waardoor hun apparaten kwetsbaar worden. Hoewel Discord in de gebruiksvoorwaarden aangeeft dat kinderen onder de 13 jaar het niet mogen gebruiken, gebeurt dat toch vaak vanwege de games die erop gespeeld kunnen worden, die aantrekkelijk zijn voor jongere gebruikers. Een aantal mogelijke gevaren kunnen zijn:

Pesten en chantage

Wanneer iemand je gebruikersnaam op Discord kent, kunnen ze je lastigvallen op de servers die je bezoekt of je vervelende berichten sturen. Pesten is slechts één probleem. Daarnaast kunnen er ook mensen op Discord zijn die je kunnen dwingen om iets te doen, door je te chanteren (bijvoorbeeld met behulp van je foto, locatie of persoonlijke gegevens). Ook kunnen ze proberen je te misleiden, bijvoorbeeld door te doen alsof ze een Discord-beheerder zijn of iemand met wie je vaak praat.

IP-grabbers

Discord staat het delen van bestanden toe, dus iedereen kan gemakkelijk een foto, video, link of iets dergelijks delen op een server of via een privébericht. Dit kan het voor iemand gemakkelijk maken om een ‘IP Grabber’ te delen, waarmee ze IP-adressen van gebruikers kunnen achterhalen om verschillende redenen, zoals gerichte advertenties of het vinden van de locatie van een gebruiker. In sommige gevallen kan een persoon zelfs een hele router laten crashen. Ze kunnen gegevens naar iemands router sturen en als de router niet goed beveiligd is, kunnen ze alle apparaten zien die verbonden zijn met het Wi-Fi-netwerk en zelfs spyware installeren.

3 tips voor het veilig gebruiken van Discord

1

Aanpassen van online gedrag

Als het gaat om Discord, is het belangrijk om je online gedrag aan te passen. Deel niet te veel informatie over jezelf, zoals je locatie, waar je woont, waar je werkt of details over je reizen.
2

Blijf anoniem

Daarnaast is het slim om anoniem te zijn. Gebruik geen echte foto van jezelf als profielfoto, link Discord niet aan andere diensten waar je je echte naam gebruikt (zoals muziekstreaming) en gebruik zeker niet je echte naam als gebruikersnaam.
3

Let goed op verdachte links of bestanden

Ook is het belangrijk om voorzichtig te zijn met verdachte links of bestanden. Met de gratis online virusscanner is het mogelijk om virussen en andere dreigingen van jouw computer te verwijderen.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen blijft Discord een handig hulpmiddel om in contact te komen met mensen en gemeenschappen die dezelfde interesses hebben. Laat echter geen kwaadwillende mensen de sfeer verpesten. Wees alert en geniet van de gesprekken, maar houd altijd je veiligheid in gedachten.