OnlyFans: het platform waarbij gebruikers content zoals foto’s en video’s kunnen delen met hun abonnees tegen betaling. Het platform is gelanceerd in 2016 en sindsdien steeds populairder geworden onder modellen, pornosterren en influencers. De populariteit van het platform is daarnaast ook bij kwaadwillenden niet onopgemerkt gebleven: op dit moment worden er nep OnlyFans-foto’s verspreid met als doel het installeren van malware op het apparaat van het slachtoffer. Wat is er precies aan de hand? En wat kun je doen om veilig te blijven? In dit artikel geven we meer informatie.

Wat is er aan de hand?

Volgens Bleeping Computer maken kwaadwillenden met de nieuwe malwarecampagne gebruik van nep OnlyFans-content om een remote access trojan te installeren. Deze staat ook wel bekend als ‘DcRAT’. De campagne is actief sinds januari 2023 en verspreid ZIP-bestanden, waarbij de slachtoffer in de veronderstelling is toegang te krijgen tot OnlyFans-collecties. Aan de hand van de betreffende bestanden proberen kwaadwillenden gegevens te stelen door de verspreiding van malware op het apparaat van het slachtoffer. De verspreiding van de ZIP-bestanden wordt uitgevoerd aan de hand van kwaadaardige forumberichten, chatberichten of zelfs SEO-sites, die hoog scoren op specifieke zoektermen.

Wat is malware precies?

Malware is een samenvoeging van de Engelse twee woorden ‘malicious’ en ‘ software’. Het wordt gebruikt als een algemene term voor schadelijke computerprogramma’s, die door kwaadwillenden meestal zonder dat de gebruiker het weet, worden geïnstalleerd op een apparaat.

Malware kent een aantal varianten. In dit artikel geven we meer informatie.

Hoe kun je veilig blijven?

Om te voorkomen dat jouw apparaten besmet raken met malware, zijn er een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen:

  1. Beveilig jouw apparaat altijd met internetbeveiligingssoftware.
  2. Zorg ervoor dat het besturingssysteem en de apps (waaronder je internetbeveiliging) altijd up-to-date zijn.
  3. Update en download apps en programma’s alleen via de officiële kanalen, zoals de Google Play Store, App Store, of de officiële website van de app of het programma.
  4. Download geen software van onbekende websites
  5. Open geen spam e-mail en bijlagen van een onbekende afzender

Twijfel je of jouw apparaat is besmet met malware? Gebruik de gratis ESET Online Scanner.

Conclusie

Blijf altijd voorzichtig bij het delen van persoonlijke informatie of inhoud op OnlyFans, zowel als gebruiker als abonnee. Het is ook raadzaam om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen en regelmatig de privacy-instellingen te controleren.

Meer weten over het platform OnlyFans? In dit artikel vind je meer informatie.