Op het moment dat je dit artikel leest, zijn er miljoenen live kijkers op Twitch, die naar één van de tienduizenden live kanalen kijken. Spendeer jij tijd op ’s werelds populairste content streaming platform?

Inhoud op Twitch is verdeeld in themagroepen, zoals Eten en Drinken, maar sommige streams zenden ook live muziek, games of praatprogramma’s en podcasts uit. Inhoud die niet alleen voor kinderen, maar ook voor jou als volwassene aantrekkelijk kan zijn. In dit artikel lees je een interview met Twitch streamer Kaymind.

Wat is Twitch?

Voordat we beginnen met het interview, eerst wat basisfeiten over Twitch:

  • Het platform is opgericht in de VS in 2011 en mag alleen worden gebruikt door mensen van 13 jaar en ouder. Gebruikers die zich niet aan de leeftijdsbeperking houden, kunnen worden gerapporteerd, en hun accounts worden als gevolg verwijderd.
  • Twitch-gebruikers zijn verdeeld in twee hoofdgroepen: streamers en kijkers.
  • Je hoeft geen account te hebben om Twitch streams te bekijken. Je hebt er alleen een nodig om de chat in te gaan of te beginnen met uitzenden.
  • In 2022 waren er gemiddeld 2,58 tot 2,84 miljoen gelijktijdige kijkers op Twitch.
  • De meerderheid van de Twitch-gebruikers is man (79%). Vrouwen maken ongeveer 20% uit.
  • Twitch-gebruikers zijn meestal tussen de 25-34 jaar oud.
  • De inhoud kan live bekeken worden, of on demand als video.

Interview met Twitch streamer Kaymind

Door dit interview krijg je een kijkje in hoe  Twitch streamer Kaymind zich bezighoudt met de ‘gevaren’ van de digitale wereld. Ook leer jij zelf het platform veilig gebruiken.

Wie is Kaymind? Kun je kort toelichten wie je bent en hoe je in het streamen terecht bent gekomen?
Hoi! Mijn username is Kaymind en ik stream nu ongeveer 7 jaar. Het begon als hobby, nadat ik een paar maanden YouTube-video’s had gemaakt van een spel dat Rust heet, maar ik ben streamen pas echt serieus gaan nemen toen ik een jaar later PUBG ging spelen. Ik heb een paar jaar professioneel PUBG gespeeld voor een aantal e-sports organisaties als NRG Esports, Cloud9 en Team Liquid, waar ik nu nog steeds onderdeel van uitmaak als content creator.

Wat was je gaan doen als je niet was gaan streamen?
Het is lastig om te zeggen wat ik nu zou doen als het competitief gamen en streamen niets was geworden, omdat het allemaal gebeurde in een periode van mijn leven waarin ik erg twijfelde over wat ik wilde gaan doen qua carrière. Ik heb een tijd Audio Engineering gestudeerd omdat ik van muziek houd en hoopte soundtracks voor games en films te kunnen gaan maken, maar kwam er al snel achter dat de realiteit van deze markt me niet echt aanstond.

Privacy op Twitch

Wat deel je wel en wat niet in je streams?
Ik ben niet heel privé als het op streamen aankomt. Aangezien ik professional e-sporter ben geweest, is mijn volledige naam publiekelijk bekend. Dus daar begint het al! Mensen weten ook in welke stad ik woon, maar niet de exacte locatie. Ik doe wel mijn best om voorzichtig te zijn als ik mijn scherm deel, om niet per ongelijk mijn adres of telefoonnummer te lekken.

Ik praat tijdens het streamen wel over mijn privéleven en bijvoorbeeld problemen die ik op dat moment heb, omdat ik denk dat het kijkers kan helpen zich niet alleen te voelen als zij ook dingen hebben waar zij misschien tegenaan lopen. Vooral mentale zaken.

Omgaan met negativiteit op Twitch

Krijg je wel eens negatieve reacties in je streams en hoe ga je hiermee om?
Ik denk dat er geen enkele content creator is die niet af en toe hatelijke of negatieve reacties krijgt. Ik probeer het me niet aan te trekken, vooral niet als de persoon bewust hatelijk doet om een reactie vanuit mij te krijgen. Het komt niet vaak voor dat ik me echt beledigd voel door dat soort opmerkingen; ik vind het eerder zielig voor hen, aangezien ze dit soort gedrag duidelijk aangrijpen omdat ze zelf iets doormaken en dit hun manier is om daarmee om te gaan. Ik heb ook een aantal leden van mijn community de Moderator-rol gegeven, waardoor zij kunnen helpen de chat vrij te houden van nutteloze negatieve opmerkingen en dat soort dingen. Ik heb in mijn stream niet overdreven last van dit soort gedrag gelukkig, ik blijf het liefst zover mogelijk weg van potentieel drama en ik hecht veel waarde aan respect. Dat helpt denk ik!

Lees dit artikel over hoe je het beste kunt omgaan met online haat.

Online veiligheid op Twitch

Heb je ooit te maken gehad met een cyberincident?
Een tijdje geleden is mijn Twitter-account gehackt, omdat ik in een phishingmail trapte. Het was een bericht waarin stond dat iemand toegang had geprobeerd te krijgen tot mijn account en dat het aangeraden werd om mijn wachtwoord aan te passen als ik dat niet zelf was geweest. Best wel dom van mij, het was laat op de avond en ik lette niet genoeg op, en toen ik dat doorhad was het al te laat. Gelukkig heb ik mijn account teruggekregen voordat er echt iets schadelijks werd gedaan. Maar toch best schrikken, je moet echt voorzichtig zijn.

Hoe is je blik op cybersecurity veranderd nadat je direct geconfronteerd werd met een cyberincident?
Ik ben nog voorzichtiger geworden met welke vorm van potentiële oplichting dan ook van iemand die me een mail of bericht stuurt. Ik was op zich al wel alert hierop, maar die ene avond was ik moe en heb ik niet goed naar de afzender van de mail gekeken. Zo hebben ze me erin kunnen luizen.

Neem je op dit moment securitymaatregelen voor jouw kanaal? Waarom wel/niet?
Als het om mijn online kanalen gaat gebruik ik vrijwel voor alle accounts tweefactorauthenticatie. Wachtwoorden onthoud ik meestal gewoon, daar gebruik ik geen wachtwoordmanager of iets dergelijks voor. Ik denk niet dat ik volledig op de hoogte ben van alle risico’s en schade die kan worden aangericht zonder de juiste cybersecurity-maatregelen, terwijl ik wel weet dat het belangrijk is om hier kennis over te hebben.

Wat moet er volgens jou gebeuren om mensen zoals jijzelf en anderen met een soortgelijke houding digitale beveiliging nóg serieuzer te laten nemen?
Het zou denk ik zeker helpen als het onderdeel wordt van het onderwijs, omdat het vandaag de dag belangrijker dan ooit is. De risico’s echt begrijpen en de manieren om incidenten en aanvallen te voorkomen aangeleerd krijgen zou mensen kunnen motiveren om de stappen te nemen die nodig zijn.

Reflectie

Wat zou jij anders hebben gedaan als je nu terugkijkt? Wat heb je geleerd?
Als ik alles over zou moeten doen, zou ik meer verschillende spellen hebben gespeeld tijdens het streamen, vooral op het moment dat mijn bereik het grootst was. Ik streamde heel veel van één specifiek spel toen ik het professioneel speelde, en dat maakte het moeilijk om daarna de overstap te maken naar het spelen van andere spellen. Ik heb zelf ervaren dat je een streamingcarrière niet voor lief kunt nemen, en dat als je er niet op een strategische manier mee omgaat je heel gemakkelijk zomaar 90% van je publiek kunt verliezen. Het is een lastige markt en een heel instabiele carrière, afhankelijk van welk soort spellen je speelt.

Advies

Heb je nog tips voor andere streamers, waar moeten ze op letten qua security/privacy en om het leuk te houden?
Als ik iemand advies geef over hoe ze streamen zouden moeten aanpakken, zeg ik altijd dat ze niet al hun tijd echt aan streamen moeten besteden, maar ook tijd moeten nemen om korte video’s te maken en op sociale media te posten (TikTok etc.). Dit is de makkelijkste manier om nieuwe mensen te bereiken. Het is lastig om te groeien op Twitch zonder hulp van buiten of hele goede netwerk-skills. Ik denk ook dat het gebruiken van een webcam waarde toevoegt aan een stream. Ik raad niet aan om alles buiten streamen te laten vallen, terwijl je probeert een kanaal op te bouwen. Zoals ik al zei is het een hele instabiele carrière en er nog iets stabiels naast hebben, zal er in ieder geval voor zorgen dat je geen financiële stress ervaart en maakt de hele beleving van het streamen waarschijnlijk een stuk leuker.

Als het op beveiliging en privacy aankomt, ligt het er helemaal aan hoeveel je zelf wilt delen. Ik zou in ieder geval aanraden om geen display capture te gebruiken voor je streamsoftware, omdat je dan alles op je scherm deelt en je makkelijk privé-informatie zou kunnen lekken. Een game capture is een beter alternatief; dan deel je alleen een specifiek venster. Let ook op wat je op camera toont. Leer jezelf aan om gelijk je streamsoftware en webcam uit te schakelen als je klaar bent met streamen, want het is mij een paar keer overkomen dat ik vergat de stream echt te beëindigen en zomaar onbedoeld iets had kunnen lekken of laten zien. Als laatste zou ik zeggen: waardeer je kijkers, geef hen nooit het gevoel dat ze niet genoeg zijn. Het is makkelijk om je kijkersaantallen alleen als getal te zien, maar dat zijn allemaal echte mensen die ervoor kiezen om hun tijd te besteden door naar jou te kijken en te luisteren. Ze tellen allemaal mee en maken je ervaring als streamer echt veel leuker.

Wil je Kaymind volgen? Dat kan op: