Op Online Veilig verscheen al eerder een artikel over phishing uit naam van DHL. Steeds meer mensen ontvingen een bericht in hun inbox, waarmee kwaadwillende personen toegang probeerden te krijgen tot bankrekeningen en gegevens.

Uit het nieuwe ESET Threat Report T2 2022, waarin een analyse van actuele cyberdreigingen wordt gepresenteerd, blijkt dat phishing scams gerelateerd aan bezorgingsdiensten verzesvoudigd zijn. DHL en USPS waren de namen die het meest werden gebruikt in de phishingberichten, maar ook andere bedrijven zoals PostNL en Coolblue kwamen vaak naar voren.

Hoe kan ik phishing herkennen?

Door middel van een phishing-aanval proberen kwaadwillenden belangrijke gegevens of informatie te achterhalen. Bovenstaande afbeeldingen zijn voorbeelden van recente phishingpogingen uit naam van DHL en USPS. Zoals je kunt zien, zijn phishing-mails steeds lastiger te onderscheiden van e-mails die daadwerkelijk van de bedrijven zelf komen. Houd rekening met de volgende punten, om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt:

  • Check het e-mailadres
  • Controleer het zendingsnummer
  • Neem bij twijfel altijd contact op met de vermoedelijke afzender via een ander medium

Lees ons andere artikel voor een uitgebreidere uitleg over wat je kunt doen bij een (mogelijke) phishing-aanval.

En hoe zit dat bij malware?

Malware is een samenvoeging van de Engelse twee woorden: ‘malicious’ en ‘software’. Heb je een sms-bericht gekregen waarin je wordt gevraagd om de status van ‘jouw pakket’ te bekijken? Dan is er een kans dat dit bericht niet daadwerkelijk is verzonden door een pakketdienst, maar door de verspreiders van malware. Wat je kunt doen:

  • Wees alert bij sms-berichten van ‘logistieke organisaties’
  • Bescherm jouw apparaat met mobiele beveiligingssoftware
  • Klik nooit zomaar op links of buttons, ga in plaats daarvan naar de officiële website om bijvoorbeeld in te loggen op een account om trackingnummers in te voeren, zodat je kunt controleren of de informatie echt is

Lees meer over deze tips en krijg andere basistips in dit artikel. Of ontdek of jij malware op je telefoon heb en leer hoe je hier weer vanaf komt door het lezen van dit artikel.

Heb je een verdachte mail of SMS ontvangen? Meld dit dan bij de Fraudehelpdesk of bel ze op: 088 – 7867372.