Hoe kun je je kinderen helpen beschermen tegen ‘geesten, spoken en kabouters’ die op internet rondsluipen?

Halloween, de engste dag van het jaar, staat voor de deur. Dat kan maar één ding betekenen: kinderen die zich verkleden als hun helden of als het engste dat ze kunnen bedenken en van deur tot deur rennen om bij de buren zoveel mogelijk snoepjes te verzamelen. Hoewel sommige spoken en geesten, tovenaars en heksen op straat onderdeel van dit feest zijn, kunnen die online maar al te echt zijn.

In dit artikel geven we een aantal tips waarmee je jouw kinderen deze Halloweenavond – en natuurlijk ook daarna – online veilig houdt.

Zo geef je jouw apparaat (niet) de kriebels!

Ook in Nederland gaan steeds meer mensen los met Halloween – goed doordachte kostuums, versierde huizen, griezelig snoepgoed. Kinderen gaan misschien nog wel een stapje verder door hun smartphones te vullen met allerlei Halloween gerelateerde content: spookachtige afbeeldingen, enge filmpjes, of zelfs Halloween-apps.

Dit kan betekenen dat kinderen (per ongeluk) op zoek gaan naar onofficiële app stores, klikken op mogelijk schadelijke advertenties of apps downloaden van dubieuze ontwikkelaars. Dit alles kan ertoe leiden dat hun apparaten worden besmet met malware.

Naast het gebruik van betrouwbare beveiligingssoftware, om hun apparaten te beschermen, is het verstandig om met je kinderen te praten over online veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van officiële bronnen bij het downloaden van welk type media dan ook, of het nu muziek, films of apps zijn.

Hoe leer je kinderen om ‘spoken’ online te vermijden?

Soms kunnen kwaadwillenden online ook een ‘kostuum’ dragen, om ons voor de gek te houden. Denk bijvoorbeeld aan catfishing, iemand doet zich dan online voor als iemand anders. Lees hier meer over in dit artikel.

Kwaadwillenden proberen hiermee vertrouwen te winnen en geleidelijk de remmingen van de kinderen weg te nemen. Ze doen dit met verschillende technieken, waaronder psychologische manipulatie (ook wel bekend als social engineering).

Hoe leer je je kinderen over de gevaren die in de schaduw van het internet aanwezig kunnen zijn?

De eerste stap is een eerlijk en open gesprek hierover, zodat ze zich veilig voelen, begrijpen dat ze je kunnen vertrouwen en met elk probleem bij je terecht kunnen.
Het tweede advies is er één dat waarschijnlijk al vele malen is gehoord: “pas altijd op bij contact met vreemden”. Ook online!
Ten slotte, hoewel de houding ten opzichte van beveiligingsproducten voor ouderlijk toezicht op de apparaten van kinderen verschilt, kan het gebruik ervan (om de internetactiviteiten van je kinderen en wat ze op sociale media zetten in de gaten te houden) voor sommige situaties een oplossing zijn. Dit kun je echter wel het beste wel samen met je kinderen bespreken.

Pas op voor een valstrik in jouw inbox

Zoals bij elke feestdag proberen oplichters doelwitten te misleiden met speciaal gethematiseerde phishingcampagnes, om op deze manier informatie in te winnen of de identiteitsgegevens van hun beoogde slachtoffers te bemachtigen.

De oplichters kunnen de phishingcampagne zo aanpassen dat het lijkt op een e-mail waarin bijvoorbeeld wordt gewaarschuwd voor ongeoorloofde toegang tot een social media account of hoge kortingen in het teken van Halloween. Je kinderen kunnen een bericht ontvangen dat zogenaamd linkt naar een paar nieuwe sneakers met een flinke korting. Wanneer ze in dit geval op de link klikken, kunnen ze hun apparaten met malware besmetten of worden ze omgeleid naar een phishing-website. Op deze website wordt hen bijvoorbeeld gevraagd in te loggen met hun social media-inloggegevens om de korting te claimen. Vervolgens zullen ze waarschijnlijk ook hun betaalgegevens moeten invoeren. Op deze manier worden hun identiteit en betaalgegevens door de cybercriminelen uiteindelijk bemachtigd.

Hoewel de meeste phishing-e-mails door spamfilters worden opgevangen, weten sommige zich toch door de mazen van het net te wurmen. Daarom is het belangrijk jouw kinderen te leren hoe ze zich tegen phishing kunnen beschermen en hoe ze de tekenen van oplichting kunnen opmerken. Denk hierbij aan spelfouten, het opwekken van een gevoel van urgentie, het vragen om te veel persoonlijke informatie of een e-mail afkomstig van een dubieuze afzender. Lees ons artikel over hoe je phishing kunt herkennen en hoe je er het beste mee om kunt gaan:

Lees het artikel

Voorkom digitale wormen in jouw apparaat

De nacht is gevallen, je kinderen zijn klaar met trick-or-treating en ze staan op het punt om zich klaar te maken voor een enge en spookachtige filmavond met hun vrienden. Meestal betekent dat internet doorzoeken, met elkaar discussiëren en kiezen uit een lijst van enge klassiekers tot hedendaagse remakes.

Als ze eenmaal een keuze hebben gemaakt, zullen ze wellicht proberen om een plek te vinden waar ze die online kunnen streamen, misschien gratis. Maar, illegale streaming websites openen een blik van digitale wormen. Ten eerste bevinden de meeste gratis streaming websites zich op het randje van de legaliteit, waardoor de kinderen zelf in de problemen kunnen komen. Ten tweede spammen deze websites gebruikers meestal met pop-up advertenties of adware die in de meeste gevallen proberen om inkomsten te genereren, maar die soms ook besmet kunnen zijn met malware. Sommigen van hen gebruiken zelfs ‘schriktactieken’ om mensen ervan te overtuigen dat hun apparaten besmet zijn. Wanneer je hier vervolgens op klinkt, kan het zijn dat je hierdoor juist per ongeluk malware downloadt op jouw toestel.

Malware is een samenvoeging van de Engelse twee woorden ‘kwaadaardig’ en ‘software’; ‘malicious’ en ‘software’. Het wordt gebruikt als een algemene term voor schadelijke computerprogramma’s, die door kwaadwillenden meestal zonder dat de gebruiker het weet, worden geïnstalleerd op een apparaat.

De meeste adware kan worden opgevangen door het vangnet van betrouwbare advertentie-blokkerende extensies die je aan jouw browser kunt toevoegen. Maar de beste oplossing is om je kinderen aan te leren om geen dubieuze websites te bezoeken die soortgelijke tactieken gebruiken. Je kunt in plaats hiervan de meeste films online huren of officiële streamingdiensten gebruiken. Wil je toch iets downloaden? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over veilig downloaden.

parental-control

Happy Halloween

Kortom, de beste manier om jouw kinderen tijdens Halloween te beschermen, is ze praktische informatie te geven over de verschillende risico’s en dreigingen die ze op het internet kunnen tegenkomen. Wil je weten wat je nog meer met jouw kinderen kunt bespreken op het gebied van online veiligheid? Via de onderstaande knop vind je meer artikelen en tips!

Lees meer over digitale opvoeding