Hoe kun je veiliger downloaden?

Het internet lijkt alles te bieden: van betaalde streamingdiensten tot gratis apps. Tieners – en ook volwassenen – genieten daarom ook graag van de overvloed aan producten en diensten die online te vinden is.

Maar naast alle leuke dingen die het internet te bieden heeft, bevat de online wereld helaas ook valkuilen. Bestanden, producten of diensten die gratis worden aangeboden om te downloaden, kunnen niet alleen inbreuk maken op het auteursrecht van de originele producent, maar ze kunnen ook adware, spyware of andere vormen van malware met zich meebrengen op jouw apparaat.

Deze kwaadaardige software kan – bijvoorbeeld in het geval van adware – heel zichtbaar zijn, maar andere vormen van malware kunnen juist ontworpen zijn om zich na het voltooien van de download zo lang mogelijk ongezien op jouw apparaat te begeven.

Kwaadaardige software klinkt natuurlijk al onaangenaam, maar wat zijn dan de gevolgen van dergelijke software? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vervelende advertenties en pop-ups
  • Diefstal van persoonlijke gegevens
  • Het verliezen van toegang tot jouw bestanden en data

De bovenstaande voorbeelden gelden niet alleen voor computers of laptops, maar ook voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Er worden namelijk helaas nog weleens apps voor Android of Apple aangeboden die malware bevatten.

Wat kun je doen om de valkuilen van downloaden te ontwijken?

1. Denk goed na voordat je op een link of downloadknop klikt

Een downloadknop voor een extra game feature of een gratis stream voor een populaire voetbalwedstrijd kan erg aantrekkelijk klinken. Daarom is het juist op zulke momenten goed om kritisch na te denken. Bedenk bijvoorbeeld:

  •  Zit er auteursrecht op dit product (met andere woorden: is het een illegale download van bijvoorbeeld een serie of film)?
  • Hoor ik (gratis) toegang te hebben tot deze gegevens; of zijn deze foto’s of video’s van andere personen?
  • Is dit een dienst of game die nu populair is en willen anderen daar misbruik van maken?
  • Is dit de officiële website van de maker of leverancier?

Niet alleen op een website kun je downloadlinkjes tegenkomen die malware bevatten, ook in een phishingbericht kun je gevraagd worden om een bestand te downloaden. In het onderstaande artikel geven we tips voor het herkennen van phishing:

Tips voor het herkennen van phishingberichten

2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook

Dit is een gouden regel op het gebied van downloaden. Zie je een downloadlink voor een serie die pas net uit is op Netflix op een andere website verschijnen? Bedenk dan nog eens de vragen uit tip 1.

3. Houd je systeem up-to-date en gebruik betrouwbare internetbeveiligingssoftware

Internetbeveiliging is essentieel om jouw apparaat te beschermen tegen verschillende online veiligheidsrisico’s, zoals malware. Meer informatie over de verschillende beveiligingsmodules van internetbeveiliging en hun functies vind je in het onderstaande artikel:

Waarom heb je internetbeveiliging nodig?

Mobiele apparaten die werken op Android kunnen ook beveiligd worden door speciale beveiligingssoftware voor Android. iOS apparaten daarentegen hebben hun eigen beveiligingssoftware vanuit Apple; deze kunnen niet samen met andere softwarebeveiliging. Dit betekent dus dat apps die dit wel aanbieden geen extra beveiliging leveren.

4. Wanneer je een nieuwe dienst of programma wilt downloaden, ga dan naar de website van de oorspronkelijke maker of leverancier van de software of naar een officiële online store

Wanneer je kiest voor een betrouwbaar platform (zoals de App Store of Google Play Store voor apps) is de kans veel kleiner dat je verborgen kwaadaardige software downloadt.

Indien gewenst, kun je als ouder of verzorger ook een toegangscode of wachtwoord instellen in de Google Play Store of in de App Store. Zonder het invoeren van deze toegangscode of wachtwoord is het dan niet mogelijk om betaalde producten of diensten te downloaden.

Bespreek het onderwerp

Nu je de bovenstaande tips hebt gelezen, moedigen wij je zeker aan om deze ook te delen met iedereen die hier baat bij heeft – van kinderen tot volwassenen!

Veel mensen downloaden weleens materiaal van het internet, dus het is zeker mogelijk dat iemand in jouw omgeving een negatieve ervaring heeft gehad met downloaden. Welke stappen heeft deze persoon ondernomen om het probleem op te lossen? Wat heeft hij/zij van deze ervaring geleerd? Door de risico’s van downloaden, elkaars ervaringen met downloaden en zeker ook de bovenstaande tips te delen, helpen we elkaar online veiliger te zijn.

Eenvoudig virussen en andere kwaadaardige bedreigingen van je computer ontdekken en verwijderen? Gebruik gratis de ESET Online Scanner:

Doe een gratis scan


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.