Dagelijks gebruik van WhatsApp is voor veel mensen van verschillende leeftijden en achtergronden iets heel gewoons. Even een appje naar je moeder sturen of een heel gesprek met je beste vriend(in), we kennen het eigenlijk allemaal wel. Iedereen die jouw telefoonnummer heeft, kan je een bericht sturen op WhatsApp. Helaas maakt dit het ook voor kwaadwillenden gemakkelijk om hun slachtoffers te bereiken en dit kunnen zij op verschillende manieren proberen te doen. Wees dus altijd alert en let goed op als je één van de volgende situaties tegenkomt op WhatsApp:

1. Smishing en verificatiecodes

‘Pling!’ Je ontvangt een sms met een ongevraagde verificatiecode, die lijkt te zijn verstuurd vanuit Google, Microsoft of WhatsApp. Je laat het in eerste instantie gaan, maar daarna ontvang je een tweede berichtje vanuit één van je contacten met de vraag om de code. Geef deze code nooit. Cybercriminelen proberen op deze manier op een online account van jou in te loggen.

2. Oplichting door imitatie

Cybercriminelen doen zich voor als je eigen kind en vragen via een appje of je als ouder geld over kunt maken. Dit soort berichtjes beginnen meestal met ‘Hoi mam, dit is mijn nieuwe nummer’. Ga hier niet op in en praat met mensen in je eigen omgeving over deze manier die cybercriminelen gebruiken. Vooral oudere mensen (opa’s en oma’s) zijn hier gevoelig voor.

3. Enquêtes, pakketten en loterijen

Een bericht van de DHL moeten ondertekenen, om je leveringsgegevens te bevestigen? Zelfs als je een pakket van iemand anders opgestuurd krijgt, dan is er een kans dat je dit ook ondertekent. Achteraf blijkt het een vals bericht te zijn. Om ervoor te zorgen dat kwaadwillenden niet op deze manier bij je persoonlijke gegevens kunnen komen, moet je altijd opletten en geen verdachte berichten ondertekenen. Weet je niet goed hoe je dit moet herkennen? Lees dan het volgende artikel:

Oplichting uit naam van DHL: ‘Handtekening vereist’

Ook oplichting met behulp van valse enquêtes en winacties wordt steeds populairder, lees in onderstaand artikel hoe je dit het beste kunt herkennen en hoe je jezelf kunt beschermen.

Echt of nep? Zo herken je een valse enquête

4. Oplichting via goede doelen

‘Met deze donatie aan het Rode Kruis help je de slachtoffers van natuurrampen, doneer via onderstaande knop’. Dit is een emotionele tactiek die veel oplichters gebruiken. Helaas komen de donaties nooit terecht bij de bedoelde ontvangers. Als je een berichtje krijgt met de vraag voor een donatie, dan is het verstandig om gelijk contact op te nemen met het goede doel zodat je kunt controleren of het bericht legitiem is.

Twijfel je toch nog en wil je wel graag een goed doel steunen? Navigeer dan zelf naar de officiële website van het goede doel, zodat je via de website een donatie kunt doen of de gegevens kunt controleren.

5. Catfishing

Via een datingapp heb je een leuke match, je deelt nummers uit en praat verder met elkaar op WhatsApp. Veel kwaadwillenden doen zich voor als iemand anders op datingapps en ze gaan steeds intiemer en persoonlijker praten , waardoor het vertrouwen bij jou groeit. Als het vertrouwen steeds verder groeit, kunnen ze om geld gaan vragen met een emotioneel verhaal en zo wordt er misbruik gemaakt van je vertrouwen.

Geloof dus niet zomaar dat de personen op datingapps ook altijd de personen achter de profielfoto zijn. Wil je nog meer weten over veilig online daten en catfishing? Lees dan verder via:

Hoe kun je veilig online daten?Hoe kun je catfishing herkennen?

Hoe kun je jezelf het best beschermen?

  • Deel geen persoonlijke informatie met onbekenden.
  • Maak nooit geld over zonder het verzoek te verifiëren.
  • Deel nooit verificatiecodes met iemand.
  • Open geen willekeurige links. Let hierbij ook op grammaticafouten of rare links.
  • Ga niet in op berichten van ‘banken’ via WhatsApp (die doen dit niet).
  • Update je apps altijd via de officiële Google Play Store of App Store.

Over het algemeen lopen alle WhatsApp-gebruikers het risico om te worden opgelicht, want cybercriminelen zijn niet op zoek naar specifieke slachtoffers. Ze gebruiken strategieën zoals: catphishing, enquêtes en oplichting via goede doelen om geld te stelen of aan persoonlijke informatie te komen. Om jezelf tegen WhatsApp-fraude te beschermen, moet je altijd alert blijven en eerst onderzoek doen naar het (onbekende) nummer waar je een berichtje van hebt ontvangen.