Maak jij ook gebruik van werk-gerelateerde apps en bestanden op je eigen apparaten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde beveiligingsmaatregelen. Hoe kun je jezelf en je werkgever zo veilig mogelijk houden?

Wat zijn de basisprincipes van online veiligheid?

Houd vast aan de basismaatregelen op het gebied van digitale veiligheid, die altijd belangrijk zijn:

  • Gebruik veilige, sterke wachtwoorden en voor al je accounts een verschillend wachtwoord.
  • Bewaar je wachtwoorden in een betrouwbare wachtwoordmanager.
  • Gebruik een extra beveiligingslaag door tweefactorauthenticatie te gebruiken.
  • Deel nooit gevoelige informatie op social media.
  • Niet alle downloads zijn veilig, sommige bevatten bijvoorbeeld malware. Download dus alleen van een betrouwbare website of app.
  • Werk software, apps en internetbrowsers altijd bij met de laatste updates.

Wat zijn de meest voorkomende online dreigingen?

Wat zijn voorbeelden van de meest voorkomende dreigingen tijdens het internetten?

Phishing en andere social engineering-aanvallen

De meeste social engineering-aanvallen spelen in op menselijke fouten. Niet bekend met deze aanvallen? Hier vind je een aantal voorbeelden. Phishing komt het meeste voor. Zorg ervoor dat je belangrijke aanwijzingen die duiden op phishing kent.

Kwaadaardige plug-ins

Wil je je browser van een plug-in voorzien? Vergeet dan niet dat sommige kwaadaardige plug-ins kunnen worden gebruikt om jouw gegevens te verzamelen of malware op apparaten te installeren. Kies daarom altijd voor gecontroleerde plug-ins.

Hoe herken je gevaarlijke websites?

Ben je tijdens het zoeken op internet weleens schadelijke websites tegengekomen, of dacht je dat de website schadelijk was maar wist je het niet zeker? Lees dan de tips hieronder hoe je gevaarlijke websites kunt herkennen.

Let goed op verkeerd gespelde URL’s en dubbelzinnige tekens

Heb je ooit gehoord van homoglyph of homograph aanvallen? Dit houdt in dat cybercriminelen een pagina kunnen maken met een naam die lijkt op die van een andere site. Het verschil zie je haast niet.

Een ander voorbeeld is typsquatting, hierbij worden typfouten in de websitenaam gebruikt. Een kwaadaardige website zou bijvoorbeeld dus goooogle.com kunnen zijn. Google heeft echter verschillende domeinen gekocht, om dit probleem tegen te gaan. Je kunt de legitieme site bijvoorbeeld ook bereiken via gooogle.com of gogle.com. Maar dit geldt natuurlijk niet voor de websites van alle bedrijven. Het is dus belangrijk dat je bij twijfel altijd de link of de websitenaam controleert, vooral wanneer je je inloggegevens moet invullen.

Controleer de website online

Hier kun je verschillende tools voor gebruiken:

  • Google, die biedt een Safe Browsing site status. Hier vul je een link in en dan analyseert de tool het adres.
  • Veiliginternetten.nl, die biedt de Scamcheck tool aan.
  • VirusTotal, die biedt de URL-checker of de pagina Who.is Deze pagina geeft meer informatie over de eigenaar van de site en de datum wanneer de site is gemaakt.

Kijk naar het privacybeleid en de contactgegevens

Als je twijfelt of een website legitiem is, kijk dan naar de kenmerken die veilige pagina’s altijd hebben, bijvoorbeeld een goed privacybeleid en de juiste contactgegevens.

‘HTTPS’ zijn niet een duidelijk teken van veiligheid

Als een website een HTTPS-protocol heeft (een slotje links van de URL van de website) wil dat niet per se zeggen dat de website veilig of legaal is. Het betekent alleen dat de communicatie tussen de site en de browser van de gebruiker versleuteld is.

Vertrouw op je gevoel

Het klinkt natuurlijk logisch maar het is niet vanzelfsprekend. Als een website vol staat met links en advertenties, vertrouw dan op je gevoel en verlaat de pagina.

Hoe blijf je ook in je vrije tijd beschermd?

Om ook in je vrije tijd beschermd te blijven is het belangrijk om te vertrouwen op betrouwbare beveiligingsoplossingen. Dan kan een website bijvoorbeeld gescand worden en kun je zorgeloos genieten van de voordelen van de online wereld.