Het is wereld recycling dag! Kapotte, oude of ongebruikte elektronische apparaten, we kennen ze allemaal wel, maar wat moet je ermee? Sommige mensen zullen ze gewoon weggooien, anderen geven ze aan bekenden of doen een poging ze aan iemand te verkopen, en anderen laten ze thuis maar eindeloos opstapelen. Wil jij weten wat je het beste kunt doen met oude apparaten? Wij vertellen het je hier!

Persoonlijke gegevens

Je scheerapparaat zal ze niet bevatten, maar apparaten zoals telefoons, tablets, iPads, laptops, computers en camera’s staan vol met jouw persoonlijke gegevens. Of het nou persoonlijke gesprekken, e-mails, wachtwoorden, foto’s/video’s of notities zijn, je wil niet dat dit in de verkeerde handen valt. Houd dat dus in gedachten wanneer je een apparaat wegdoet.

Om dit te voorkomen, kun je het beste je apparaat terugzetten naar fabrieksinstellingen, zo is je data niet meer aanwezig op het apparaat. Gaat het om een pc, dan kun je voor de zekerheid de harde schijf uit het apparaat verwijderen.

Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig een back-up maakt van jouw gegevens zodat je geen (gevoelige) gegevens verliest die je in de toekomst nodig kunt hebben.

Lees hier hoe je een back-up maakt

Dumpster diving

Dumpster diving is het Amerikaanse begrip voor rondsnuffelen in afval, op zoek naar waardevolle spullen. Naast papieren met gevoelige informatie of andere waardevolle documenten, kunnen ook jouw oude apparaten, die vol staan met jouw persoonlijke gegevens, van waarde zijn. Gooi je elektronische apparaten dus nooit zomaar weg. Daarnaast is het weggooien erg slecht voor het milieu, veel onderdelen kunnen nog makkelijk worden hergebruikt. Hiermee denk je zowel aan je digitale, als je ecologische voetafdruk.

Techeveryone

Is jouw apparaat nog wel te gebruiken, maar doe je er zelf niets meer mee? Denk dat eens aan Techeveryone! Techeveryone wil sociale armoede bestrijden, door technologie bereikbaar te maken voor iedereen. In dit digitale tijdperk is sociale armoede groter dan ooit, en zijn er ontelbaar veel mensen die niet mee kunnen in de huidige maatschappij. Voor hen die niet de financiële middelen hebben om deze technologie aan te schaffen, is Stichting Techeveryone opgericht. Niet alleen werkende apparaten kunnen gedoneerd worden, maar ook wordt er wel eens van twee kapotte apparaten, één werkend apparaat gemaakt, en de rest wordt gerecycled.

Recent is Techeveryone langsgegaan bij een nieuwe vluchtelingenopvang in Dordrecht. Zij waren aan het wachten op 140 vluchtelingen, waaronder voornamelijk vrouwen en kinderen uit Oost-Oekraïne. Techeveryone heeft daar PC’s mogen brengen.
Het is natuurlijk enorm triest dat deze mensen hun huis moeten ontvluchten en je zou hopen dat dit niet nodig was geweest. Toch wordt het gewaardeerd dat er een steentje kan worden bijgedragen aan het compleet maken van deze opvang door middel van het leveren van PC’s.

Bedrijven en particulieren kunnen elektronische apparaten doneren via dit formulier.

De gedoneerde apparaten worden professioneel leeggehaald, gewiped en weer geïnstalleerd, in samenwerking met partners van ESET Nederland. Daarna zorgt Techeveryone ervoor dat de apparaten bij de juiste mensen terecht komen.

Wat kun je het beste doen met je oude apparaten?

Als je van plan bent het apparaat weg te doen, gooi het dan niet zomaar weg. Ons advies is:

  1. Recyclen: ga opzoek naar plaatsen die gebruikte elektronische apparaten recyclen! Lees hier waar dit bij jou in de buurt kan
  2. Doneren: Als je niet van plan bent om een nog functionerend apparaat te verkopen of door te geven aan een bekende, overweeg dan om het te doneren. Het afval van de een is de schat van de ander!

Voor beide opties kun je bij Techeveryone terecht!
Welke keuze je ook maakt, zorg er in ieder geval altijd voor dat je apparaat geen persoonlijke gegevens meer bevat en je je gegevens back-upt, voordat je ze verwijderd.