Er zijn drie nieuwe kwetsbaarheden gevonden in iOS, macOS en iPadOS. In een bericht op Security.nl worden drie nieuwe kwetsbaarheden genoemd die verholpen zouden zijn met de laatste updates. Volgens Security.nl verhielpen de laatste updates meerdere beveiligingslekken dan eerst vermeld werd.

Wat is er precies aan de hand

In het bericht wordt gesproken over drie, nog niet bekende kwetsbaarheden. Volgens security bedrijf Trellix gaat het bij twee van deze drie kwetsbaarheden om een nieuw type dat de beschermingsmaatregelen die Apple in had gesteld om gebruikers te beschermen omzeilt. Daardoor kunnen misbruikers van de kwetsbaarheid besturingssystemen van iPhones, Macs aantasten en berichten, foto’s en belgeschiedenis in te zien.

Door de derde kwetsbaarheid kan een gebruiker toegang krijgen tot alle bestanden op het apparaat  en deze lezen als beheerder.

Wat kun je doen?

Je iPhone of iPad beveiligen tegen de gevonden kwetsbaarheden is vrij simpel. Wij geven je een aantal tips:

Apple heeft de beveiligingslekken gedicht in hun laatste updates (iOS 16.3, macOS Ventura 13.4 en iPadOS 16.3). Deze updates zijn al vanaf 23 januari beschikbaar, de eerste stap is dus: Updaten als je dit nog niet hebt gedaan.

Zet daarnaast automatisch updaten aan, zo mis je geen belangrijke updates kunt de automatische updates als volgt aanzetten:

Instellingen > Algemeen > Software update > Automatische updates > Aan.

Naast het aanzetten van automatisch updaten voor je besturingssysteem is het ook handig de applicaties op jouw iPhone of iPad te laten updaten.
Maak voor de zekerheid regelmatig back-ups, meer informatie daarover vind je hier:
Waarom en hoe maak je een back-up van je smartphone?

Updaten is dus de enige en tevens meest simpele oplossing. Met de laatste update ben jij weer beschermd en hoef je je geen zorgen te maken over deze kwetsbaarheden.