Donderdag 23 febrauri werd bekend dat een groep van vier jonge hackers meerdere bedrijven digitaal heeft afgeperst en op grote schaal data van miljoenen Nederlanders heeft verhandeld aan criminelen. Volgens de politie liggen de data van miljoenen Nederlanders op straat en is er niet eerder sprake geweest van zo’n grootschalige datahandel.

Regelmatig zie je dergelijke koppen voorbij komen op het nieuws, maar nog nooit eerder ging het om zulke grote aantallen gegevens als nu. Eén van de bedrijven die door het viertal is getroffen betreft Ticketcounter. In maart 2021 schreven wij eerder al een artikel over het datalek bij Ticketcounter, en andere datalekken.

In dit artikel geven we je meer informatie over de mogelijke gevolgen van een datalek en wat je kunt doen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een datalek?

Wanneer er gevoelige informatie in een datalek terecht komt, kan deze informatie worden misbruikt voor verschillende soorten frauduleuze activiteiten, zoals phishing, WhatsApp-fraude en identiteitsfraude. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld financiële schade en een inbreuk op jouw privacy.

Bij phishing gebruiken cybercriminelen bijvoorbeeld een lijst van gelekte e-mailadressen om snel op grote schaal phishingmails te versturen. Bij gerichte phishing kunnen criminelen juist specifieke informatie over een persoon gebruiken om geloofwaardiger over te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld een e-mail of sms sturen waarin jouw daadwerkelijke naam, wachtwoord of adres vermeld wordt. Hierdoor ben je eerder geneigd om te klikken op een link of om jouw inlog- of betaalgegevens in te vullen.

Als er wachtwoorden tussen de gelekte data zitten, kunnen criminelen ook jouw online accounts inzien of misbruiken. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, lopen al deze accounts risico.

De gevolgen van een datalek kunnen langdurig zijn, afhankelijk van de aard van de gelekte informatie. Sommige persoonlijke gegevens, zoals jouw geboortedatum en naam, blijven altijd hetzelfde en kunnen jaren na het incident nog worden misbruikt. Maar er zijn ook stappen die je kunt nemen om jouw online veiligheid te verbeteren, zoals het regelmatig aanpassen van jouw wachtwoorden en het letten op verdachte e-mails en berichten. Zo kun je jouw online accounts beschermen en jouw privacy waarborgen.

Je leest over een datalek, wat nu?

Onderzoek of jouw gegevens betrokken zijn bij het datalek

Vraag jezelf af: ben je klant geweest bij dit bedrijf? Misschien heb je in dit geval al een bericht over het datalek ontvangen. Bij twijfel kan het nooit kwaad om bijvoorbeeld in jouw mailbox na te gaan of je ooit een  bestelling hebt geplaatst of een account hebt aangemaakt bij het desbetreffende bedrijf.

Ook raden we je aan om regelmatig op de website van Have I Been Pwned? te checken of jouw gegevens betrokken zijn bij een datalek. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Zijn jouw gegevens betrokken bij het datalek?

Het belangrijkste om eerst na te gaan, is of er wachtwoorden betrokken zijn bij het datalek. Is dit het geval? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk jouw wachtwoord te veranderen. Doe dit voor alle accounts waarbij je het desbetreffende wachtwoord gebruikt en zorg er hierbij voor dat al je accounts unieke, sterke wachtwoorden hebben.

In het onderstaande artikel lees je onze tips over wachtwoorden:

Hoe maak ik veilige wachtwoorden?

Wees alert voor phishing en andere vormen van online fraude

Wij adviseren iedereen om op te letten bij (onverwachte) telefoontjes, e-mails, WhatsApp-berichten en sms’jes.

In de onderstaande artikelen vind je onze tips:

Extra tip

Naast het alert zijn op phishing, raden wij deze veiligheidsmaatregelen altijd sterk aan:
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en gebruik tweestapsverificatie voor alle accounts waarbij dit mogelijk is. Dit zal jouw accounts extra beschermen wanneer er een datalek heeft plaatsgevonden. In het onderstaande artikel vertellen we wat tweestapsverificatie inhoudt en hoe je dit kan instellen voor jouw accounts:

Lees verder

Hoe weet je of jouw wachtwoord gelekt is?

Wat zijn de gevolgen van een datalek, en kan ik dit beperken?

https://onlineveilig.eset.com/de-10-meest-gestelde-vragen-over-online-veiligheid/