Jouw accounts goed beveiligen

Veel aspecten van jouw digitale leven zijn opgeslagen in een online account. Denk aan je social media accounts, Google-account of e-mail. Wanneer jouw accounts goed beveiligd zijn, zijn jouw gegevens dus ook een stuk veiliger.

Een essentieel onderdeel om jouw accounts te beveiligen is: slim omgaan met jouw wachtwoorden.

Voorkom dat jouw wachtwoord wordt misbruikt naar aanleiding van een datalek

Wellicht heb je het weleens voorbij zien komen in het nieuws: een datalek bij een webshop, onderwijsinstelling of een andere organisatie. Bij een dergelijk incident worden gegevens van bijvoorbeeld klanten, scholieren of werknemers (vaak als gevolg van een cyberaanval) openbaar beschikbaar gesteld. Dit kan niet alleen jouw naam, telefonnummer of e-mailadres zijn, maar ook de gebruikersnaam en het wachtwoord dat jij gebruikt voor jouw account bij deze organisatie.

Wil jij weten hoe je erachter komt of jouw wachtwoorden gelekt zijn? In de onderstaande video leggen we het uit:

Of lees hier de volledige uitleg:

Wanneer een website een lek heeft of “gehackt” wordt, kan het zijn dat er gegevens, zoals jouw accountinformatie, publiekelijk toegankelijk gemaakt zijn. Dit betekent dat jouw e-mailadres + wachtwoord wellicht in te zien zijn voor duizenden mensen.

Met de volgende website: https://haveibeenpwned.com/ kun je controleren of jouw e-mailadres ooit betrokken is geweest bij een lek. Je vult jouw e-mailadres in en drukt op “pwned”. Daarna krijg je te zien bij welke bedrijven jouw emailadres is gelekt.

Het is handig om daarna het wachtwoord te wijzigen op de website waarbij het lek heeft plaatsgevonden. Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts? Pas deze dan ook aan.

Als jouw accountinformatie openbaar is, betekent dit dat als iemand zou willen, ze in principe kunnen inloggen op jouw account.

Bekijk deze video om te zien hoe je een goed en sterk wachtwoord kunt maken.

Je weet nu of één van jouw wachtwoorden gelekt zijn. Heb je meerdere e-mailadressen? Controleer deze dan ook op dezelfde manier.

Maak eenvoudig veilige en generieke wachtwoorden met onze gratis wachtwoord generator:

Maak wachtwoorden