Online daten steeds populairder

Online daten is de afgelopen jaren een steeds bekender fenomeen geworden. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met andere singles en waarschijnlijk minder ongemakkelijk dan een fysieke blind date of een speed dating sessie. Het aantal leden op datingwebsites blijft daarnaast toenemen. Naast websites zijn er tegenwoordig talloze datingapps. Maar welke apps zijn veilig, gaan goed om met jouw gegevens, en waar moet je op letten als je online gaat daten?

Tinder, Happn of toch Relatieplanet?

Er zijn veel verschillende datingapps, maar welke je besluit te gebruiken hangt af van meerdere factoren. Hoe wil je je toekomstige geliefde vinden en welke website of app past bij jou en jouw voorkeuren?? Waar je in ieder geval ook op moet letten is hoe een datingwebsite of app omgaat met jouw gegevens, en of de website of app betrouwbaar is.

In februari 2020 deed de Consumentenbond een test naar de privacy van datingapps en websites. Hiervoor keek de Consumentenbond onder andere naar de naleving van AVG-wetgeving, het beleid omtrent advertentiecookies en als laatste of een app of website (onnodig) gegevens deelt met andere partijen. In hun privacymeter kwamen onder andere Parship, Pepper en Relatieplanet goed naar voren, terwijl Lexa, Happn en Tinder minder goed scoorden.

Naast de manier waarop een datingapp of -website jouw privacy en gegevens bewaakt,  is het natuurlijk ook van belang hoe je zelf omgaat met de apps en het online daten. Graag geven wij je een paar praktische tips!

Veilig online daten doe je zo!

Online daten is natuurlijk super leuk, want wie weet ontmoet jij wel jouw soulmate! Maar naast dat het leuk is, brengt het ook een aantal risico’s met zich mee. Met  onderstaande tips kan jij onbezorgd genieten van veilig online daten.

Gebruik betrouwbare apps of websites

In bovenstaande alinea heb je al gelezen dat niet elke website of app het even nauw neemt met jouw privacy. Naast privacy is het ook belangrijk om te kijken naar welke stappen de app of website maakt in het waarborgen van de veiligheid van leden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren van profielen, de instellingen voor wat betreft gegevensversleuteling en third-party access. Kijk bijvoorbeeld of de door jouw gekozen app of website een Keurmerk Veilig Daten heeft.

Bepaal welke gegevens je wel of niet op jouw profiel deelt.

Het is verstandig om jouw adresgegevens of woonplaats af te schermen van je openbare datingprofiel. Maar bepalen wat je deelt gaat verder dan alleen je adresgegevens. Plaats je bijvoorbeeld foto’s met familie of vrienden, vraag dan ook aan hun of zij hiermee akkoord gaan. Je kunt die foto’s ook bewerken, zodat alleen jij zichtbaar bent.

Met jouw online datingprofiel laat je slechts een klein deel van jezelf zien. Bewaar dus wat leuke informatie over jezelf om in het echt te vertellen!

Zorg bij het aanmaken van jouw account voor een sterk wachtwoord

Met een sterk en uniek wachtwoord zorg je ervoor dat je je account goed beschermt. Lees meer over het maken en opslaan van sterke wachtwoorden in dit artikel.

Check op catfishing/nepprofielen

Sommige mensen doen zich online rooskleuriger voor, zijn al getrouwd, of gebruiken oude foto’s van zichzelf of zelfs foto’s van iemand anders (dit wordt ‘catfishing’ genoemd) of hebben een nepprofiel. Check dus altijd of iemanddaadwerkelijk is zoals hij/zij zich online voordoet, voordat je besluit af te spreken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld via Google Reverse Image Search de profielfoto’s te checken. Bellen of Facetimen is ook een goede manier omzeker te weten dat je met een echt persoon te maken hebt!

Pas op voor datingfraude

Oplichters maken gretig gebruik van online datingapps en websites. Een oplichter is niet altijd makkelijk te herkennen, maar volgens diverse bronnen proberen ze vaak binnen korte tijd een band met je op te bouwen, verklaren ze je vervolgens snel de liefde en proberen ze jouw vertrouwen te winnen. Als blijkt dat jouw nieuwe contact snel geld nodig heeft en als aan jou wordt gevraagd om geld over te maken, geef dit dan nooit en geef ook nooit je bankgegevens prijs.

Vertrouw op jouw gevoel

Krijg je het gevoel dat iets niet in de haak is? Staak dan het contact en rapporteer het profiel.

Heb je contact gelegd met iemand waarmee het goed klikt en heb je er nadat je bovenstaande checks uitgevoerd hebt er nog steeds vertrouwen in? Dan kan je samen met je match in het echt afspreken. Tijd voor de  eerste offline date – maar niet voordat een vriend/vriendin of familielid op de hoogte is van jouw afspraak. Een telefonische hulplijn geeft niet alleen een fijn gevoel, maar maakt jouw dating ervaring nog onbezorgder.

Geniet ervan maar blijf alert en bescherm altijd jouw gegevens! Fijne Valentijnsdag!