De privacyvriendelijkheid van zoekmachines

Wie doet het nu niet? Even snel wat opzoeken op Google. Ondanks dat Google nog steeds de grootste zoekmachine ter wereld is, is het aantal alternatieve zoekmachines als kool gegroeid. Helaas zijn niet alle zoekmachines die wij gebruiken even privacyvriendelijk. Vele zoekmachines gebruiken informatie over hun gebruikers om daar winst mee te maken, waardoor jouw data hen veel geld kan opleveren.

Nu je ziet dat wij als consument steeds meer waarde hechten aan onze privacy, zijn er ook verschillende zoekmachines die hier wel rekening mee houden. Zo heeft de op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo afgelopen maand een mijlpaal bereikt en de grens van 100 miljoen zoekopdrachten per dag gepasseerd. DuckDuckGo is naast Startpage.com, Qwant, Ecosia en diverse andere zoekmachines, een van de privacyvriendelijke zoekmachines die zich helemaal richt op online privacy en geen IP-adressen of andere persoonlijke informatie opslaat.

Jouw privacy

Zoekmachines als Google, Bing en Yahoo verzamelen naast gegevens over je zoekopdrachten ook (onbewust) persoonlijke gegevens. Bij de meeste zoekmachines gebeurt dit door het verkopen van data.

Inmiddels worden we door de wetgeving deels beschermd tegen privacyinbreuk, maar deze wetgeving is helaas nog niet perfect. Bij het verzamelen van big data schiet deze wet vaak tekort, waardoor er op een legale manier privacy-schendende activiteiten kunnen plaatsvinden. Zoekmachines doen dit bijvoorbeeld met behulp van cookies, door bij te houden welke zoekopdrachten jij uitvoert en welke (soort) websites jij bezoekt. Op deze manier kunnen zij al ontzettend veel over je te weten komen. Met deze informatie bouwen ze een profiel op, die ze vervolgens gebruiken om de juiste advertenties aan te koppelen.

We kennen het allemaal: je zit op je gemak nieuwe vakantiebestemmingen uit te zoeken, en vervolgens als je Facebook of een andere website opent, staan deze vakantiebestemmingen als advertentieblokken op de webpagina.

Privacyvriendelijke zoekmachines waarborgen op verschillende manieren jouw data en privacy. Zo zijn bijvoorbeeld DuckDuckGo en SearX, een metadata-zoekmachine: een zoekmachine die geen eigen register van webpagina’s heeft, maar andere zoekmachines doorzoekt en een eigen lijst opstelt van zoekresultaten. Startpage.com daarentegen, koopt Google’s gegevens zonder dat zij deze met trackers en logs gebruiken. Dit kunnen zij kopen met behulp van investeerders. Beide manieren helpen er aan mee om jouw online anonimiteit te waarborgen en binden geen zoekresultaten op aan jou als persoon.

Om alles kort samen te vatten, zetten we hieronder een aantal voor- en eventuele nadelen op een rij van privacyvriendelijke zoekmachines.

De voor- en nadelen van privacyvriendelijke zoekmachines

Voordelen:

  • Waarborgen van persoonsgegevens
  • Zoekwoorden en -resultaten zijn niet herleidbaar naar jou als persoon
  • Geen gepersonaliseerde advertenties
  • ‘Neutrale’ zoekresultaten
Eventuele nadelen:

  • Minder valide zoekresultaten
  • Minder relevante zoekresultaten
  • Geen gepersonaliseerde advertenties

Conclusie

Als je waarde hecht aan jouw online privacy, is het wellicht de moeite waard om te proberen of een privacyvriendelijke zoekmachine voor jou werkt. Je kunt je hiervoor verdiepen in verschillende zoekmachines en hun privacybeleid. Of je nu kiest voor DuckDuckGo, Startpage of Ecosia: privacyvriendelijke zoekmachines helpen in ieder geval een stapje in de goede richting om jouw online privacy te waarborgen.