Als je kinderen Clash of Clans en Clash Royale leuk vonden, zijn ze misschien wel ook wel gek op een andere kaskraker van het gamebedrijf Supercell: Brawl Stars. Het gratis strategiespel voor mobiele apparaten is sinds 2018 op de markt en is nog steeds erg populair onder jonge spelers, vooral onder 9- tot 11-jarigen. Weet jij als ouder alles over het spel Brawl Stars?

Gratis spelen, maar betaalde opties

Online games zijn niet alleen leuk, maar kunnen ook de vaardigheden van kinderen ontwikkelen. Zoals sociale vaardigheden door met elkaar te communiceren en het verbeteren van de creativiteit. Erg leuk allemaal, maar er zijn ook veel uitdagingen verbonden aan online games, waaronder Brawl Stars. Het cartoonachtige uiterlijk van dit realtime  strategiespel is erg aantrekkelijk voor jonge spelers. Het spel zelf kan gratis worden geïnstalleerd, maar kinderen kunnen extra uitrusting kopen via de in-app aankopen. In sommige gevallen worden ouders verrast door onverwachte betalingen via hun betaalkaart.

Waarom kopen kinderen extra functies in het spel? Omdat ze, als ze naar het volgende level willen, genoeg trofeeën, munten en edelstenen moeten hebben. Het gaat sneller als ze gewoon de dingen kopen die ze nodig hebben – met echt geld.

De andere kant van gamen

Aankopen in het spel zelf is niet het enige ‘gevaar’ van Brawl Stars. Korte speelrondes verleiden de kinderen om door te spelen en het is moeilijker voor ze om te stoppen. Volgens experts zijn er zelfs enkele gelijkenissen met gokken in het beloningssysteem. Dit systeem is gebaseerd op het openen van prijzen, die verdiend kunnen worden door te spelen of gekocht kunnen worden voor echt geld. Kinderen krijgen waardevolle voorwerpen, maar ook nutteloze spullen – de inhoud is onvoorspelbaar.

Kinderen worden ook gemotiveerd om zoveel mogelijk te spelen, doordat ze de kans krijgen om hun karakters een boost te geven door genoeg edelstenen of tokens te verdienen. De zogenaamde Brawlers (spelpersonages) kunnen het online opnemen tegen andere Brawlers, alleen of in teamverband. Elk personage heeft een ander uiterlijk, andere krachten en andere wapens. Als de speler een zeldzaam personage wil krijgen dat hij leuk vindt, moet hij een bepaald aantal tokens verzamelen. Die krijgen ze door te winnen. Een spelronde duurt maar een paar minuten. De eerste Brawler is gelijk beschikbaar en als de speler een nieuwe wil, moet hij die verdienen.

Twijfelachtige leeftijdsbeperkingen en sociale omgeving

Een moderator om het spel te beoordelen is niet aanwezig. Afgezien van de mogelijkheid om de chat te dempen, zijn er geen grenzen aan haatdragende opmerkingen, beledigingen of seksuele intimidatie door vreemden. Er zijn bijvoorbeeld gebruikersgroepen opgedoken die vernoemd zijn naar pornowebsites, niet alleen in Brawl Stars, maar ook in Clash Royale.

Je kunt er dus van uitgaan dat inhoud en leeftijdsbeperkingen niet worden gecontroleerd door de aanbieder. Zelfs jongere kinderen kunnen het spel gemakkelijk downloaden. Volgens de algemene voorwaarden van de aanbieder hebben kinderen tussen 14 en 18 jaar een toestemmingsverklaring van hun ouders nodig – maar het spel vereist geen toestemming. Je vindt tegenstrijdige informatie over het spel, afhankelijk van de fabrikant en het testinstituut. In de Google Play Store begint de aanbevolen leeftijdsgrens bij 10 jaar, in de Apple Play Store mogen jongere spelers al spelen.

Hoe benader je Brawl Stars als ouder?

Speel Brawl Stars samen

Je kunt het spel het beste samen met je kinderen bekijken of spelen. Laat ze uitleggen waarom ze het zo leuk vinden en speel misschien een rondje met ze mee. Extra tip: Je kunt ook op YouTube zoeken naar ‘Let’s Plays’ of Walktroughs van het spel. Neem eens een kijkje. Je moet bekend zijn met het onderwerp en het spel kennen als je de kans wilt vergroten dat je kind zich aan de regels houdt.

Blokkeer in-app aankopen op de telefoon van je kind

Android-apparaten

Let op: In-app aankopen in de Google Play Store kun je nooit helemaal uitzetten. Wel kun je een verificatie vereisen voor aankopen. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Apple-apparaten

Met schermtijd kunnen aankopen in onder andere de App Store worden voorkomen. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Beperk de in-app aankopen

Als je in-app aankopen niet helemaal wilt verbieden, spreek dan met je kind af hoeveel hij eraan mag uitgeven.

Spreek af hoeveel tijd je kind mag spelen

Brawl Stars verleidt kinderen om de ene ronde na de andere te spelen. Ook kan er sociale druk bij komen kijken, waarbij het team gezamenlijk moet presteren. Stel daarom duidelijke regels op voor schermtijd met je kinderen en spreek bijvoorbeeld af hoeveel rondjes je kind per dag mag spelen.

Besteed ook aandacht aan wat er naast het gamen gedaan wordt

Probeer een evenwicht te vinden tussen plezier en plichten, zoals huiswerk. Probeer je kinderen ook het belang van een dergelijke aanpak te laten zien.

Bied extra speeltijd aan

Als sommige minder leuke activiteiten en taken of schoolresultaten goed zijn gedaan, kun je je kind belonen met wat extra speeltijd.

Extra tips

  • Stel een verbod in voor externe partijen: Derden bieden ook in-app aankopen aan van Supercell games, zoals gratis juwelen in Brawl Stars. Ze vragen om persoonlijke gegevens of geld in ruil voor de aankopop. In veel gevallen wordt niet geleverd wat wordt beloofd. Het is veiliger om een blokkade op aankopen van externe partijen aan te vragen bij de mobiele provider. Hierdoor kan het mobiele telefoonnummer niet worden gebruikt om betaalde diensten te factureren. Je kunt contact opnemen via e-mail, online klantenservice of apps die ze hebben voor hun klanten.
  • Individualiseer de spelinstellingen: Je kunt bijvoorbeeld pushmeldingen uitschakelen die je kind voortdurend aan het spel herinneren. Contact met vreemden kan worden voorkomen door de chat uit te schakelen. Leer je kind geen persoonlijke informatie prijs te geven, zoals zijn naam en woonplaats. Zorg ervoor dat ze weten dat degene aan de andere kant niet altijd is hoe hij/zij zich voordoet.
  • Spreek de communicatieregels af: In Brawl Stars kunnen spelers met vrienden spelen, clubs oprichten of zich bij clubs aansluiten. De chatfunctie verhoogt het risico op beledigingen, haatdragende opmerkingen of seksuele intimidatie door vreemden. Praat daarom met je kind over cyberpesten en dergelijke onderwerpen en spreek uiteindelijk regels af voor digitale communicatie.
  • Neem de ‘Supercell gids voor ouders door: In de gids worden verschillende onderwerpen besproken, zoals het beheren en uitschakelen van aankopen in de app, het rapporteren van andere gebruikers, het privacybeleid en informatie over de chatfunctie.

Door een paar eenvoudige regels te volgen, kun je de kans vergroten dat jouw kinderen de mogelijke gevaren van online games, zoals Brawl Stars, inzien. Spelen hoort leuk en ontspannend te zijn – en nu weet je hoe je dat zo kunt houden.

Meer lezen