Tegenwoordig is de weg kunnen vinden in de digitale wereld niet alleen een waardevol bezit – maar ook een belangrijke vaardigheid. Naast het internet, dat een steeds groter onderdeel van ons leven wordt, zijn ook cyberdreigingen toegenomen. De dreigingen blijven zich ontwikkelen, en het belang van herkenning kan niet worden onderschat. In dit artikel vind je 6 spellen om leren over online veiligheid leuker te maken.

Spelenderwijs leren

Traditionele leermethoden kunnen ingewikkeld en ontmoedigend lijken, vooral als je je nog niet zo lang begeeft in de digitale wereld. Bijvoorbeeld voor kinderen en tieners. Dit is waar gamificatie om de hoek komt kijken. Educatieve games bieden een interactieve en praktische benadering van leren, waardoor het boeiend en toegankelijk wordt voor zowel volwassenen als een nieuwe generatie leerlingen. Het is geen wonder dat ze een effectief hulpmiddel zijn geworden in het onderwijs, en hun toepassing op cyberbeveiliging is geen uitzondering.

Hier zijn verschillende spelletjes die leren over beveiliging toegankelijk en leuk maken – zowel voor volwassenen, als voor kinderen.

1.     Hackshield

HackShield is een online spel dat jongeren op een interactieve en boeiende manier leert over de gevaren van het internet en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen online dreigingen zoals hacking, phishing, en cyberpesten. Het spel is ontworpen om kinderen op een speelse wijze vaardigheden bij te brengen waardoor ze veiliger kunnen navigeren in de online wereld. Door het voltooien van missies en het oplossen van puzzels, leren spelers over verschillende aspecten van cyberveiligheid en worden ze gestimuleerd om kritisch na te denken over hun online gedrag en keuzes. HackShield richt zich op het creëren van een generatie “Cyber Agents” die niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving kunnen beschermen tegen online risico’s.

Daarnaast biedt het platform ook HackShield in de klas aan. Dit educatieve programma biedt leraren en scholen de hulpmiddelen en lesmaterialen om belangrijke thema’s rondom digitale veiligheid op een interactieve en toegankelijke manier in het klaslokaal te behandelen. Door middel van groepsdiscussies, praktische opdrachten en het spel zelf, worden leerlingen aangemoedigd om samen te werken, kritisch te denken en te reflecteren op hun online gedrag.

2.     OverTheWire

OverTheWire biedt een serie Engelse online oorlogsspellen. Het spel bevat verschillende doelstellingen en moeilijkheidsgraden. Zelfs mensen zonder voorkennis over online veiligheid kunnen beginnen met de kennismakingsspellen en hun vaardigheden geleidelijk opbouwen. Elk spel presenteert een uniek scenario waarin spelers hun kennis moeten toepassen om uitdagingen op te lossen en naar hogere niveaus te gaan. Veel spellen volgen het ‘Capture The Flag’ concept, waarbij deelnemers de “vlag” moeten veroveren door uitdagingen op te lossen en oefeningen te voltooien.

Populaire spellen zijn Bandit, Narnia en Natasha, die zich elk richten op specifieke aspecten van digitale veiligheid, zoals het scannen van kwetsbaarheden, het analyseren van netwerkverkeer en het kraken van wachtwoorden. Hoewel het platform een volgorde voorstelt waarin de spellen gespeeld moeten worden, kunnen deelnemers elk spel kiezen dat hun interesse wekt. Het platform legt de nadruk op praktijkgericht leren, zodat deelnemers actief met beveiligingsconcepten aan de slag kunnen. Deze aanpak is vooral waardevol in een vakgebied als cyberbeveiliging, waar het in de praktijk toepassen van kennis cruciaal is.

3.     TryHackMe

TryHackMe is een ander, Engels, onderwijsplatform voor online beveiliging, dat verschillende praktische scenario’s biedt. Gebruikers kunnen gesimuleerde omgevingen verkennen, waaronder netwerken, servers en systemen, terwijl ze werken aan missies waarin ze leren ethisch te hacken en problemen op te lossen.

De site biedt stap-voor-stap tutorials om gebruikers door realistische uitdagingen te leiden en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het biedt gestructureerde leerpaden en kamers die zich richten op specifieke onderwerpen en een samenhangende en interactieve leerervaring bieden, zodat gebruikers hun kennis stap voor stap kunnen opbouwen.

4.     Space Shelter

SpaceShelter is ontstaan uit een samenwerking tussen de Euroconsumers-consumentengroep en Google, beschikbaar in verschillende talen. Het is een online spel ontworpen om consumenten bewust te maken van veiligheidskwesties en verantwoordelijk online gedrag te bevorderen. Het spel verandert leren in een avontuur, met eenvoudige graphics, een aantrekkelijk ontwerp en geluid van hoge kwaliteit.

SpaceShelter bestaat uit vijf minigames en leidt spelers naar hun eindbestemming: de schuilplaats in de ruimte. Hier kunnen ze de elementen van een veilig online account verkennen en begrijpen, van het gebruik van een wachtwoordmanager tot het begrijpen van verificatie met meerdere tekens.

5.     Google Interland

Google Interland, een onderdeel van Google’s ‘Be Internet Awesome’ initiatief, is vooral bedoeld voor kinderen. De ervaring is verdeeld in vier avonturen die op een eenvoudige en intuïtieve manier belangrijke concepten van online veiligheid introduceren.

Het belangrijkste doel is om deelnemers, vooral jongeren, in staat te stellen online valkuilen te vermijden, onveilig gedrag op sociale mediaplatforms te herkennen, wachtwoorden effectief te beheren, pestkoppen en roofdieren te herkennen en te begrijpen hoe je gegevens op een verantwoorde manier kunt delen. Het spel heeft verschillende niveaus en uitdagingen, waarbij spelers essentiële vragen moeten beantwoorden terwijl ze praktische mogelijkheden krijgen om hun nieuw verworven kennis toe te passen.

6.     Cyber Challenge

Cyber Challenge is gemaakt door het Amerikaanse Ministerie van Defensie en nodigt spelers uit om bij te dragen aan het oplossen van cyberdreigingen en de rollen te begrijpen die een militair team speelt in een cyberoorlog.

Door middel van een interactieve en praktijkgerichte aanpak biedt Cyber Challenge spelers een manier om te leren, terwijl ze geconfronteerd worden met steeds veranderende scenario’s voor cyberdreigingen. De scenario’s bootsen echte dreigingen en aanvallen na, waarbij de deelnemers strategieën moeten bedenken om deze dreigingen effectief op te sporen, te beperken en tegen te gaan. De deelnemers leren ook over teamwork en coördinatie, wat nodig is om zich tegen dreigingen te verdedigen, waardoor ze begrijpen hoe verschillende rollen samenwerken om gevoelige gegevens en infrastructuur te beschermen.

Game on!

Dit is slechts een voorbeeld van boeiende leermiddelen voor iedereen die een duik wil nemen in cyberbeveiliging door middel van praktische uitdagingen en interactieve gameplay. Ze bieden een gestructureerde en boeiende manier om verschillende aspecten van online veiligheid te leren en onder de knie te krijgen, en ze bevorderen ook een ondersteunende gemeenschap van leerlingen. Spelenderwijs leren stimuleert je om veilige digitale gewoonten aan te nemen en zetten je er misschien zelfs toe aan om een carrière in de beveiliging te overwegen.

Meer lezen