Gamen is ontzettend populair en verbindt mensen wereldwijd. Het heeft de manier waarop we spelen, communiceren en verbinden veranderd. Maar er zijn ook risico’s, zoals cyberpesten en haatspraak. Wat kun je als ouder doen om je kind te beschermen en hoe kun je cyberpesten tijdens het gamen voorkomen?

Een wereld vol plezier en uitdagingen

Online gamen is leuk en leerzaam. Het stelt spelers in staat om virtueel contact te maken met anderen over de hele wereld. Het is een plek waar leren en creativiteit samenkomen. Gamen helpt bij ontspanning, maar ook bij strategisch denken en teamwork. Voor sommige spelers opent het zelfs de deur naar professionele kansen.

Toch brengt deze digitale wereld ook risico’s met zich mee, waarbij cyberpesten een steeds groter probleem wordt. De anonimiteit van online interacties kan spelers aanmoedigen om zich bezig te houden met agressief gedrag, wat de game-ervaring voor velen kan verpesten.

Cyberpesten herkennen en voorkomen

Cyberpesten in online games kan verschillende vormen aannemen, vaak gericht op nieuwkomers en minder ervaren spelers. Hoewel competitie en plagerijen normaal zijn tijdens het gamen, is het cruciaal om te herkennen wanneer het pestgedrag wordt.

Professor Kamil Kopecký benadrukt het belang van het onderscheid tussen gezonde plagerijen en schadelijk cyberpesten. Dit omdat het de mentale gezondheid van een kind kan beïnvloeden.  Ouders kunnen hun kinderen beschermen door met hen te praten over online veilig gedrag en door te letten op gedragsveranderingen bij hun kinderen. Het is van essentieel belang om kinderen voor te lichten over veilige online praktijken en hen vertrouwd te maken met tools om misbruik te melden.

Het is ook belangrijk op te merken dat cyberpesten in games verschilt van pestgedrag op school.  In online games kan de pester iedereen zijn, zelfs iemand uit een andere stad of land. Daarom is het verstandig om geen persoonlijke informatie te delen, zoals namen, adressen of foto’s.

Bewustzijn en actie tegen haatspraak

Het is belangrijk om bewust te zijn van wanneer taal in games overgaat in haatspraak. Denigrerende opmerkingen gebaseerd op ras, religie, geslacht of seksuele geaardheid zijn onaanvaardbaar en kunnen schadelijke gevolgen hebben. Haatdragende taal is een ernstige vorm van agressie die de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschrijdt. Zowel spelers als ouders moeten waakzaam zijn bij het herkennen en aanpakken ervan.

Wat kun je doen tegen cyberpesten?

Het bestrijden van cyberpesten in online games vereist de betrokkenheid van spelers, ouders en game-ontwikkelaars. Rapporteer agressieve spelers en maak gebruik van in-game tools om ze te blokkeren.

Populaire online games zoals Fortnite, League of Legends en Overwatch hebben meldsystemen waarmee spelers direct misbruik direct in de game kunnen melden.

Jonge gebruikers kunnen de pester blokkeren nadat ze bewijs van pesten hebben vastgelegd. Het is essentieel om geen bewijs te verwijderen en alles op te slaan. Soms is het eenvoudig om cyberpesters te muten of te verbannen, zodat ze geen contact kunnen opnemen met het slachtoffer.

Een veilige gameomgeving creëren

Hoewel online gamen leuk en waardevol kan zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn van de potentiële risico’s. Het is van belang om de risico’s te begrijpen, de signalen van cyberpesten te herkennen en proactief op te treden om cyberpesten tegen te gaan, zodat je veilig en met plezier kunt gamen.

Vergeet niet dat basisveiligheidsgewoonten, zoals het instellen van een sterk wachtwoord, het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA= voor accounts, je wachtwoord privé houden en het niet ingaan op aanbiedingen om game-accounts te verbeteren, ook kunnen bijdragen aan een veiligere online game-ervaring.

Samen kunnen we een positieve digitale cultuur creëren. Daarnaast bevorderen we een gemeenschap van respect en inclusie en waarborgen we het welzijn van jonge spelers.

Gamerswoordenboek

Hier is een handige woordenlijst om jou en je kinderen te helpen door de wereld van online gaming te navigeren.

AFK (Away From Keyboard)

Wordt gebruikt om anderen te laten weten dat een speler tijdelijk niet achter zijn computer of console zit.

Buff

Een tijdelijke verbetering van de vaardigheden of statistieken van een speler.

Camping

Voor langere tijd op één plek blijven, vaak op een strategische plek, om een voordeel te behalen ten opzichte van andere spelers.

Clans

Groepen of teams van spelers die regelmatig samen spelen. Clans hebben vaak hun eigen unieke naam, logo en hiërarchie.

Cooldown

De tijd die een speler moet wachten voordat hij een bepaalde vaardigheid of voorwerp weer kan gebruiken.

GG (Good Game)

Een uitdrukking die wordt uitgewisseld tussen spelers aan het einde van een spel, ongeacht de uitkomst.

Grinding

Herhalende taken uitvoeren in een spel om een bepaald doel te bereiken, zoals een level omhoog gaan of specifieke voorwerpen verwerven.

Lag

Vertraging tussen de acties van een speler en de reactie van het spel, vaak als gevolg van een trage internetverbinding.

Lamer

Vergelijkbaar met noob, maar met de toevoeging dat de speler niet alleen onervaren is, maar ook niet bereid om te leren of te verbeteren.

Loot

Voorwerpen, uitrusting of grondstoffen die in een spel worden verkregen, vaak door vijanden te verslaan of opdrachten te voltooien.

Mob (Mobile Object)

Vijandige onderdelen in een spel waarmee spelers kunnen communiceren, vaak voor gevechtsdoeleinden.

NPC (Non-Player Character)

Personages in een spel die niet door spelers worden bestuurd. Ze worden bestuurd door de AI van het spel en bieden quests, informatie of andere interacties.

Noob (of Newbie)

Een term die wordt gebruikt om een nieuwe of onervaren speler te beschrijven. Het kan op een speelse, plagerige manier worden gebruikt, maar kan ook denigrerend zijn als het wordt gebruikt om iemands vaardigheden te kleineren.

PVE (Player vs. Environment)

Gameplay waarbij spelers uitdagingen overwinnen of vechten tegen computergestuurde vijanden.

PvP (Player vs. Player)

Gameplay-vorm waarbij spelers rechtstreeks tegen elkaar strijden.

Rage Quit

Als een speler zo gefrustreerd of boos wordt dat hij het spel abrupt verlaat.

Respawn

De handeling waarbij een speler opnieuw in de spelwereld verschijnt nadat hij is verslagen.

Meer lezen