Veel mensen denken dat hun Apple-apparaten, zoals iPhones en Macs, van nature veilig zijn. Dit is vanwege de manier waarop de apparaten en hun besturingssystemen zijn gebouwd. Maar dat is eigenlijk niet helemaal waar. Laten we eens dieper ingaan op de beveiliging van deze apparaten en waarom extra voorzorgsmaatregelen wel nodig zijn. Hoe veilig zijn jouw Apple-apparaten echt?

Waarom worden Apple-apparaten als veilig beschouwd?

Apple-apparaten, zoals iPhones en Macs, hebben bepaalde veiligheidsvoorzieningen die hen minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen dan bijvoorbeeld Android-apparaten. Apps op Apple-apparaten draaien in aparte virtuele ruimtes, waardoor ze minder gegevens kunnen delen en zich minder snel kunnen verspreiden. Bovendien heeft Apple volledige controle over zowel het besturingssysteem als de app-omgevingen, wat helpt bij het verminderen van beveiligingsrisico’s.

Waarom zijn extra beveiligingsmaatregelen nodig?

Ondanks de ingebouwde beveiliging zijn er nog steeds risico’s voor Apple-gebruikers. Bij het aanvallen van Apple-apparaten, met als doel gevoelige gegevens te stelen, hebben kwaadwillenden veel meer methoden tot hun beschikking dan alleen het gebruik van malware.

Welke beveiligingsrisico’s zijn gericht op iPhones en Macs?

Het verspreiden van malware via iPhone-apps is misschien lastig, maar kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld kiezen voor social engineering-technieken zoals:

  1. Phishing: Dit is een techniek waarbij criminelen zich voordoen als legitieme bedrijven om gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Ze kunnen bijvoorbeeld valse websites of berichten maken die lijken op die van Apple, om je gegevens te stelen. In het tweede kwartaal van 2023 was Apple zelfs het op twee na meest geïmiteerde merk in phishing scams. De omvang van phishing-schade varieert van het enkel stelen van een e-mailaccount voor het verspreiden van spam tot identiteitsdiefstal of geld dat van een rekening wordt gestolen.
  2. Technische ondersteuningsscams: Kwaadwillenden bellen gebruikers en doen zich voor als Apple-ondersteuningsmedewerkers. Ze vragen om persoonlijke gegevens om zogenaamde problemen op te lossen. Om het gesprek geloofwaardiger te maken, gebruikt een aanvaller een vervalst ID, zodat het nummer van de beller lijkt te komen van een legitiem Apple- Dit vervalsen van een identiteit wordt ook wel spoofing genoemd.
  3. Onveilige openbare WiFi-netwerken: Verbinding maken met openbare WiFi-netwerken, zoals op een vliegveld of in een restaurant, kan leiden tot gegevensdiefstal, bijvoorbeeld van je creditcardgegevens of wachtwoorden. Deze netwerken zijn vaak niet goed beveiligd en kunnen de gegevens tussen jouw apparaat en de WiFi-router
  4. Fysieke diefstal: Kwaadwillenden kunnen ook fysiek Apple-apparaten stelen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. In februari 2023 rapporteerde The Wall Street Journal over iPhone-dieven in de VS die mensen van hun Apple accounts afsloten en hun bankrekeningen leeghaalden. Eerst hielden de dieven hun slachtoffers in de gaten om hun wachtwoorden te achterhalen, waarna ze (fysiek) de apparaten stalen. Op deze manier drongen ze het persoonlijke en financiële leven van de slachtoffers binnen en voorkwamen dat de eigenaars hun apparaat zouden kunnen traceren.

Hoe kan ESET helpen?

ESET biedt oplossingen om Apple-gebruikers te beschermen tegen deze dreigingen:

VPN

Over het algemeen wordt het gebruik van openbare Wi-Fi afgeraden omdat het vaak onveilig is. Maar als je toch verbonden wilt blijven terwijl je in een hotelkamer of op het vliegveld bent, maak dan verbinding met een VPN (Virtual Private Network). Een VPN zorgt voor een veilige en privé internetverbinding, waardoor de internetgebruiker anoniem wordt. Een VPN voorkomt dat cybercriminelen gegevens van gebruikers stelen terwijl ze openbare Wi-Fi gebruiken. Daarnaast maakt het het moeilijker voor derden om de online activiteiten van een gebruiker te volgen, terwijl ESET geen logs bijhoudt.

Bovendien kan het gebruik van een VPN-service ook andere voordelen met zich meebrengen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld genieten van toegang tot hun favoriete films en series van over de hele wereld, die in Nederland nog niet beschikbaar zijn.

Wachtwoordmanager

Apple heeft een eigen wachtwoordmanager iCloud Keychain, die je wachtwoorden opslaat en beschermt, maar er zijn enkele bekende kwetsbaarheden. Zo kunnen iPhone-dieven, zoals beschreven door de Wall Street Journal, Keychain ook omzeilen met behulp van gestolen wachtwoorden. Het hebben van een aparte wachtwoordmanager van een andere leverancier geeft je extra bescherming in zulke situaties.

ESET Password Manager beschermt en bewaart niet alleen je wachtwoorden en persoonlijke gegevens, maar de ingebouwde wachtwoordgenerator vraagt je ook om sterke, onvoorspelbare wachtwoorden te maken die je niet hoeft te onthouden.

Inloggegevens worden automatisch opgeslagen wanneer nieuwe accounts worden aangemaakt. ESET Password Manager bevat ook een functie voor het invullen van formulieren waarmee je tijd bespaart door webformulieren automatisch en nauwkeurig in te vullen.

Tweefactorauthenticatie (2FA)

Het instellen van 2FA voegt een extra beveiliging toe voor je accounts.

Om de accountbeveiliging nog verder te verbeteren, raden experts aan om tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen. De techniek is gebaseerd op het idee dat door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account,het een stuk moeilijker is om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen.

ESET HOME

Het bedienen van een VPN, wachtwoordmanager en 2FA klinkt misschien allemaal lastig en tijdrovend voor een ‘gewone’ iPhone-gebruiker. Maar in feite kun je al deze functies en meer eenvoudig beheren vanaf één gebruiksvriendelijk platform: ESET HOME.

Dit complete platform en de bijbehorende mobiele app voor Android en iOS bieden gebruikers een handig en informatief beheerdashboard met informatie over hun ESET-producten, apparaten, licenties en diensten, terwijl het ook altijd en over toegankelijk is.

Kortom, hoewel Apple-apparaten over ingebouwde beveiliging beschikken, zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig om je te beschermen tegen de verschillende dreigingen waarmee je kunt worden geconfronteerd. ESET biedt oplossingen om je online veiligheid te verbeteren. Klik op de button hieronder om de oplossing te bekijken.