Je hoort het waarschijnlijk vaak genoeg: maak altijd gebruik van een uniek en sterk wachtwoord. Maar met het aantal verschillende accounts wat wij tegenwoordig hebben, kan het verzinnen en onthouden van deze wachtwoorden soms lastig zijn. Daarom hergebruiken veel mensen hun wachtwoorden.

Wij raden jou aan nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. De websites waar jij een account bij hebt, kunnen namelijk gehackt worden, of inloggegevens kunnen op straat komen te liggen door een datalek. Cybercriminelen verkopen als ze een website gehackt hebben vaak de wachtwoorden door die ze hebben buitgemaakt. Om te voorkomen dat hierdoor meerdere accounts van jou gehackt worden, moet je nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Ons advies: gebruik een wachtwoordmanager!

Een wachtwoordmanager slaat al jouw wachtwoorden op een veilige plek op. Je gebruikt één hoofdwachtwoord die je moet onthouden. Het handige aan een wachtwoordmanager is dat je kunt  instellen dat je gegevens automatisch per website of app ingevuld worden.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een betrouwbare wachtwoordmanager?

Sterke versleuteling

Dit wil zeggen dat je wachtwoorden omgezet kunnen worden van een leesbaar wachtwoord naar een onleesbare code in de wachtwoordmanager. Dat betekent dat als de wachtwoordmanager wordt gehackt, dat jouw wachtwoorden niet door kwaadwillenden gebruikt kunnen worden.

Het genereren van sterke, unieke en lange wachtwoorden en automatisch invullen op de websites.

Als een wachtwoordmanager jouw wachtwoorden genereert, is het voor een hacker heel lastig om jouw wachtwoord te raden. Met een wachtwoordmanager wordt er namelijk een wachtwoord gegenereerd zonder persoonlijke informatie zoals je naam, huisdieren, geboortedatum of woonplaats. Deze informatie is namelijk te herleiden naar jou en dus makkelijker te online te vinden. Daarnaast maakt het automatisch invullen van wachtwoorden het voor jezelf gemakkelijker om direct in te kunnen loggen.

Gebaseerd op de cloud

Als een wachtwoordmanager gebaseerd is op de cloud, dan gaan je wachtwoorden niet verloren als je je apparaat verliest. Wanneer het gebaseerd is op lokale opslag op één apparaat, dan gaan je wachtwoorden wel verloren als je je apparaat kwijtraakt of er geen toegang meer tot hebt.

Te gebruiken op meerdere besturingssystemen

Zo is de wachtwoordmanager te gebruiken op jouw favoriete besturingssysteem, zowel mobiel als op je computer.

Afmelden op afstand

Hierdoor wordt je veiligheid en privacy verbeterd, aangezien je op afstand instellingen kan aanpassen, zoals je zoekgeschiedenis wissen en openstaande tabbladen verwijderen.

Een overzicht van zwakkere wachtwoorden

Er wordt een overzicht gemaakt van al je zwakkere wachtwoorden en daardoor heb je een duidelijk overzicht van de wachtwoorden die je moet versterken.

Gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA)

Tweefactorauthenticatie houdt in dat er een tweede factor nodig om in te loggen, bijvoorbeeld een SMS met een code. Hierdoor is er een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt dan een wachtwoord alleen. Het toevoegen van tweefactorauthenticatie zorgt ervoor dat kwaadwillenden, zelfs als ze het wachtwoord van jouw account(s) hebben, geen toegang krijgen tot jouw account.

Hoge score op veiligheid

Dit is van belang voor de veiligheid van jouw wachtwoorden. Je wilt tenslotte niet dat al je wachtwoorden vanuit de wachtwoordmanager op straat komen te liggen. Uit een test van VPNgids blijkt dat NordPass het hoogst scoort met een 8,8 en daardoor op nummer één staat van de top vijf. Deze score is gebaseerd op: veiligheid, privacybeleid, gebruiksgemak, functionaliteiten en prijs. Wij raden je aan om onderzoek te doen naar welke wachtwoordmanager het beste bij jou en jouw wensen past.

Met zoveel online diensten en verschillende accounts is het een flinke opgave om telkens een nieuw, uniek en sterk wachtwoord te verzinnen. Maak eenvoudig veilige en generieke wachtwoorden met onze gratis wachtwoordgenerator.