Gebruik je een van deze razend populaire, maar gemakkelijk te hacken wachtwoorden? Zo ja, dan hebben we een goed voornemen voor het nieuwe jaar voor je!

Beveiligingsexperts voorspellen al meer dan tien jaar lang de ‘dood’ van het wachtwoord. Maar het is nog steeds de belangrijkste manier waarop we inloggen op onze online accounts en mobiele apps.

NordPass’s lijst van de top 200 meest gebruikte wachtwoorden van 2022 vertelt ons alles wat we moeten weten. Simpele en gemakkelijk te raden wachtwoorden zijn een enorm beveiligingsrisico. Als die van jou op deze lijst staat, is het aan te raden om het te veranderen. Maar wat nog beter zou zijn, is de manier veranderen waarop je al je inloggegevens beheert. Blijven hangen in dezelfde patronen kan je veel extra tijd, geld en stress opleveren.

Waarom wachtwoorden belangrijk zijn

Onze inloggegevens vormen de sleutels tot ons digitale leven. Dat kan tegenwoordig van alles zijn: van onze streamingdiensten en online bankieren, tot boodschappenapps en sociale media. Vaak hebben we bank- en persoonlijke gegevens in deze accounts opgeslagen. Dat is waarom ze zo populair zijn in de wereld van cybercriminelen.

Een rapport uit juni onthulde 24 miljard gebruikersnamen en wachtwoordcombinaties die circuleren op online criminele marktplaatsen – een stijging van 65% ten opzichte van de cijfers van 2020. Dit komt neer op bijna vier gestolen combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord voor elke persoon ter wereld.

Eenmaal in je account, kunnen hackers alle persoonlijke- en kaartgegevens stelen die daarin zijn opgeslagen. De waarde van frauduleuze transacties met betaalkaarten bedroeg in 2021 meer dan 32 miljard dollar, en zal naar verwachting stijgen tot 38,5 miljard dollar in 2027.

Meest hackbare wachtwoorden

Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”. De meeste van deze wachtwoorden kunnen in minder dan een seconde gekraakt worden.

Je kunt de hele lijst bekijken op de website van NordPass.

1

Password
2

123456
3

123456789
4

guest
5

qwerty

Naast deze meest eenvoudige wachtwoorden zien onderzoekers elk jaar soortgelijke patronen ontstaan. Enkele onderwerpen die veel mensen nemen als wachtwoord:

 • Sportteams: zoals voetbalteam “Red Star Belgrade,” dat meer dan 58,5 miljoen keer werd gebruikt.
 • Modemerken: bijvoorbeeld “Tiffany,” dat bijna 14,8 miljoen keer werd gebruikt.
 • Scheldwoorden: de populairste daarvan was ’’f*ck’’, dat meer dan 21 miljoen keer werd gebruikt.
 • Muziekartiesten: met op nummer één ‘’U2’’, met meer dan 33 miljoen hits.
 • Films: het populairst was “Leon” met 6,4 miljoen wachtwoorden.
 • Auto’s: meer dan acht miljoen gebruikers hadden “Mini” als wachtwoord.
 • Videogames: het populairst in 2022 was “Arma” met meer dan 6,2 miljoen gebruikers.
 • Eten: bijna 8,6 miljoen wachtwoorden gebruikten het woord “fish”.

Wat nog erger is, is dat als we deze wachtwoorden hergebruiken, in het zicht opschrijven of met anderen delen, we het leven van kwaadwillenden nog gemakkelijker maken. En als we op het werk dezelfde wachtwoorden gebruiken als in ons privéleven, stellen we misschien zelfs onze werkgever bloot aan mogelijk cyberrisico’s. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals gestolen bedrijfsgegevens.

Hoe je je wachtwoorden goed kunt beveiligen

Gelukkig is wachtwoordbeveiliging een van de gemakkelijkste dingen die we goed in orde kunnen krijgen, met een aantal directe voordelen voor ons digitale leven. Ga aan de slag met de volgende tips om je persoonlijke en financiële informatie te helpen beschermen:

 • Gebruik altijd complexe en unieke wachtwoorden of wachtzinnen, zo wordt het moeilijker voor hackers om ze te kraken of credential stuffing uit te voeren. Deze video helpt je op het juiste spoor. Dit doe je gemakkelijk in een wachtwoordmanager.
 • Houd je wachtwoorden voor jezelf, want anderen kunnen ze misbruiken – zelfs onbewust.
 • Voeg waar mogelijk tweestapsverificatie (2FA) toe. De meeste accounts hebben daar nu een optie voor. Het voegt een extra beveiligingslaag toe aan wachtwoorden door een extra stap voor authenticatie te vereisen, zoals een gezichts- of vingerafdrukscan, of een eenmalige wachtwoordcode.