50.000 Nederlanders gedupeerd in wereldwijde cybercrimezaak. Dit raden wij je aan:

  • Met ‘Check je hack‘ van de politie kun je checken of je gegevens zijn aangeboden op Genesis Market. Als dat zo is, krijg je te horen welke vervolgstappen nodig zijn.
  • Schoon je apparaat op, bijvoorbeeld met behulp van de betrouwbare gratis online scanner van ESET.

De FBI heeft vandaag een website offline gehaald, waar gegevens van personen over de hele wereld, tegen betaling, gekloond konden worden. In zeventien landen hebben doorzoekingen plaatsgevonden, er zijn 120 arrestaties verricht, waarvan zeventien in Nederland. Politie en justitie hebben aan de Telegraaf bekendgemaakt dat de schade astronomisch is.

Wat is er aan de hand?

Op de criminele handelswebsite Genesis Market is de informatie van zeker 2 miljoen mensen verhandeld. Onder deze verhandelde gegevens vallen ongeveer 50.000 Nederlanders, zegt de politie. Volgens de BBC stond de handelssite niet eens op het darkweb, maar gewoon op het ‘normale’ internet. Er konden wachtwoorden voor allerlei verschillenden sites gekocht worden: Netflix, Amazon, Paypal, Airbnb, etc. Dinsdag 4 april 2023 is het platform uit de lucht gehaald door de FBI, maar dat betekent niet dat de gedupeerden veilig zijn.

De verkochte gebruikersprofielen kunnen door criminelen gebruikt worden om de digitale levens van de gedupeerden over te nemen. Niet alleen gebruikersprofielen waren te vinden op de sites maar zelfs digitale vingerafdrukken stonden online. Er wordt daarom zelfs gesproken over het ‘digitaal klonen’ van iemands identiteit.

De digitale vingerafdrukken zijn verkregen met behulp van malware, dus zelfs wanneer wachtwoorden worden veranderd, blijven apparaten verbonden en krijgen kwaadwillenden automatisch alle wijzigingen door. Het probleem moet dus echt bij de kern aangepakt worden.

Wat moet ik doen?

Op advies van politie raden we je aan om zo spoedig mogelijk op de officiële website van de Nederlandse politie te checken of jouw e-mailadres betrokken is geraakt bij deze cybercrimezaak en mocht dit het geval zijn, krijg je vanuit hen instructies.

Eenvoudig virussen en andere kwaadaardige bedreigingen van je computer ontdekken en verwijderen? Gebruik gratis de ESET Online Scanner: