‘Fake followers’, oftewel nepvolgers, komen veel voor op sociale media. Deze accounts, vaak beheerd door bots of fraudeurs, kunnen erg vervelend zijn. Helaas kunnen sommige van deze accounts ook een risico met zich meebrengen, zoals online fraude. Hoe herken je nepvolgers op sociale media? Dat lees je in dit artikel.

Wereldwijd hebben zo’n 4,5 miljard mensen, oftewel bijna 55 procent, minstens één account bij platforms zoals Instagram, TikTok en Twitter. Wereldwijd besteden internetgebruikers elke dag ongeveer tweeënhalf uur aan het lezen van nieuws, het delen van verhalen en het uitwisselen van foto’s op hun favoriete sociale media platforms. Met andere woorden: sociale media een grote impact op ons leven en ook op de manier waarop we met andere mensen omgaan.

Toch is niet alles altijd wat het lijkt op sociale media. Volgens het internet zijn deze platforms een populaire plek geworden voor oplichters en verspreiders van nepnieuws.

Sociale media zijn populair onder oplichters

Oplichters die gebruik maken van nepaccounts, gebruiken deze profielen, vaak beheerd door robots, om gebruikers te overladen met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Ook kunnen ze de profielen gebruiken om je op kwaadaardige links te laten klikken. Het kan variëren van een link waarin je kunt zien wie je profiel heeft bekeken, tot een nep-investeringsmogelijkheid in de crypto-industrie of een gratis cadeaubon. Sommige oplichters gaan zelfs zo ver dat ze proberen je verliefd te laten worden, om je vervolgens om geld te vragen. Dit staat bekend als romantische fraude.

9 tips om nepaccounts te herkennen

Het is moeilijk voor de beheerders van sociale media om toezicht te houden en al deze nepaccounts te stoppen. Gelukkig worden ze wel steeds beter in het verwijderen van nepprofielen en -accounts. Maar ze zijn nog lang niet 100% succesvol. Dit betekent dat gebruikers zelf goed moeten opletten. Wij hebben een aantal aandachtspunten opgesteld, om het herkennen van nepaccounts gemakkelijker te maken.

1. Een ongebruikelijke bio

Nepaccounts kunnen een biografie hebben die van andere gebruikers is overgenomen, wat leidt tot een onlogische mix van zinnen. Let ook op typfouten, overmatig gebruik van emoji’s en/of onnatuurlijk taalgebruik.

2. Catfishers

Oplichters kunnen nepaccounts op sociale media of datingsites aanmaken, om een romantische online relatie met het slachtoffer aan te gaan. Daarna vragen ze om geld over te maken, vaak met urgentie. Het eerste wat je moet doen is een ‘Reverse Image Search’ uitvoeren. Zo controleer je of een foto op Google is geplaatst. Online zijn er veel eenvoudige handleidingen te vinden hoe dit werkt. In dit artikel lees je meer over catfishing.

3. Groot verschil tussen “volgers” en “volgend”

Dit komt vooral voor op Instagram. Spamaccounts volgen automatisch honderden of duizenden gebruikers, maar weinig accounts volgen hen terug.

4. De profielfoto van een vriend

Soms proberen oplichters het account van een vriend te klonen. Ze kunnen dan een dringend bericht sturen waarin ze doen alsof die vriend in de problemen zit en om geld vragen. Dit is makkelijker dan het klinkt en het misleidt nog steeds veel gebruikers op sociale media. Neem contact op met je vriend, via een ander kanaal, om te controleren of hij je echt zo’n bericht heeft gestuurd.

5. Spam via directe berichten (DM)

Een oplichtingsaccount probeert vaak rechtstreeks een bericht te sturen met nepaanbiedingen. De oplichter moedigt aan een DM naar iemand anders te sturen of een website te bezoeken voor meer informatie. Deze accounts zullen ook nep zijn en worden gebruikt voor het plegen van online fraude.

6. Geen officieel vinkje

Instagram, Facebook en Twitter hebben badges of vinkjes om te laten zien dat de officiële accounts van bedrijven of beroemdheden echt zijn. Als je een account ziet dat zich voordoet als een organisatie of persoon, maar geen van deze elementen bevat, is het waarschijnlijk een oplichter. Let wel op: tegenwoordig is een blauw vinkje ook te koop op Instagram, dus dit geeft niet altijd zekerheid of het account echt of nep is.

7. Postactiviteit

Nepaccounts posten vaak in één keer een grote hoeveelheid. Vaak met vergelijkbare of dezelfde bijschriften en posten daarna niets meer. Of misschien hebben ze zelfs helemaal geen berichten. Controleer dus altijd het profiel en de berichten.

8. Cadeaus en aanbiedingen

Pas op voor accounts die weggeefacties en/of geld aanbieden. In sommige gevallen wordt dit gedaan in ruil voor het invullen van een enquête. Oplichters kunnen zich voordoen als een grote organisatie en proberen hiermee persoonlijke gegevens te achterhalen. Nepaccounts kunnen ook luxeartikelen promoten die erg zijn afgeprijsd. Onthoud: als het te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

9. Willekeurige opmerkingen

Als een account opmerkingen achterlaat op jouw berichten, die niets met dat bericht te maken hebben, is het account zeer waarschijnlijk nep.

Nepaccounts rapporteren

Gelukkig zoeken veel beheerders van sociale media, zoals Instagram en LinkedIn, voortdurend naar manieren om de accountverificatie te verbeteren en nepgebruikers en robots van hun platforms te verwijderen. Eén van de beste hulpmiddelen die ze hebben om nepaccounts te herkennen, zijn echter hun oplettende gebruikers. Als je een nepprofiel tegenkomt, kun je dit melden. Hieronder volgen vier voorbeelden van verschillende platforms.

Facebook
Als iemand zich voordoet als jou of als iemand anders, ga dan naar deze pagina. Hier vind je een stappenplan.
Twitter
Meld het hier. Of klik op de drie puntjes naast de accountnaam en volg daarna de instructies.
Instagram
Klik op de drie stippen naast de accountnaam en vervolgens op ‘Rapporteren.’ Of klik hier om een account te rapporteren waarin iemand wordt nagebootst.
LinkedIn
Klik op ‘Meer’ onder de accountnaam en vervolgens op ‘Melden/Blokkeren’ of ‘Misbruik melden’. Klik hier voor de volledige uitleg.

Het beste middel tegen oplichters is je profiel privé te maken en vervolgens iedereen die jou wil volgen, grondig te onderzoeken.