Mark Zuckerberg, Elon Musk… Zelfs deze bekende leiders in de technologie gebruiken webcamcovers. Het lijkt misschien overdreven voorzichtig, maar het afdekken van een webcam kan juist een goede preventieve stap zijn. Hoe zorg je ervoor dat de privacy van je kind behouden blijft? Moet je hiervoor de camera op de apparaten van je kinderen afschermen?

Communiceren met vrienden en familie, gamen en het volgen van online lessen: webcams maken het leven van een kind op veel manieren gemakkelijker. Maar wanneer ze hun camera uitzetten, blijft hun privacy dan gewaarborgd? Helaas zijn er manieren waarop cybercriminelen op afstand toegang kunnen krijgen tot de camera en microfoon van een computer en dit tegen de gebruiker kunnen gebruiken. Hoe kun je je kind beschermen tegen deze cyberspionnen?

Bluetooth of ingebouwd?

Er zijn verschillende soorten webcams op de markt, die elk hun eigen kwetsbaarheden hebben. Het belangrijkste onderscheid kan gemaakt worden tussen ingebouwde- en Bluetooth-camera’s. Bluetooth-camera’s kunnen een betere resolutie en geluidskwaliteit bieden en ze kunnen ook op meerdere apparaten worden aangesloten, waaronder telefoons; dit maakt ze erg populair. Net als andere Bluetooth-apparaten zijn externe webcams echter ook aantrekkelijk voor hackers, omdat ze kwetsbaar zijn voor Bluetooth-hacking. Bij deze aanvallen bekijken hackers de netwerken waarmee de technologieën in het verleden verbonden zijn geweest, zoals je computer. Vervolgens kopiëren ze dit vertrouwde netwerk, waardoor de camera in plaats daarvan verbinding maakt met hun eigen apparaat. Om te voorkomen dat Bluetooth wordt gehackt, is het verstandig het Bluetooth-apparaat dus altijd uit te schakelen, als het niet wordt gebruikt.

Ingebouwde camera’s kunnen ook het doelwit zijn van cybercriminelen. Echter kun je kiezen tussen verschillende software en hardware oplossingen om te voorkomen dat het apparaat het doelwit wordt. Er zijn bijvoorbeeld veel webcamcovers die speciaal gemaakt zijn voor ingebouwde camera’s. En sommige laptops hebben zelfs een ingebouwde cover om de cameralens te blokkeren. Daarnaast geven sommige apparaten ook aan of de microfoon of webcam in gebruik is, bijvoorbeeld door een klein pictogram of controlelampje. Toch kunnen hackers deze indicatoren soms uitschakelen, dus een ingebouwde camera kiezen in plaats van een externe of Bluetooth-camera betekent niet noodzakelijk dat je volledig beveiligd bent.

Kies voor veilige gewoonten en oplossingen van hoge kwaliteit

Als we het over deze potentiële dreigingen hebben, lijken ze nogal ontmoedigend, maar onthoud dat er veel dingen zijn die je kunt doen om veilig te blijven en te voorkomen dat deze gevaren jou of je kind treffen.

1. Gebruik een wachtwoord op de camera van het apparaat

Door de toegang tot de camera van je kind te beveiligen met een wachtwoord, maak je het hackers moeilijker om de webcam voor hun eigen doeleinden te gebruiken. Moedig je kind in het algemeen aan om veilige wachtwoorden te gebruiken en een veilige wachtwoordhygiëne te volgen op alle apparaten.

2. Wees voorzichtig met links en downloads

Leer je kinderen voorzichtig te zijn met het klikken op links of het downloaden van bestanden van het internet. Deze handelingen kunnen leiden tot het downloaden van malware, waardoor hackers op afstand toegang kunnen krijgen tot de camera. Dit geldt ook voor links of bestanden die je per e-mail of in een privé bericht ontvangt. Leer je kind over phishing en adviseer ze om met jou te overleggen over downloads of verdachte berichten voordat ze erop klikken.

3. Gebruik eenvoudige, maar handige oplossingen

Zoek naar eenvoudige, maar handige oplossingen die het kwaadwillenden een stuk lastiger maken om de webcam te gebruiken. Je kunt kiezen uit veel verschillende camera covers – of je kiest voor de eenvoudigste optie en bedekt de webcam met een stukje tape.

4. Controleer de instellingen op het apparaat.

In het ideale geval zijn de webcam en microfoon standaard uitgeschakeld en is het verstandig dat Bluetooth-apparaten worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt.

5. Kijk in de app-instellingen welke apps toegang hebben tot welke functies.

Het beperken van de toegang van individuele apps kan het ook moeilijker maken voor hackers om bij gevoelige documenten, foto’s en functies van het apparaat te komen.

6. Houd alles up-to-date

Werk je besturingssysteem en alle programma’s en apps die op het apparaat zijn geïnstalleerd regelmatig bij. Als het systeem up-to-date is, is het meestal minder kwetsbaar voor online dreigingen.

7. Tot slot, kies een vertrouwde firewall en endpointbeveiliging.

Door beveiligingssoftware te gebruiken, verlaag je het risico dat een aanvaller toegang krijgt tot bestanden of de webcam. Vergeet niet om het apparaat regelmatig te controleren met behulp van beveiligingsscans. Zoals de gratis Online Scanner van ESET. Beveiligingsoplossingen kunnen ook webcambeveiliging bevatten, die de lens van het apparaat kan beveiligen. Dankzij beveiligingssoftware wordt je op de hoogte gebracht van verdachte handelingen en programma’s die toegang hebben of proberen te krijgen tot de webcam.