Video’s maken op YouTube is voor veel kinderen en tieners een aantrekkelijk idee. Succesvolle YouTubers staan tegenwoordig gelijk aan beroemdheden. Maar wat doe je als jouw kind een YouTuber wil worden? Er zijn wat vragen die je je kinderen moet stellen voordat je ze aanmoedigt dit pad in te slaan. In dit artikel lees je de belangrijkste punten waar je op kunt letten, wanneer je kind zich wil gaan begeven op het populairste online videoplatform ter wereld.

“Pap, mam, ik wil een YouTuber worden.” Er zullen veel ouders zijn die schrikken van deze uitspraak en willen dit wellicht niet van hun zoon of dochter horen. Steeds meer kinderen willen hun eigen YouTube-kanaal aanmaken, in de hoop beroemd te worden. Hoewel kinderen voorheen massaal filmster wilden worden, kunnen ze nu miljoenen kijkers ter wereld bereiken door de content die zij online delen.

Maar, net als elk ander sociaal netwerk moet ook het grootste online videoplatform op een verantwoorde manier worden gebruikt. Wat moet je met je kinderen bespreken voordat je ze aanmoedigt om hun droomcarrière als YouTuber na te jagen? En is het eigenlijk wel een goed idee?  Identiteit, zelfbeeld en eigenwaarde van kinderen kunnen, tijdens de puberteit, instabieler zijn. Vooral in deze periode, denken kinderen vaak opnieuw na over wie zij zijn en hoe ze in de maatschappij passen.

5 tips om kinderen veilig te houden op YouTube

Tieners leren zichzelf kennen en willen graag leuk gevonden worden door leeftijdsgenoten. Hierbij zijn zij nog kwetsbaarder voor aspecten als: ergens bij willen horen, sociale status en populariteit. Om deze reden delen tieners op YouTube vaak hetgeen waar zij goed in zijn. Dit kan hen helpen bij het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat ze veel bezig zijn met wat anderen van hen vinden, en dat ze zich anders gaan gedragen dan ze eigenlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat kun kind zich emotioneel stabiel/goed voelt op het moment dat zij beslissen of ze het YouTube-kanaal wel of niet gaan gebruiken. Daarnaast is het van belang dat ouders de risico’s van sociale media met hun kinderen bespreken en hen hierin begeleiden.

Een YouTuber worden

Het maken van videocontent is zeker geen tijdverspilling voor jonge gebruikers. Kinderen kunnen waardevolle ervaringen opdoen, ongeacht hoe vaak hun video’s worden bekeken. Videomontage moedigt creativiteit aan en leert contentmakers zelfdiscipline te ontwikkelen, omdat ze zich houden aan het uploadschema van hun kanaal.

Het maken van video’s onder tieners, kan leiden tot een beter begrip van de media van nu. Jongere filmmakers kunnen hun technische vaardigheden verbeteren terwijl ze een voorproefje krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het maken van video’s. YouTube is een goede manier om leuke activiteiten vast te leggen, en te delen met leeftijdsgenoten. Het is hierbij belangrijk om jouw kinderen hierin goed te begeleiden en een aantal elementen met hen te bespreken.

Houd het gesprek open en laagdrempelig. Wat hierbij kan helpen is het verdiepen in de influencers die jouw kinderen volgen. Welke content delen zij precies? En wat is wel of niet gepast? Het is belangrijk om een aantal grenzen op te stellen met jouw kinderen en hen kritische vragen te stellen. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Zorg ervoor dat je kind jou ziet als een betrouwbare adviseur voor het geval er iets misgaat in zijn of haar online leven.
  • Wees nieuwsgierig en vraag je kind naar zijn of haar dromen en ambities. Wat is de reden dat ze dit pad willen volgen?
  • Wat voor soort content willen ze creëren? Past het goed bij de hobby’s, vaardigheden en interesses waarvan je weet dat je kind ze heeft?
  • Wat zou YouTube voor hem of haar betekenen?
  • Wat verwacht hij of zij ervan te winnen en wat zijn de kosten?
  • Tegen wie kijken ze op op YouTube en waarom?
  • Welke specifieke kanalen bekijken ze regelmatig?

Plezier is belangrijker dan resultaat

Er zijn veel voorbeelden van jonge vloggers die al snel rijk en beroemd werden. Hun hobby veranderde in een fulltimebaan, wat veel mensen in het begin onderschatten. Toch moeten aankomende vloggers niet rekenen op het bereiken van dit soort roem. Het nastreven van beroemd worden zet kinderen onder druk, vooral als het wordt weergegeven met weergaven, abonnees en opmerkingen. Leg hen uit dat het zoeken naar de goedkeuring van andere mensen niet de ideale manier is om welke vorm van content of kunst dan ook te maken. Probeer ze niet de les te lezen, maar respectvol samen te werken. Bespreek deze kwesties met hen en deel ook verhalen rondom de andere kant van de roem. Dit kan jouw kind helpen om ook de keerzijde van het vak te bekijken, iets waar zij in het begin vaak niet bij stilstaan. Kinderen moeten leren dat ze video’s in de eerste plaats voor zichzelf maken, voor hun plezier en om hun creativiteit en vaardigheden te ontdekken en toe te passen. Als jullie op dezelfde lijn zitten, kunnen jullie gezamenlijk een aantal basisregels op stellen.

Volg de richtlijnen

Kinderen tussen 13 en 17 jaar hebben ouderlijke toestemming nodig om een YouTube-account op te starten. Als je kind jonger is dan 13, is dit de enige manier voor jou als hun ouder om het kanaal zelf in te stellen en te beheren. YouTube volgt communityrichtlijnen die alles aanpakken, van verkeerde informatie en gevoelige inhoud tot spam en misleidende praktijken. Neem deze instructies met je kind door, zodat hij of zij zich bij de wereldwijde community kan aansluiten en YouTube voor iedereen een aangename plek blijft. Help je kinderen te begrijpen wat wel en niet oké is om te delen op Youtube. Leg uit dat ze geen persoonlijke informatie moeten posten.  Gegevens zoals hun thuis- en schooladres of namen van familieleden mogen in geen geval op hun kanalen verschijnen.

Er zijn dingen die jonge gebruikers bewust privé moeten houden, zodat ze online veilig blijven. Het gaat niet alleen om hun eigen privacy, ze moeten ook altijd respectvol met het internet omgaan. Wees de ondersteunende ouder die hen laat zien hoe ze zich moeten gedragen op sociale netwerken, waaronder YouTube.

Als jullie het eens zijn over de basisregels, is het tijd voor een instructie. Bekijk het filmpje van je kind, voordat het wordt gepubliceerd. Werk samen aan het eerste hoofdstuk van hun YouTube-reis en kijk welke delen van de video’s positieve feedback krijgen. Je kunt zelfs beginnen met de inhoud als privé aan te merken en deze alleen aan vrienden en familieleden te laten zien voordat je de inhoud openbaar maakt zodat iedereen deze kan zien. Je kunt de instelling voor een video op elk moment wijzigen van privé naar openbaar.

Ongepaste reacties beperken

YouTube biedt veel functies die jou en je jonge YouTuber zullen helpen. Je kunt bijvoorbeeld de reacties onder je video’s uitschakelen of specifieke kijkers verbergen. Net als alle sociale media zit YouTube vol met mensen die graag hatelijke opmerkingen plaatsen om YouTubers of anderen een slecht gevoel te geven. Je wilt waarschijnlijk niet dat je tiener onnodige scheldwoorden onder hun video’s leest. Functies zoals deze helpen kinderen te beschermen tegen pesten en andere ongepaste reacties.

“Houd toezicht op je kind door de schade te beperken en door het goede voorbeeld te geven door de voor- en nadelen eerlijk te vertellen. Wanneer je de reacties op je video’s beperkt, wil dat niet zeggen dat beginnende YouTubers zich niet zullen voorbereiden op deze situatie. Vertel over de reden waarom je geen reacties op je kanaal toestaat. Als je overweegt om het kanaal te openen voor publieke reacties, dan is het verstandig om de reacties op de video te blijven checken op opgepaste reacties,” zegt psycholoog Jarmila Tomkova.

Hoe beperk je dat jouw kinderen ongepaste inhoud te zien krijgen op YouTube? Download de YouTube Kids app en stel de instellingen in naar jouw wensen. Hierbij kun je de leeftijd van jouw kinderen toevoegen, zodat zij content te zien krijgen wat past bij de doelgroep.

Samen dromen waarmaken

Of je nu een YouTube-kanaal instelt voor een kind of hen gewoon hun favoriete Youtubers laat bekijken, vergeet niet om er altijd voor hen te zijn. Doorloop het proces met hen en probeer hen te steunen. Als je denkt dat ze nog niet klaar zijn voor hun eigen kanaal, laat dan zien dat je ze over een paar jaar zult helpen om hun droom waar te maken.

Wat de dromen van jouw kinderen ook mogen zijn, het is altijd van belang om hen hier open in te begeleiden. Wanneer je het idee hebt dat jouw kinderen nog niet klaar zijn voor een eigen YouTube-kanaal, dan is het verstandig om het hen in gesprek te gaan en te delen dat het ook even kan duren om hun droom waar te maken.