De Playstation is een van de populairste manieren van tijdverdrijf voor veel kinderen. Gamen kan gunstig zijn voor de ontwikkeling van je kind, ze verbeteren hun creativiteit en leren ze hoe ze problemen moeten oplossen en beslissingen moeten nemen. Creëer een veilige online speeltuin voor je kind, met een Playstation die veilig is en soepel werkt, door het juist instellen van je console.

PlayStation, ontwikkeld door Sony, is niet alleen een gameconsole, maar ook een netwerktool. Kinderen kunnen deel uitmaken van internationale of lokale gamingcommunities of chatten tijdens het gamen. De hele gamesubcultuur kan een positieve werking hebben op kinderen. Ze kunnen zich opgenomen en erkend voelen in bepaalde groepen met leeftijdsgenoten. Vooral kinderen die zich sociaal buitengesloten voelen op school of in hun buurt, kunnen waardevolle sociale relaties vinden in de game-wereld.

Toch zijn er verschillende aspecten van gamen waar verantwoording bij komt kijken. Van de instellingen van de console tot de aankoop van nieuwe games en zelfs het kiezen van een gebruikersnaam. In dit artikel hebben wij acht tips op een rijtje gezet, die ook kunnen worden toegepast op andere gameplatforms zoals Nintendo en Xbox.

8 tips voor een veilige online speeltuin:

1. Stel samen de console in

Als het op gloednieuwe technologie aankomt, zijn veel kinderen hun ouders een stapje voor. Het lijkt dus logisch dat ze hun console zelf kunnen installeren. Het kan echter zo zijn dat ze niet zo voorzichtig zijn, en ze geen rekening houden met mogelijke dreigingen of cyberbeveiligingsrisico’s. Zorg er dus voor dat je voordat je kind begint met gamen op de hoogte bent van alle mogelijkheden en functies van de gameconsole. Ook is het belangrijk dat deze is ingesteld op de leeftijd van je kind. Leg elke stap die je neemt uit, zodat je kind begrijpt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.

2. De hoofd en sub account(s) instellen

Als jouw kind minderjarig is dan kan het geen hoofdaccount aanmaken, maar alleen een sub-account bij een hoofdaccount van een speler die meerderjarig is. Je moet dus eerst een eigen account aanmaken in het PlayStation Network, van waaruit je het account van je kind kunt beheren.  Je kunt ook andere accounts toevoegen. In totaal zijn er maximaal zes sub-accounts mogelijk.

3. Kies een slimme gebruikersnaam/ID

Bij het aanmaken van het subaccount kiest je kind een online-ID, een soort gebruikersnaam die in het hele PlayStation Network zichtbaar is. Een ID met de hele voor- en achternaam onthult veel te veel. We raden je aan om je kind aan te moedigen om een meer anonieme gebruikersnaam, zoals ‘Warrior Princess999’ of ‘Wedstrijdwinnaar4711’ te gebruiken. Het is ook belangrijk om sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen voor zowel je hoofdaccount, als de subaccounts.

4. Schakel de chatfunctie uit voor jongere kinderen

Als de chatfunctie is uitgeschakeld, kan je kind niet met anderen communiceren via audio of video. Ook kan het geen informatie van PlayStation Netwerk naar Facebook posten. Er kunnen echter nog wel geschreven berichten worden uitgewisseld via de functie ‘Groepsberichten’, waarmee kinderen kunnen socializen. Als je de chatfunctie uitschakelt, is de kans kleiner dat je kind gevoelige inhoud op sociale netwerken post of haatdragende taal tegenkomt in audio-/videogesprekken met andere spelers. Vergeet niet uit te leggen waarom je de chat hebt uitgeschakeld en welke voordelen dit heeft. Door dit met je kind te delen, vergroot je de kans dat hij of zij de regels zal accepteren.

5. Hoe zit het met tieners?

De meeste sociale netwerken kunnen alleen worden gebruikt door personen die ouder zijn dan dertien jaar. Als je kind boven deze leeftijd komt, of als jullie bepaalde regels hebben afgesproken ook al is je kind jonger, kun je de kwestie met hem of haar bespreken en het chatten toestaan. Leer je kind in ieder geval eerst hoe hij of zij zich online moet gedragen. Leg ook uit dat elke situatie die hij of zij vervelend vindt, met jou gedeeld kan worden. Je kunt ook met je kind kijken naar dit artikel, over respectvol reageren op internet. “Besteed aandacht aan preventief leren voordat je je kind blootstelt aan nieuwe technologie. Hierdoor kun je potentiële schade voorkomen”, zegt psycholoog Jarmila Tomkova.

6. Een maandelijks speel- en uitgavenlimiet instellen

Hiermee kun je beperken hoeveel tijd en geld je kinderen uitgeven aan digitale content die via PlayStation Netwerk beschikbaar is. Voor jongere kinderen is het aan te raden om getuige te zijn van elke aankoop. De uitgaven van de kinderen gaan hand in hand met het saldo op de hoofdaccount van de ouders. Als er geen tegoed op het hoofdaccount staat, kunnen er ongeacht de uitgavenlimiet geen aankopen worden gedaan.

7. Creëer een leeftijdsgeschikte omgeving door software voor ouderlijk toezicht te gebruiken

Het is de moeite waard om software voor ouderlijk toezicht te gebruiken, zodat elk account op de PlayStation zo kan worden ingesteld dat alleen leeftijdsgeschikte content wordt toegestaan. Om ervoor te zorgen dat je kinderen alleen games spelen die bij hun leeftijd passen, kun je de PEGI-classificaties volgen, die de minimumleeftijd voor elk spel bepalen. Met ouderlijk toezicht kun je ook de speeltijd, berichten en het delen van content beperken.

8. Voorkomen dat je kind instellingen binnen de software voor ouderlijk toezicht kan bewerken

Zodra je alle nodige beperkingen voor ouderlijk toezicht hebt ingesteld, is het belangrijk ervoor te zorgen dat een kind de instellingen niet kan wijzigen. Stel een toegangscode in voor consolebeperkingen en een aanmeldingscode die alleen jij kent. Schakel ook de gastlogin uit. Ontdek hoe je stap voor stap te werk gaat voor elke generatie van de console.

Communiceren is effectiever dan verbieden

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat opbouwende ouder-kind gesprekken, waarin je samen tot oplossingen komt, effectiever zijn dan blindelings opgelegde bevelen en regels. Praat dus met je kind, vraag naar zijn mening en speel, als je daar zin in hebt, een paar games met hem of haar om een beter beeld te krijgen van de game-omgeving. Op die manier bouw je wederzijds vertrouwen en begrip op, wat de beste voorwaarde is om van de PlayStation – en welke gameconsole dan ook – een veilige en leuke virtuele speeltuin te maken.