Vriendelijk en met respect door de digitale wereld navigeren is een belangrijke vaardigheid. Het kennen van de basisprincipes van internetgedrag kan zowel online als offline een positieve invloed hebben. Verken het onderwerp ‘netiquette’ aan de hand van onze 13 tips voor goed internetgedrag, deze kunnen helpen om een veilige, doordachte en verantwoordelijke online ervaring op te doen.

Netiquettes zijn de ongeschreven regels van online gedrag. Ze bevorderen positieve interacties, die de waarden weerspiegelen die we ook aanhouden als we offline zijn. Net als in de offline wereld, maken we online deel uit van een samenleving – we zijn digitale burgers, en het is onze verantwoordelijkheid om ons respectvol en veilig te gedragen. Wat moet je weten om de kunst van netiquette onder de knie te krijgen? Lees onze 13 tips voor goed internetgedrag in dit artikel.

1. Wees vriendelijk

Behandel anderen online zoals je dat in het echte leven ook zou doen. Woorden kunnen een blijvende impact hebben, en met een beetje vriendelijkheid kom je een heel eind. Voordat je op “verzenden” drukt, moet je jezelf afvragen: “Zou ik dit tegen iemand persoonlijk zeggen?” Online interacties hebben gevolgen voor de echte wereld: haatdragende of kwetsende opmerkingen kunnen iemands reputatie schaden en zelfs toekomstige relaties of kansen op werk beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen woorden van steun en zorg wonderen verrichten voor iemand die het moeilijk heeft, zelfs als ze alleen online worden gezegd.

2. Denk na voordat je iets deelt:

Wat we online plaatsen kan een blijvende digitale voetafdruk hebben. Zelfs als we iets delen met slechts een paar bekenden, is het altijd mogelijk dat onze berichten bij andere mensen terechtkomen. Daarom is het essentieel dat je leert hoe je op een verantwoorde manier kunt delen. Leer onderscheid te maken tussen wat gepast is om te delen en wat het beste privé gehouden kan worden. Dit geldt zowel voor foto’s en video’s als voor tekst.

3. Verifieer altijd

Moedig de gewoonte van kritisch denken aan. Het advies is om informatie altijd dubbel te controleren voordat je het deelt of opnieuw post. Het delen van hoaxes kan niet alleen je huidige online reputatie schaden, maar ook die van je toekomst: het kan zelfs je kansen op een baan beperken. Verkeerde informatie verspreidt zich als een lopend vuurtje, en een verantwoordelijke digitale burger zijn betekent feiten controleren en nauwkeurigheid bevorderen.

4. Vertrouw niet alle online identiteiten

Niet iedereen op internet is wie hij of zij beweert te zijn. Wees sceptisch en waardeer privacy. Deel belangrijke informatie en gegevens alleen met mensen die je echt kent en vertrouwt.

5. Geef anderen de ruimte

Leer om mensen niet te overweldigen met berichten en opmerkingen, en geef anderen de ruimte die ze nodig hebben om hun mening te uiten. Online communicatie is tweerichtingsverkeer dat begint met wederzijds respect.

6. Vraag om toestemming voordat je iets deelt

Leer de waarde van het vragen om toestemming voordat je foto’s of informatie over anderen deelt. Door de privacy van anderen te respecteren, toon je empathie en houd je rekening met hun gevoelens. Voordat je foto’s plaatst of het leven van iemand anders online bespreekt, moet je er zeker van zijn dat diegene toestemming heeft gegeven

7. Respecteer de privacy van anderen

Stel je voor dat je inlogt op een computer op werk of op school, om er vervolgens achter te komen dat iemand die de computer eerder had gebruikt, zijn of haar sociale media niet had uitgelogd. In deze situatie moet je het account gewoon uitloggen en degene aanmoedigen om in de toekomst voorzichtiger te zijn.

8. Vergeet je omgeving niet

Opgaan in de mogelijkheden van de online wereld kan er soms toe leiden dat we de realiteit offline vergeten. Herinner jezelf eraan om rekening te houden met je omgeving voordat je in het openbaar muziek afspeelt, een show kijkt of een luid

9. Communiceer bedachtzaam

Het beheersen van online communicatie zorgt ervoor dat je berichten respectvol zijn en goed worden ontvangen. Op deze manier maken we de digitale wereld voor iedereen een stukje aangenamer.

10. Ken je macht

Bespreek de verantwoordelijkheid die online invloed met zich meebrengt – zelfs in kleine kring. Leer om na te denken over de impact van woorden en daden op jouw gemeenschap en gebruik deze invloed positief om anderen te inspireren door middel van doordachte inhoud.

11. Kies een neutrale gebruikersnaam

Selecteer een gebruikersnaam die je identiteit niet onthult en later ook niet tot schaamte leidt. Een originele gebruikersnaam kan je online aanwezigheid beschermen.

12. Omarm de offline momenten

Hoewel de online wereld boeiend kan zijn, is het belangrijk om de offline wereld ook te waarderen. Trek dus af en toe de stekker eruit en besteed aandacht aanface-to-face gesprekken. Het is onbeleefd om op je telefoon te kijken als iemand met je probeert te praten. Leer het huidige moment te waarderen en aandacht te hebben voor de mensen om je heen. Wees een rolmodel voor de mensen om je heen.

13. Wees bedachtzaam als je commentaar geeft

Hoe geef je commentaar volgens de regels van de netiquette? Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Wij hebben hier een artikel voor kinderen over geschreven, maar wij kunnen hier als volwassenen vast ook wat van leren.

Als je bezig bent met online gedragsregels, onthoud dan dat de principes van vriendelijkheid, respect en verantwoordelijkheid de online wereld overstijgen.