Van neptrips tot niet-bestaande huurhuizen, dit zijn enkele van de meest voorkomende online dreigingen waar je voor moet oppassen voor en tijdens je reis. Plan je een vakantie? Blijf oplichters een stap voor met onze voorbeelden en tips!

Terwijl het kwik stijgt en we uitkijken naar vakanties op een zonnige of bijzondere bestemming, is het ook de hoogste tijd om alert te zijn op internetoplichting en cyberdreigingen. Reisfraude is namelijk één van de grootste goudmijnen voor cybercriminelen. Alleen al in 2022 werden er meer dan 62 duizend slachtofferrapporten van reisfraude ingediend bij de Amerikaanse Federal Trade Commission. Met een mediaan verlies van $1259 per slachtoffer, werd er dat jaar in totaal $104 miljoen ongewild overhandigd aan oplichters. En dat zijn alleen nog maar de gerapporteerde gevallen. Experts geloven dat, naarmate de crisis rond de kosten van levensonderhoud om zich heen grijpt, koopjesjagende reizigers nog vatbaarder worden voor deze zwendelpraktijken.

Blijf oplichters een stap voor door te kijken naar een aantal van de voornaamste zwendelpraktijken waar je dit vakantieseizoen voor moet oppassen.

8 veelvoorkomende dreigingen voor reizigers

Een nieuw rapport van fraudebestrijdingscentrum Action Fraud waarschuwt dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen boekjaar meer dan 15 miljoen pond verloren is gegaan aan reisfraude, een stijging van 41% ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de Britse reisorganisatie ABTA hebben de meest voorkomende vormen van fraude bij het boeken van vakanties betrekking op accommodaties, vliegtickets, sport- en religieuze reizen, timesharing en vakantieclubs. Kwaadwillende personen zetten valse websites op, plaatsen valse advertenties op websites en sociale media en bieden soms goedkopere deals aan door gehackte kortingsaccounts of gehackte creditcards te gebruiken om te betalen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen van fraude en andere dreigingen waar je voor moet oppassen:

Gratis vakanties

Slachtoffers worden benaderd via ongewenste e-mails, telefoontjes of sms’jes waarin wordt beweerd dat ze een vakantie hebben gewonnen via een wedstrijd waaraan ze nooit hebben meegedaan. Als ze antwoorden, vragen de oplichters een vergoeding om hun ‘gratis’ vakantie vrij te spelen, bijvoorbeeld om bepaalde belastingen over hun prijs te betalen. Natuurlijk is er geen prijs en steken de fraudeurs het geld in eigen zak.

Namaak sites

Phishingmails, sms’jes, telefoontjes en/of online advertenties kunnen slachtoffers ook verleiden tot het bezoeken van nagemaakte websites van luchtvaartmaatschappijen, vakanties of vergelijkingssites die zijn opgezet om zich voor te doen als legitieme websites. Slachtoffers krijgen valse bevestigingsmails of boekingsreferenties toegestuurd, waardoor velen zich pas realiseren dat ze zijn opgelicht als ze bij de incheckbalie aankomen.

Frauduleuze kortingen op tickets of vakanties

Kwaadwillenden bieden soms sterk afgeprijsde aanbiedingen voor vakanties, vluchten, hotels en andere pakketten. In dit geval kunnen de tickets legitiem zijn, maar zijn ze afgeprijsd omdat ze zijn gekocht met gestolen creditcards of gehackte loyaliteitsaccounts. Er kan reclame voor worden gemaakt via sociale media, spam e-mails of zelfs automatisch gegenereerde oproepen, ook wel robotoproepen. Slachtoffers lopen het risico dat hun verblijf wordt afgebroken als de fraude wordt ontdekt.

‘Hulp’ bij internationale reisdocumenten

Sommige sites beweren te kunnen helpen bij het verkrijgen van een reisvisum, paspoort, internationaal rijbewijs of andere documenten. Ze kunnen zich voordoen als websites van de overheid, bijvoorbeeld die van een ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze brengen echter extreem hoge kosten in rekening, ook voor diensten die normaal gesproken gratis zijn. En het uiteindelijke document is hoogstwaarschijnlijk vals.

Niet-bestaande accommodaties

Er is een groeiende handel in particulier verhuurde vakantiehuizen, die online worden geadverteerd. Maar ook oplichters kunnen hun eigen advertenties plaatsen op legitieme verhuur- of advertentiesites. Deze accomodaties bestaan niet, zijn niet te huur of zijn dubbel geboekt als je aankomt. Overweeg daarom om je huuraccommodatie altijd te boeken via speciale gerenommeerde sites, die bescherming bieden tegen dergelijke nepadvertenties.

Lees verder: The spy who rented to me? Throwing the spotlight on hidden cameras in Airbnbs

Oplichting met chartervluchten

Oplichters maken ook gebruik van valse privévliegtuigverhuurpakketten. Soms worden deze gebundeld met een niet-bestaande huuraccommodatie om gemakkelijker slachtoffers te lokken. Ook in dit geval pakken de oplichters het geld en gaan er vervolgens vandoor.

Naast deze verschillende vormen van reisfraude is het natuurlijk altijd goed om alert te zijn op diverse dreigingen als je onderweg of op je vakantiebestemming bent. Een paar voor de hand liggende tips zijn bijvoorbeeld om geen vakantiefoto’s online te plaatsen zolang je nog op vakantie bent, geen foto’s van je paspoort of boardingpass op je social media te plaatsen en bij het inchecken van je hotel gebruik te maken van de app ID-kopie voor het veilig laten kopiëren van je paspoort of identiteitsbewijs.

Maar let ook op de volgende zaken:

Het risico met (openbare) Wi-Fi

Ga bewust om met openbare wifispots. Niet alle openbare wifinetwerken zijn per definitie onveilig, maar dergelijke netwerken zouden opgezet kunnen zijn door kwaadwillenden, met als doel het afluisteren van internetsessies om wachtwoorden en persoonlijke/financiële gegevens te stelen. Wil je internetbankieren of inloggen op privacy-gevoelige websites, gebruik dan voor de zekerheid een VPN die de verbinding kan versleutelen en beschermen. Heb je twijfels over de veiligheid van een wifinetwerk, bijvoorbeeld door de naam, probeer er dan achter te komen of dit netwerk legitiem is en zo ja, van welke organisatie, of gebruik dit netwerk voor de zekerheid niet.

Juice jacking

Als reiziger is het ook belangrijk om uit te kijken voor risico’s met opladen via USB, ook bekend als “juice jacking”. Hierbij laden criminelen malware op algemeen beschikbare oplaadstations of kabels die in de stations worden achtergelaten. Bij gebruik hiervan wordt het apparaat van het slachtoffer besmet met malware, een kwaadaardige software, die is ontworpen om het apparaat te kapen en/of gegevens en wachtwoorden te stelen. Gebruik voor het opladen van je apparaten dan ook altijd je eigen oplaadstekker en plug niet zomaar je USB-kabel in een openbaar oplaadpunt. Of maak gebruik van een USB-condoom, een USB stuk dat je tussen je kabel en het oplaadpunt plaatst waardoor er wel stroom, maar geen datavervoer mogelijk is via je kabel.

Hoe blijf je veilig dit vakantieseizoen?

Er zijn genoeg manieren om de bovenstaande scenario’s te vermijden. Onthoud het volgende:

  • Doe je onderzoek: kijk online naar reisorganisaties, hotels, huurauto’s en reisbureaus en lees reviews om te zien of anderen zijn opgelicht.
  • Antwoord nooit op ongewenste berichten. Als je een advertentie wilt opvolgen, neem dan rechtstreeks contact op met de organisatie en nooit via de contactgegevens in de e-mail/tekst/advertentie.
  • Betaal niet met overschrijvingen, cadeaubonnen, crypto- of geld-apps die jou geen bescherming bieden. Als het geld eenmaal weg is, is het weg.
  • Controleer de URL van websites die je bezoekt om er zeker van te zijn dat er geen typefouten in staan die duiden op een nagemaakte website.
  • Controleer of een verkoper of reisvereniging aangesloten is bij de ANVR, om het risico op het kwijtraken van je geld te beperken en voor extra zekerheden (zoals hulp bij annuleringen).
  • Wees voorzichtig: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Vakanties zijn de mooiste tijd van het jaar voor veel mensen. Maar denk eraan dat het ook een uitgelezen kans is voor oplichters en cybercriminelen voor scams en zwendelpraktijken. Blijf online veilig en geniet van een fijne vakantie!