Een veilig en zorgeloos digitaal leven is belangrijk. Hoewel je zelf al veel kunt doen om je online veiligheid te verbeteren, zijn er gevaren waar je jezelf niet volledig tegen kunt beschermen. Antivirussoftware kan je hierbij helpen. Er zijn talloze mogelijkheden te vinden voor deze software, zowel gratis, als betaald, maar waar kies je voor? De gratis opties kunnen in veel gevallen hun werk doen en de meest voorkomende virussen blokkeren op je apparaat. Echter is het essentieel om bij het kiezen van antivirussoftware niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de transparantie die de leverancier biedt op het gebied van het verdienmodel, privacy en de beschikbaarheid van klantondersteuning. We leggen hieronder uit waarom dit belangrijk is.

Ondersteuning

Betaalde antivirussoftwarebedrijven bieden meestal klantenservice aan in de vorm van telefonische ondersteuning, chatondersteuning, e-mailondersteuning of zelfs technische ondersteuning op afstand. Dit leidt tot snellere probleemoplossing, meer vertrouwen in het product en een betere bescherming van jouw computer en gegevens.

Transparantie

Betaalde antivirussoftwarebedrijven zijn over het algemeen transparanter over hun verdienmodel dan gratis varianten, omdat zij hun inkomsten direct van de klant ontvangen. Gratis softwareleveranciers verdienen op andere manieren, zoals via advertenties of het verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens. Een transparant verdienmodel getuigt van een leverancier die de klant prioriteit geeft.

Sommige bedrijven geven aan de gebruikersgegevens anoniem te verzamelen. Houd er rekening mee dat met voldoende ‘anonieme’ data, personen in theorie toch weer herleid kunnen worden.

Functionaliteit

Daarnaast zijn er nog een aantal andere verschillen op het gebied van de functionaliteit van de software. Gratis software is vaak minder effectief in het opsporen van virussen of malware. Betaalde software beschikt meestal over geavanceerdere technologieën en algoritmen, wordt regelmatig bijgewerkt en heeft uitgebreidere functies, zoals controle op e-mailbijlagen, bescherming tijdens online shoppen of internetbankieren en anti-spam.

Wat is de beste keuze voor mij?

De grootste verschillen zijn hierboven uiteengezet. Zowel bij gratis als betaalde antivirussoftware verschilt de mate van privacybescherming. Het is cruciaal om het privacybeleid van de leverancier te lezen en te begrijpen hoe de software persoonlijke gegevens verzamelt en gebruikt, voor je een keuze maakt.

Mocht je kiezen voor gratis software, dan kun je de gratis online scanner van ESET gebruiken om te testen of betaalde software mogelijk extra virussen en andere bedreigingen op je computer detecteert en verwijdert. Gebruik hier de ESET Online Scanner gratis.