Wie droomt er niet van om snel en met weinig moeite rijk te worden? Piramideschema’s spelen in op deze droom door beloftes van ongekende winsten, enkel en alleen door anderen in jouw netwerk te betrekken. Maar schuilt er echt goud aan het einde van deze regenboog? Voordat je verleid wordt door de snelle winsten, duik eerst dieper in de realiteit achter piramideschema’s: een waarschuwing voor consumenten.

Wat zijn piramideschema’s?

Piramideschema’s lokken individuen met de belofte van hoge winsten, door simpelweg nieuwe leden te werven. In plaats van te investeren in legitieme producten of diensten, draait het ‘verdienmodel’ om het geld dat nieuwkomers inleggen. De initiële investering van deze nieuwe leden wordt gebruikt om de uitbetalingen aan de top van de piramide te financieren. Pas als er onvoldoende nieuwe beleggers bijkomen, stort de piramideconstructie in en is het grootste gedeelte van de mensen zijn geld kwijt.

Hoe herken je een piramideschema?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt regelmatig voor nieuwe vormen van piramidefraude. Deze kunnen zich voordoen via sociale media of online platforms, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technologieën om mensen te verleiden. Hoe herken je een piramideschema? Let op de volgende signalen:

  • Onrealistische rendementen: Beloftes van snelle en hoge winsten met weinig risico.
  • Focus op werving: De nadruk ligt op het werven van nieuwe leden.
  • Gebrek aan een echt product of dienst: Er is vaak geen legitiem product of dienst waarin wordt geïnvesteerd of er wordt hier geheimzinnig over gedaan.
  • Professionele organisaties: Er wordt vaak gebruik gemaakt van neppe, gestolen of gekochte reclamefoto’s en teksten. Hierdoor oogt het als een professionele organisatie, maar is dit in werkelijkheid niet het geval.

Beschermingstips

Wanneer je geconfronteerd wordt met een aanbod dat interessant lijkt, is het van essentieel belang om de geloofwaardigheid ervan grondig te controleren. Begin met het doen van je eigen onderzoek op internet. De digitale wereld biedt een schat aan informatie die je kan helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Wees sceptisch: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. In dergelijke gevallen is het belangrijk om altijd om bewijzen te vragen. Legitieme bedrijven hebben doorgaans geen probleem om met feiten te onderbouwen waar hun winsten vandaan komen. Dit proces van zorgvuldige evaluatie en verificatie helpt je om mogelijke valkuilen te vermijden en zorgt ervoor dat je investeringen of betrokkenheid gebaseerd zijn op betrouwbare en transparante informatie.

Opgelicht?

Wat kun je doen als je bent opgelicht? De Autoriteit Financële Markten heeft een aanstal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Doe aangifte bij de politie. Oplichting is strafbaar. Bij vermoeden van oplichting of fraude kun je aangifte doen.
  • Vraag juridisch advies aan. Als je meer wilt weten over mogelijke vervolgstappen is het verstandig om juridisch advies te vragen. Zo kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.
  • Meld het bij je bank.
  • Meld het de Fraudehelpdesk. Daar vind je ook meer tips en informatie.
  • Meld het bij de AFM. Jouw melding kan ervoor zorgen dat zij nader onderzoek doen. Ook delen zij signalen met toezichthouders in landen waar de vergunning is verleend.

Lees meer op de site van de Autoriteit Financële Markten (AFM).

Meer lezen