Honderden miljoenen van ons loggen elke dag in op onze favoriete sociale mediasites. We winkelen, delen foto’s en nieuws, liken berichten en plaatsen opmerkingen, sturen privéberichten en nog veel meer. Noord- en West-Europa hebben naar schatting zelfs het hoogste percentage gebruikers van sociale media ter wereld, met bijna 84% van de bevolking. In dit artikel lees je 10 dingen die je beter niet kunt posten op sociale media – en waarom.

10 dingen die je online beter voor jezelf kunt houden

1. Persoonlijk identificeerbare informatie (PII)

Fraudeurs zijn altijd op zoek naar kleine stukjes informatie over jou, die ze kunnen samenvoegen om een identiteit te creëren om op te lichten. Ze kunnen deze informatie gebruiken om krediet op jouw naam aan te vragen of online rekeningen te openen. Ook kunnen ze het gebruiken om je wachtwoorden te kraken en zo je account volledig te kapen. Soms zijn accounts beveiligd met een ‘geheime’ vraag, over bijvoorbeeld de naam van je eerste huisdier, dus het is verstandig om zelfs zoiets onschuldigs geheim houden.

2. Reisplannen

Het klinkt misschien heel onschuldig om een foto of een update te posten waarin je zegt dat je zin hebt in een aankomende vakantie. Voor iemand met kwade bedoelingen kan dit interessante informatie zijn, omdat zij zien dat jouw huis onbeheerd zal worden achtergelaten gedurende die tijd. Het beste is om alles vaag te houden, en zeker geen datums te delen. Om dezelfde reden is het het beste om pas vakantiefoto’s te posten als je weer thuis bent.

3. Locatiegegevens

Er is een punt waarop cybercriminaliteit en fysieke criminaliteit elkaar overlappen. En dat punt ligt vaak op sociale media. Als een crimineel weet dat iemand alleen thuis is, of door een afgelegen gebied loopt, dan kun je wel raden wat er gaat gebeuren. Houd je eigen locatiegegevens en die van vrienden/familie waar mogelijk geheim.

4. Dure aankopen

Net als bij reisplannen kan je soms uit enthousiasme foto’s plaatsen van dure sieraden of een flitsende nieuwe auto. Maar als er iemand is die je account in de gaten houdt met kwade bedoelingen, kan het je een potentieel doelwit maken voor beroving of inbraak. Probeer voorzichtig te zijn met het plaatsen van informatie over nieuwe aankopen of cadeaus.

5. Foto’s van kinderen

Sommige ouders delen graag foto’s van hun kinderen. Maar zijn je kinderen oud genoeg om toestemming te geven? Tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn om je te vertellen dat je moet stoppen, zullen ze het misschien niet op prijs stellen dat foto’s van hen als naakte baby’s of kwijlende peuters over het hele internet worden verspreid. En dan hebben we het nog niet eens over de types die het web afstruinen naar afbeeldingen van kinderen voor kwade doeleinden. Het spreekt ook voor zich dat als je overweegt om foto’s van andermans kinderen te plaatsen, je altijd eerst hun toestemming moet vragen. Als je dat niet doet, kun je de wet overtreden.

6. Werkgerelateerd klagen

Wat is er erger dan dat een duur sieraad wordt gestolen? Je baan verliezen misschien? Daarom is het belangrijk dat je zwijgt over bepaalde werkgerelateerde zaken. Als je je wilt afreageren, doe dat dan offline met een collega of vriend die je vertrouwt. Als HR of zelfs een andere collega ontdekt dat je hebt geklaagd over je werkplek, collega’s en/of baas, kan dat je in de problemen brengen.

7. Financiële gegevens

Net als bij het voorbeeld van de persoonlijk identificeerbare informatie, loont het om je financiële gegevens geheim te houden. Plaats dus geen gegevens van creditcards of bankpassen. Zelfs als de afbeelding er te wazig uitziet of te ver weg is om te bekijken, kan het genoeg zijn om fraudeurs de kans te geven deze te pakken en te combineren met andere persoonlijke gegevens in je account om identiteitsfraude te plegen.

8. Persoonlijk identificeerbare informatie van familie en vrienden

Informatie die wordt gedeeld op sociale media is vaak permanent en niet iedereen voelt zich op zijn gemak als zijn persoonlijke informatie of details uit zijn leven online worden gedeeld. Je wilt ook niet het risico lopen dat je vrienden en familie online worden opgelicht. Bewaar hun persoonlijk identificeerbare informatie dus zoals je jouw eigen persoonlijk identificeerbare informatie zou bewaren: achter slot en grendel.

9. Weggeefacties op sociale media

Sociale mediasites worden overspoeld met prijsvragen en gratis weggeefacties. Vaak zijn dit slecht vermomde pogingen om de persoonlijk identificeerbare informatie van gebruikers te bemachtigen of zelfs om verborgen malware te verspreiden. Denk goed na voordat je online formulieren invult of links naar weggeefacties deelt. Als ze te mooi lijken om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

10. Privégesprekken

Sociale media is van nature een openbaar forum, zelfs als je account relatief gesloten is. Daarom is het niet de plek om privé-informatie te delen. Als het over je werk gaat, is het nog belangrijker om het niet te delen. Maar zelfs als het relatief alledaags nieuws is over je vriendengroep of familie, kan het onnodig leed veroorzaken als het openbaar wordt gemaakt. Als het niet jouw nieuws is, deel het dan niet.

Tips om veilig te blijven

Hoe kun je voorkomen dat je te veel deelt zoals in de bovenstaande voorbeelden? Overweeg het volgende:

 • Wees je bewust van wat je post en wanneer je post:
  Overweeg altijd (zelfs als je profiel privé is) of je je op je gemak zou voelen om dezelfde informatie die je online zet te vertellen aan iemand die naast je zit.
 • Bekijk je vriendenlijst om de zoveel tijd:
  Het is een nuttig om degenen die je niet herkent of waarvan je liever niet hebt dat ze je berichten kunnen bekijken, te verwijderen.
 • Beperk wie je informatie en berichten kan bekijken:
  Zo verklein je de kans dat iemand informatie die je deelt voor kwade doeleinden gebruikt.
 • Beperk de toegang tot foto’s:
  Deze zouden idealiter alleen bekeken moeten kunnen worden door bekende vrienden en goedgekeurde familieleden.
 • Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in en gebruik sterke, unieke wachtwoorden:
  Dit verkleint de kans dat iemand je account kan kapen, zelfs als het ze lukt om je wachtwoord te raden of te kraken.

Meer lezen