In een wereld waarin onze kinderen steeds meer online zijn, via sociale media-apps of games, komen ze voor allerlei uitdagingen te staan. Veel van wat ze online doen is onschuldig en leuk, maar er is een onderwerp dat zowel ouders als kinderen zorgen baart: sexting. Een gevoelig onderwerp dat behandeld moet worden met begrip, omdat het diep ingrijpt in de ontwikkeling en het welzijn van onze jongeren. In dit artikel lees je de risico’s van online intimiteit en sexting.

Wat is sexting? 

Sexting is het delen van seksueel expliciete berichten, foto’s of video’s. Dit kan onschuldig beginnen, als een vorm van ontdekking of binnen een romantische relatie. Maar het is belangrijk te beseffen dat dit risico’s met zich meebrengt, zoals pesten of chantage, vooral als relaties eindigen. Het recente ‘Think Twice’ onderzoek van ESET onthulde dat 39% van de deelnemers minderjarig was toen zij hun eerste intieme foto of video verstuurden. Dit gebeurt het vaakst via populaire apps zoals WhatsApp en Snapchat. Hoewel deze apps een beperkte tijdsduur bieden (waarbij een gestuurde foto dus maar een x-aantal seconden zichtbaar is), is het belangrijk om te onthouden dat er van de gedeelde afbeeldingen of video’s nog steeds screenshots of schermopnamen kunnen worden gemaakt.

Hoe praat je met je kinderen over sexting?  

Blijf kalm en rationeel 

Het gesprek over sexting met je kinderen aangaan kan uitdagend zijn, maar het is cruciaal. Het is belangrijk om open en ondersteunend te zijn, zonder oordeel. Stel geen strikte regels in die je kinderen alleen maar nieuwsgieriger maken, maar leg uit waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn met wat ze online delen. Een sfeer van vertrouwen en openheid moedigt kinderen aan om te praten over hun online ervaringen en twijfels.

Stel grenzen 

Leer je kinderen over de grenzen van het delen van persoonlijke informatie (zoals bijvoorbeeld adresgegevens etc.). Moedig ze aan om na te denken voordat ze iets online plaatsen, zich afvragend of ze comfortabel zouden zijn als anderen, zoals grootouders of leraren, het zouden zien. Deze benadering helpt het risico op misbruik van hun gegevens te verminderen.

Hoe zit het met onvrijwillige sexting? 

Onvrijwillige sexting is illegaal en je kinderen moeten dit weten. Met andere woorden, elk type seksueel bericht waarbij niet beide partijen toestemming geven, wordt beschouwd als seksuele intimidatie. Bovendien kan niet alleen de afzender schuldig worden bevonden, maar ook iedereen die dit soort inhoud doorstuurt.

Ben jij of is je kind slachtoffer geworden van online seksueel misbruik? Weet dat er hulp is. Bekijk op de site van de politie wat je kunt doen.

Het versturen of ontvangen van een seksuele inhoud onder de 18 

Het is ook essentieel om kinderen te informeren over de wetten rond sexting, vooral wanneer het gaat om minderjarigen. Het maken en delen van seksuele inhoud van iemand onder de 18 is illegaal en kan ernstige gevolgen hebben. Bewustwording en vroege educatie over deze onderwerpen kunnen kinderen helpen veilige keuzes te maken. De Internet Watch Foundation (IWF) ontdekte in het afgelopen jaar op meer dan 100.000 webpagina’s zelf gegenereerd kinderpornomateriaal met kinderen jonger dan 10 jaar. Hoewel we kinderen niet bang willen maken, is het belangrijk dat ze de risico’s van sexting begrijpen en weten hoe ze ongepaste verzoeken om dergelijke inhoud moeten herkennen en erop moeten reageren. 

 Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn hulpmiddelen en steungroepen beschikbaar voor als je of je kind hulp nodig heeft. Het belangrijkste is dat je een veilige omgeving creëert waarin je kinderen zich comfortabel voelen om hun ervaringen en zorgen te delen. Door open te staan en te luisteren, kun je hen begeleiden door de complexe digitale wereld en hen helpen gezonde beslissingen te nemen. Laten we samen onze kinderen beschermen en hen de tools geven om zich veilig en gerespecteerd te voelen in hun online interacties. 

Meer lezen