Het ‘Internet of Things’ (IoT) is een term die over de hele wereld bekend is, zowel op het werk als thuis. Het kan in letterlijke zin gebruikt worden om alles te beschrijven dat verbonden is met het internet. Als je echter vraagt wat voor soort apparaten er tot het IoT behoren, krijg je waarschijnlijk verschillende antwoorden. Dit kan namelijk van alles omvatten, van mobiele telefoons en slimme speakers, tot slimme lampen en vaatwassers. In dit artikel geven wij tips voor jouw slimme huis, zodat jij veilig kunt blijven.

KPN-ESET Online Veiligheidsmonitor

Tegenwoordig is bijna alles ‘slim’, van je koelkast tot je thermostaat. Dit biedt veel gemak, maar het betekent ook dat deze apparaten een doelwit kunnen zijn voor criminelen. Zij kunnen proberen om via deze apparaten toegang te krijgen tot je privégegevens of zelfs je huis te besturen.

Hierdoor wordt het steeds belangrijker om stil te staan bij de veiligheid van je slimme huis. De KPN-ESET Online Veiligheidsmonitor 2023 heeft uitgewezen dat veel mensen zich niet bewust zijn van welke apparaten in hun huis allemaal met het internet verbonden zijn. Dit kan risico’s met zich meebrengen, maar geen zorgen. Met de juiste kennis en tools kun je deze risico’s beperken en genieten van alle voordelen van een slim huis.

Is het veilig om een slim huis te creëren?

Geen enkel apparaat of software is gegarandeerd veilig, of zonder potentiële kwetsbaarheden. Bedrijven kunnen echter wel beoordeeld worden op basis van hoe ze reageren op de onthulling van kwetsbaarheden in hun producten. In een whitepaper van ESET zijn een aantal apparaten getest. Sommige van de geteste apparaten hadden kwetsbaarheden die snel werden verholpen met bijvoorbeeld nieuwe software.

Met gezond verstand en voorzichtigheid is het mogelijk om te beginnen met het bouwen van een basis smart home. Daarnaast zorgt bewustwording ervoor dat je weet wat je in huis haalt en dat je de controle behoudt over wat je apparaten wel of niet doen.

Hoe blijf je veilig?

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je slimme huis veilig te houden:

 • Wees je bewust van verbonden apparaten:
  Maak een lijst van alle slimme apparaten in je huis en zorg ervoor dat je weet hoe ze verbonden zijn met het internet. Er is software beschikbaar die je kan helpen alles in kaart te brengen.
 • Doe onderzoek naar mogelijke kwetsbaarheden:
  Voordat je tot aanschaf overgaat, zou onderzoek doen naar de mogelijke kwetsbaarheden van een apparaat een verplichte vereiste moeten zijn. Een eenvoudige zoekopdracht kan je een indicatie geven of er bekende problemen zijn.
 • Lees het privacybeleid door:
  Als je begrijpt welke gegevens worden verzameld, opgeslagen of gedeeld, kun je beter beslissen of het apparaat deel moet uitmaken van het algemene netwerk of geïsoleerd moet blijven in een apart gastennetwerk.
 • Houd software up-to-date:
  Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingsproblemen te verhelpen. Door je apparaten up-to-date te houden, bescherm je jezelf tegen bekende kwetsbaarheden.
 • Let op wat je deelt:
  Wees voorzichtig met het delen van gegevens op sociale netwerken of met de eigen systemen van een leverancier. Het delen van je locatie, apparaat en gebruikspatroon kan cybercriminelen genoeg gegevens geven om je op te lichten of een gerichte aanval te starten.
 • Denk na over wat je je persoonlijke spraakassistenten vertelt:
  Spraakgestuurde intelligente persoonlijke assistenten zijn handig. Ze zijn ook alwetend. Denk goed na over hoeveel je je assistent vertelt en waar je deze assistentie allemaal voor inzet.
 • Gebruik sterke wachtwoorden:
  Verander standaardwachtwoorden in sterke, unieke wachtwoorden en overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager.
 • Beperk toegang:
  Niet elk apparaat hoeft van buitenaf toegankelijk te zijn. Beperk de toegang tot je apparaten vanaf het internet waar mogelijk.

ESET Home

Om het je gemakkelijk te maken, biedt ESET een oplossing aan: ESET Home. Dit is een oplossing speciaal ontworpen voor slimme huizen. Het beschermt apparaten tegen virussen, hackers, en andere online dreigingen. Met ESET Home kun je met een gerust hart genieten van de voordelen van je slimme huis, wetende dat je privacy en veiligheid goed beschermd zijn.

Het onderzoek van KPN en ESET benadrukt een belangrijk punt: kennis is macht, vooral als het gaat om de veiligheid van je smart home. Door bewust te zijn van de apparaten die je in huis hebt en door passende maatregelen te nemen, zoals het kiezen voor een betrouwbare beveiligingsoplossing zoals ESET Home, kun je de controle houden over je online veiligheid en met een gerust hart leven in je slimme huis.