Slachtoffer van bankhelpdeskfraude? Bel direct je bank, om (vervolg)schade te voorkomen en om mogelijke compensatie aan te vragen. In dit document van de Nederlandse Vereniging van Banken lees je de toetsingscriteria voor coulance in dit soort situaties. Doe ook aangifte bij de politie via 0900 8844 of op de website.

In de digitale wereld vormt iedereen een potentieel doelwit voor fraudeurs die uit zijn op jouw geld en persoonlijke informatie. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je jezelf echter effectief beschermen. Bescherm jezelf tegen bank- en helpdeskfraude met de informatie en tips uit dit artikel.

Wat is bankfraude?

Bankfraude is een overkoepelende term voor criminele activiteiten waarbij oplichters illegaal toegang proberen te krijgen tot jouw financiën. Dit kan variëren van het stelen van jouw creditcardgegevens tot het hacken van jouw online bankrekening. De technieken die ze gebruiken zijn divers en steeds geavanceerder.

Bankhelpdeskfraude: een wolf in schaapskleren

Een bijzonder achterbakse vorm van bankfraude is helpdeskbedrog. Hierbij doen oplichters zich voor als medewerkers van jouw bank en benaderen ze jou met een zogenaamd dringend probleem met jouw rekening. Ze zijn erop uit om jouw vertrouwen te winnen en je gevoelige informatie of direct geld afhandig te maken. Deze aanpak speelt in op jouw angst om geld te verliezen, waardoor je mogelijk overhaast handelt.

Stel je voor: je krijgt een telefoontje van iemand die beweert van de bank te zijn, met de mededeling dat jouw gegevens mogelijk gecompromitteerd zijn. Ze bieden hulp aan om je rekening te ‘beveiligen’, maar in werkelijkheid ben je het slachtoffer van helpdeskfraude. Dit gebeurde bijvoorbeeld in België, waarbij criminelen inspeelden op het datalek bij afvalverwerker Limburg.net. De afvalverwerker werd in november slachtoffer van een ransomware-aanval, waarbij naam, adres en rijksregisternummer (in Nederland het burgerservicenummer) van 311.000 mensen werden gestolen.

Een soortgelijke situatie vond ook plaats in Nederland. Slachtoffers werden op hun huistelefoon gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker van ABN Amro of ING. Er werd verkondigd dat er mogelijk is gefraudeerd met hun bankrekening en zij moesten onmiddellijk hun inloggegevens en pincodes doorgeven, om hun geld veilig te stellen. Vervolgens moesten zij hun betaalpas in een envelop doen en deze zou later bij hun thuis worden opgehaald. De totale schade , op basis van alle aangiften was meer dan 128.000 euro. Lees meer op de site van het Openbaar Ministerie.

Hoe bescherm je jezelf?

 • Wees alert op onverwachte contactpogingen
  Vertrouw niet blindelings op telefoontjes, e-mails, of berichten die beweren van jouw bank te zijn, vooral als ze om persoonlijke informatie of directe betalingen vragen.
 • Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
  Gebruik altijd sterke, unieke wachtwoorden voor al jouw accounts en activeer waar mogelijk tweestapsverificatie voor een extra beveiligingslaag.
 • Persoonlijke informatie
  Wees voorzichtig en deel nooit zomaar persoonlijke informatie, vooral niet via social media of in reactie op ongevraagde verzoeken.
 • Blijf digitaal gezond
  Zorg ervoor dat je antivirussoftware altijd up-to-date is en scan regelmatig je apparaten op malware en andere bedreigingen.
 • Houd je financiën in de gaten
  Controleer je bankafschriften regelmatig op ongeautoriseerde transacties en meld verdachte activiteiten onmiddellijk aan je bank.

Jij bent de beste verdediging

In de strijd tegen bankfraude en helpdeskbedrog ben jij je eigen beste verdediging. Door waakzaam te zijn, kritisch te blijven over onverwachte contactpogingen en door goede digitale hygiëne te handhaven, kun je het risico op fraude aanzienlijk verkleinen. Onthoud dat jouw financiële veiligheid begint bij bewustzijn en preventie. Bescherm jezelf, je geld, en je persoonlijke informatie tegen deze moderne dreigingen.

Meer lezen