De toename van webwinkelfraude is een groeiend probleem in Nederland. In voorgaande jaren leek de strijd tegen webwinkelfraude positief te verlopen, met een daling van het aantal incidenten. Echter is er, volgens de nieuwste gegevens van brancheorganisatie Thuiswinkel.org, een zorgwekkende ontwikkeling zichtbaar. Nederland ziet een toename in zowel het aantal nepwebshops als in het gemiddelde bedrag dat consumenten verliezen bij deze frauduleuze praktijken. Online veilig shoppen: pas op voor webwinkelfraude en blijf veilig met de tips uit dit artikel.

Wat is webwinkelfraude?

Webwinkelfraude vindt plaats wanneer nepwebshops, die vaak precies lijken op legitieme online winkels, consumenten lokken met onweerstaanbare aanbiedingen. Na de betaling wordt het bestelde product echter nooit geleverd, of blijken de geleverde producten van aanzienlijk slechtere kwaliteit dan geadverteerd.

Het gaat hierbij dan niet alleen om tastbare producten, die je bijvoorbeeld besteld op een nepwebsite of handelsplatforms zoals Marktplaats, maar ook om online tickets voor een concert of voetbalwedstrijd. Ook kun je denken aan een boeking voor jouw vakantieverblijf, welke er in de realiteit heel anders uitziet dan op de foto of zelfs helemaal niet bestaat (AD).

Deze fraudeurs zijn erg goed in het manipuleren van websites om vertrouwen te wekken, terwijl ze in werkelijkheid op snelle winst uit zijn ten koste van nietsvermoedende klanten.

Schrikbarende toename van nepwebshops

Thuiswinkel.org rapporteert een schrikbarende toename in het aantal nepwebshops. In het eerste kwartaal ontving de politie bijna 33.000 meldingen van fraude, blijkt uit cijfers die deze site heeft geanalyseerd. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om fraude op webwinkels of op handelsplatforms zoals Marktplaats, laat een politiewoordvoerder weten. Dit betekent dat de Politie elke 10 minuten een melding binnenkrijgt van deze specifieke vorm van fraude (AD).

Het is opvallend dat consumenten die slachtoffer worden van deze fraude gemiddeld €350 verliezen, een bedrag dat laat zien dat de frauduleuze websites ontzettend overtuigend kunnen lijken. De toename kan gedeeltelijk komen door de versnelde verschuiving naar online winkelen, waarbij fraudeurs nieuwe technologieën en tactieken gebruiken om onopgemerkt te blijven.

Bescherming tegen webwinkelfraude

 • Verifieer de echtheid van de webwinkel
  Check altijd de URL van de website en zoek naar reviews en ervaringen van andere gebruikers op onafhankelijke platforms.
 • Pas op voor ’te mooie om waar te zijn’ aanbiedingen
  Extreem lage prijzen voor dure items zijn vaak een lokmiddel.
 • Gebruik veilige betaalmethoden
  Kies voor betaalmethoden die betalingsbescherming bieden, zoals creditcards of betaaldiensten zoals PayPal.
 • Let op keurmerken
  Betrouwbare webwinkels zijn vaak aangesloten bij erkende keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Controleer dit wel op de site van Thuiswinkel Waarborg zelf, want frauduleuze webwinkels kunnen hun logo ook onrechtmatig gebruiken.
 • Beveilig je apparaten
  Zorg ervoor dat je computer, smartphone en tablet altijd zijn voorzien van de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware.

Als je bent opgelicht en je weet de domeinnaam van de webwinkel, dan raden wij aan om aangifte te doen via politie.nl. Naast dat je aangifte doet, is het goed om de oplichting te melden bij consuwijzer.nl. Deze organisatie ziet erop toe dat bedrijven eerlijk handelen en beschermt de belangen van de consument.

Sta sterk tegen fraude

Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van de risico’s en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van scams en fraude. Daarnaast spelen bedrijven een belangrijke rol in het creëren van een veilige online winkelervaring en alert te blijven op neppe websites en fraudeurs. Met de juiste kennis en hulpmiddelen kunnen we het aantal slachtoffers van webwinkelfraude flink verlagen. Laten we samenwerken aan een veiliger digitaal winkellandschap!

Meer lezen