Met de Europese Parlementsverkiezingen van 2024 om de hoek, hebben we last van een groeiende uitdaging: nepnieuws. In een tijd waarin informatie overal en altijd beschikbaar is, kun je de risico’s beperken door je bewust te zijn van de gevaren van misleidende informatie. Dus, met oog op de naderende Europese Parlementsverkiezingen 2024: herken jij nepnieuws?

Wat is nepnieuws?

Nepnieuws is valse, misleidende informatie die wordt verspreid met als doel mensen te misleiden, verwarring te zaaien of hun mening of gedrag te beïnvloeden. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals onjuiste feiten, verdraaide waarheden, gemanipuleerde beelden of sensationele koppen. Het wordt vaak gedeeld via sociale media, websites of andere online platforms. Nepnieuws kan zich snel verspreiden, voordat het wordt weerlegd.

Tijdens verkiezingen kan het zijn dat er valse berichten worden verspreid over kandidaten om hun reputatie te beschadigen of om verwarring te zaaien bij kiezers. Zo’n bericht wordt vaak versterkt door een met Kunstmatige Intelligentie (AI) gegenereerde foto of video. Hierdoor kan het geloofwaardiger overkomen. Zelfs als het bericht nergens op gebaseerd is, kan het snel viraal gaan en invloed hebben op de meningen over de kandidaat bij het publiek. Dit kan leiden tot verwarring bij kiezers en zelfs hun stemgedrag beïnvloeden.

Hoe herken je nepnieuws?

Het herkennen van nepnieuws is de eerste stap naar het beschermen van jezelf en anderen. Door kritisch te denken en informatie te controleren voordat je deze deelt of gelooft, kunnen we de verspreiding van nepnieuws tegengaan. Wij hebben een aantal hulpmiddelen op een rijtje gezet:

  • De checklist ‘’Hoe kun je nepnieuws herkennen?’’ van Online Veilig.
  • De website isdatechtzo.nl, waar je hulpmiddelen kunt vinden, zodat je jouw stem kunt baseren op betrouwbare informatie
  • De website nieuwscheckers.nl, waar berichten omtrent verkiezingen en andere thema’s staan, die gecheckt zijn op onwaarheden.

Maak weloverwogen keuzes

De Europese Parlementsverkiezingen van 2024 staan dus voor de deur. Het is aan ons allemaal om een actieve rol te spelen in het beschermen van onze democratie en onze online veiligheid. Door je bewust te zijn van de gevaren van nepnieuws, kritisch te denken en informatie te verifiëren, kunnen we onszelf beschermen tegen misleidende informatie.