Identiteitsdiefstal kan zowel kinderen als volwassenen treffen. Wat gegevensdiefstal lastig maakt, is dat het vaak onopgemerkt kan blijven. Als gevolg daarvan kunnen de stappen die tot een oplossing leiden lang op zich laten wachten. Je kinderen beschermen tegen identiteitsdiefstal, wat kun je doen? Dat lees je in dit artikel.

Waarschuwingssignalen

  1. Onverklaarbare financiële activiteiten: Eén van de meest voor de hand liggende tekenen van identiteitsdiefstal, zijn onverklaarbare financiële activiteiten op naam van je kind. Denk hierbij aan het ontvangen van rekeningen of afschriften voor rekeningen die je niet hebt geopend of het opmerken van kosten op creditcard- of bankafschriften die niet vanuit jou of je kind komen.
  2. Onverwachte incassogesprekken: Een andere rode vlag is het ontvangen van telefoontjes van incassobureaus die vragen om betalingen voor rekeningen die je niet kent. Dit kan erop wijzen dat iemand de identiteit van je kind heeft gebruikt om schulden te maken.
  3. Onverklaarbare activiteit op sociale media-accounts: Zie je ongebruikelijke aanmeldingsactiviteiten of wijzigingen in accountinstellingen? En heeft je kind deze niet gemaakt? Dan kan dit een teken zijn dat zijn of haar account in gevaar is gebracht. Het is belangrijk om de online accounts van je kind in de gaten te houden. Denk herbij ook aan sociale media, games en e-mail.
  4. Onverwachte wachtwoordwijzigingen: Als je kind plotseling geen toegang meer heeft tot zijn of haar accounts, zonder dat hij of zij zelf het wachtwoord zelf heeft gewijzigd, kan dit erop wijzen dat iemand anders ongeautoriseerde toegang tot zijn of haar accounts heeft gekregen.

Preventie is belangrijk

Hoewel het belangrijk is om de signalen van identiteitsdiefstal te kennen, is het net zo belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Want preventie is een belangrijk onderdeel van digitale veiligheid. Afwachten tot er iets verdachts opduikt, kan je kind in gevaar brengen. Door proactief te zijn en veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je de kans op gegevensdiefstal verkleinen. Wat kun je doen om de identiteit van je kind veiliger te houden?

Voorzorgsmaatregelen

  1. Educatie: Leer je kinderen hoe belangrijk het is om hun persoonlijke gegevens online te beschermen. Daarnaast is het van belang ze aan te moedigen om voorzichtig te zijn met het delen van gevoelige gegevens of het openen van e-mails en berichten van onbekende afzenders. Maak educatie leuk met games zoals Hackshield.
  2. Open communicatie: Als je kinderen zich op hun gemak voelen om met je te praten over vrijwel alles, zullen ze eerder geneigd zijn om hun uitdagingen met je te delen. Ook zullen ze sneller verdachte activiteiten die ze online zijn tegengekomen aankaarten. Je kunt dan direct preventieve maatregelen nemen, zoals het wijzigen van wachtwoorden op hun accounts, en hun gegevens beschermen.
  3. Gebruik privacy-instellingen: Om de hoeveelheid persoonlijke informatie die zichtbaar is voor vreemden te beperken, zorg je ervoor dat de sociale media-accounts en andere online profielen van je kind zijn ingesteld op privé.
  4. Beveilig apparaten en accounts: Installeer betrouwbare beveiligingssoftware op alle apparaten die jij en je kind gebruiken en schakel waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) in om een extra beschermingslaag toe te voegen aan je accounts. Met ESET HOME Security kun je je browser, privébestanden en sociale media-accounts beveiligen.
  5. Blijf geïnformeerd: Blijf op de hoogte van nieuwe trends op het gebied van ontwikkelingen en dreigingen die gevolgen kunnen hebben voor kinderen. Zoek betrouwbare bronnen om op de hoogte te blijven. Maar het allerbelangrijkste is dat je je niet gek laat maken door alle informatie over verschillende dreigingen. Hoewel het goed is om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s, is het beter om positief te blijven en je te richten op alle geweldige mogelijkheden die het internet onze kinderen biedt. Door je kinderen de juiste kennis en hulpmiddelen te geven, kun je ze helpen zich te ontwikkelen in een veilige online ruimte waar ze kunnen leren, ontdekken en contact maken.

Parental control

Extra tip: heb je als ouder zijnde al eens nagedacht over een oplossing voor ouderlijk toezicht? Met behulp van een Parental Control oplossing kun je kinderen niet alleen beschermen tegen ongepaste online content, maar ook tegen het downloaden van verdachte apps die malware kunnen zijn, ontworpen om hun gegevens te verzamelen.

Een serieuze dreiging

Het is duidelijk dat identiteitsdiefstal een serieuze dreiging vormt voor kinderen in het digitale tijdperk. Gelukkig kunnen ouders en verzorgers aanzienlijke stappen ondernemen om hun kinderen te beschermen tegen deze dreigingen. Door het herkennen van de waarschuwingssignalen, kunnen ouders vroegtijdig ingrijpen om mogelijke schade te voorkomen.